Nužnost brendiranja tvrtke, proizvoda i usluga

Home / Biz & Tech / Nužnost brendiranja tvrtke, proizvoda i usluga

Stvaranje i upravljanje markom (brendom) je jedan od najvažnijih zadataka marketinga. Danas nema puno proizvoda koji nisu označeni markom.

Istraživanja pokazuju da potrošači neće baš lako prepoznati razliku između markiranog i nemarkiranog proizvoda. Isti markirani proizvod koji troše neće se dakle razlikovati od drugog nekonkurentkog proizvoda ako se on pojavi u neoznačenoj ambalazi. No isti potrošači radije će se odlučiti za markirani proizvod.

Pitate se onda da li markirati svoj proizvod, kupovati marke?

Naravno! Proizvodi koji su neoznačeni markom i pakirani u ambalažu obično su označeni generičkim nazivom proizvoda crne ili neupčljive boje i znatno niže cijene od proizvoda s markama. Tome je nekad uzrok samo jeftino pakiranje i oglašavanje a češće se radi o proizvodu smanjene kvalitete.

Ako vam je bitna kvaliteta vašeg poslovanja, zadovoljstvo vaših kupaca svakoko treba brendirati, firmu, proizvod ili uslugu.

Marka puno govori o potrošaču i o kvaliteti proizvoda. Ona zapravo jamči određenu kvalitetu.

Marka omogućuje kupcu lakši odabir i povećava učinkovitost pri kupnji. Olakšava obradu narudžbe i cijeli proces dolaska do krajnjeg korisnika. Pravnom zaštitom jamči jedinstvene karakteristike proizvoda, sprijačava kopiranje konkurencije.

Pomaže privlačenje i zadržavanje vjernih klijenata.

Marka je obećanje tvrtke da će dosljedno pružati određeni skup obilježja, koristi, usluga i iskustva potrošačima odnosno klijentima.

Izvor: Internet2b

Odgovori