Kako kreirati dovoljno jaku lozinku?

Home / Biz & Tech / Kako kreirati dovoljno jaku lozinku?

Svakodnevno se pojavljuju novi virusi na koje nisu imuni ni veliki serveri. Tako su na udaru i vaši podaci. Svjedoci smo da čak i velike banke šalju obavijesti o novim mjerama sigurnosti.  Kako se zaštititi dovoljno jakim lozinkama?

Nedavno se pojavio veliki sigurnosni propust takozvani Heartbleed koji ima mogućnost da prevari server i preuzme vaše osobne podatke. Propusti koji su slični Heartbleedu su opasni jer nisu samo propusti, nego cijeli algoritam. Problem je što ovakvi algoritmi imaju snagu implementiranja u servise koji prenose sigurnosne podatke iz na primjer Googlea ili Facebooka.

Najbolji način zaštite od ovakvih zlonamijernih virusa nije samo da izmijenite svoje lozinke, nego i da odaberete tako jake lozinke koje ne mogu biti tako lako otkrivene.

Donosimo nekoliko savjeta kako napraviti jake lozinke koje su nemoguće za “probiti”…

Lozinke ne smiju biti kratke!

Provjerite da li su vaše lozinke dovoljno duge. Što više slovnih znakova postavite u lozinku, teže ju je otkriti. Veliki servisi ovo i savjetuju. Na primjer Microsoft preporučuje da lozinke moraju biti velike najmanje 8 slovnih znakova. Većina web sajtova takođe ima zahtijeve za minimalan broj slovnih znakova da biste bili sigurniji.

Nastojte da sadržaj lozinke budu slučajni znakovi!

Duge lozinke su najčešće neke fraze ili riječi koje upotrebljavate koje mogu i lako biti otkrivene. Bilo bi dobro da koristitte slučajno odabrane znakove, a koji su kombinacija velikih i malih slova, brojeva i simbola.

Koristite riječi da biste lakše zapamtili lozinke – evo kako ih koristiti

Ne koristite svoja imena, imena tvrtke u kojoj radite.

Kreirate li riječi koristite one koje ne postoje. Zamijenite ispravno napisane riječi onim neispravno napisanim. Možete na njih dodavati simbole i brojeve, ili umjesto nekih slova koristiti brojeve ili simbole. Na primjer ako je vaša lozinka “anteluka”, zamijenite je sa “ant3LUkAA”. ovOj3_fra3a koju vrlo lako možete zapamtiti a ipak dovoljno jaka lozinka.

Nikad ne koristite iste lozinke na više servisa!

Nikad, ama baš nikad i nikad 🙂 ne koristite iste lozinke na različitim servisima. Otkrije li napadač jednu lozinku imati će pristup na svim vašim profilima i servisima ako koristite istu lozinku.

Kakve lozinke ne koristiti ni u kom slučaju?

Donosimo nekoliko primjera koje lozinke su slabe, ne upotrebljavajte ih ni u kojem slučaju. Na primjer kodovi kao: “123456”, “qwerty”, “admin”, “user”, “Ivan”, “John”, “John12”, “aaaaaa” su često korištene lozinke a za koje se pokazalo da se najčešće i otkrivaju.

Rečenice su poprilično sigurne

Dobar način kreiranja lozinki je korištenje rečenica. Na primjer, “Internet2b-usluge-za-rast-vaseg-poslovanja”, “moj-kucni-LJUBIMAC-je-saby”, su dobre, ali da biste ih poboljšali negdje zamijenite slovo ili dodajte i broj.

Softver za lozinke

Naravno što kompliciraniju lozinku napravite, veća je šansa da ćete je zaboraviti. Neki zapisuju, a neki koriste i različite aplikacije koje čuvaju lozinke koje ne možete zapamtiti.Ove aplikacije u principu imaju “generalnu” ili “master” lozinku koja otključava ostale.

Naravno postavlja se pitanje i sigurnosti ovih aplikacija mada se hvale i jakim enkripcijama. Često ove aplikacije imaju i generatore lozinki. Neki imaju i dodatak za pretraživače Interneta.

Izvor: Internet2b media

Save

Save

Odgovori