Kako do posla na 9 načina: od oglasnih ploča do društvenih mreža [&infografika]

Home / Biz & Tech / Kako do posla na 9 načina: od oglasnih ploča do društvenih mreža [&infografika]

Stari  načini pronalaženja posla i poslovi direktno i iz škole koji traju do mirovine su već neko vrijeme prošlost. Svjetonazor i tržište rada uvelike se promijenio. U ovim modernim vremenima, ljudi su postali sve vještiji u pronalaženju novih radnih mjesta. No neki si sami zalupe vrata.

Mnogi su ostali bez posla ili su nesretni i u strahu za postojeći radi mnogih razloga. Možemo reći da se nisu snašli. Najčešće se ne mogu odreći  tradicionalnog načina traženja posla. Neke tradicionalne metode su počele gubiti na popularnosti i postale vrlo neučinkovite.

kako-pronaci-posao-9-nacina
Foto: Saša Četković

Traženje  boljeg posla je poprilično kreativan i zahtijevan postupak u današnje vrijeme tehologije i velike konkurencije.  Navesti ćemo nekoliko  metoda koje vam mogu biti od koristi.

Statistike govore da se velik broj radnih mjesta uopće ne oglašava. A analitike često ne spominju poslove koji su “skriveni na tržištu rada.” Kako bi dobili posao morate najčešće doslovno i priječi prag.

Statistike govore da se većina radnih mjesta ne oglašava. Analitike često ne spominju poslove “skrivene tržištu rada.” Kako bi dobili posao morate najčešće doslovno i priječi prag.

1. Umrežavanje

Umrežavanje može  dovesti daleko jer je i sam put u pronalaženju takvih radnih mjesta koja se ne oglašavaju ili nisu još oglašena dug. Čak i ako nitko nema izravna saznanja o otvaranju radnih mjesta niti o eventualnoj izmjeni zaposlenika.

kako pronaci posao - infografika
Kako pronaći posao uz pomoć društvenih mreža – infografika

Umrežavanje može biti osobno ali i „on line“. Možete se pridružiti profesionalnim udrugama, i raznim edukacijskim skupinama, prisustvovati događajima svojih obrazovnih interesa, povezati se sa stručnjacima koji su istih područja jer postoje mnoge grupe i načini za takvo što. Postoje različiti “on line“ alati za to kao na primjer LinkedIn, koji omogućuje takvo umreženje s drugim stručnjacima od kojih možete mnogo naučiti ali i saznati za radna mjesta. Možete također upoznati druge stručnjake i dobiti razne obavijesti kroz socijalne mreže i  sučelja kao što su Facebook ili Twitter.

2. Preporuke

Preporuke također dolaze od pojedinaca koje poznajete, međutim, ova metoda je bitna kod  podnošenje zahtjeva za bolju za poziciju ali i kad ste u potrazi za novim poslom. Neki poslodavci nude poticaje za svoje zaposlenike koji dovedu uspješnog kandidata na njihove tvrtke a to je “win-win” situacija za sve. Prikupljanjem preporuka možete dobiti novi posao. Nisu na odmet.

3. Oglasne ploče i web stranice za oglašavanje

Oglasne ploče su tradicionalna metoda no statistike govore da je još uvijek djelotvorna. Oglasne ploče su svugdje, unutar vaše radne sredine do uličnih mjesta. Kod nas se i sudovi tako oglašavaju o presudama. Također za traženje posla možete koristiti internet. Veliki je broj intenetskih stranica na kojima možete oglasiti svoju potrebu za radnim mjestom. Internetske stranice funkcioniraju na sličan način kao i tradicionalne oglasne ploče. Jedina je razlika što je kod njih sve to malo brže, dobivate puno brže povratne informacije o ponudi i potražnji pa ako ste u žurbi za poslom to je odličan način.

4. Sajmovi

Sajmovi su obično usmjereni prema određenim industrijama ili tematski ali postoje neki i koji su usmjereni na posao i zapošljavanje. Ti sajmovi su nešto općenitiji.  Ako koristite ovu metodu, zapošljavanja putem sajmova mudro je istražiti sve tvrtke koje vas zanimaju, donijeti više kopija životopisa i biti spremni da se “prodate”. To su obično kraći intervjui na kojima vam se pruža prilika da se izdvojite od ostalih kandidata. Neki poslodavci čak mogu ponuditi i duže razgovore na licu mjesta za kandidate koji odgovaraju njihovim potrebama.

5. Internetske stranice tvrtki

Ako već imate svoje poslodavce iz snova na umu, zašto se ne angažirati izravno  web stranici  njihovog odjela za zapošljavanje? Ako pratite njihove stranice postoji velika mogućnost da ćete tamo naići  na mogućnost koju ste čekali. Napravite popis poslodavaca za koje želite raditi i često posjećujte njihove internetske stranice. Ako ste stvarno zanimljivi nekoj tvrtki postoji mogućnost da će vas kontaktirati prije nego objave obavijest o otvorenom radnom mjestu. Ovo je dobra metoda ako si možete dozvoliti luksuz koji se zove vrijeme.

6. “Hladno” pozivanje

Ako ne vidite nikakve objavljene oglase poslodavaca za koje biste željeli raditi, razmislite o tome da koristite ovu metodu. Možete koristiti telefon ili e-mail za kontakt pojedinaca unutar tvrtke tako da ga pronađete na internetskim stranicama tvrtke ili se raspitate kod nekoga. Kontakt osoba može izravno dati informacije ako tvrtka predviđa zapošljavanja. Svakako priložite svoj životopis uz svaku  e-mail poruku koju šaljete. Također možete pitati za informacije o vrstama posla, ili kakvu vrstu sposobnosti ili osobine tvrtka traži kod kandidata. Imajte na umu da je ova vrsta kontakta ne mora uvijek biti dobro prihvaćena ali uvijek postoji mogućnost da će vam se otvoriti put ka slobodnim radnim mjestima.

7. Head Hunters (lovci na glave) i agencije za zapošljavanje

Ako ste profesionalac, sa dobrim preporukama ili vrhunskim znanjem i ne bojite se rizika ili nemate trenutno vremena posvetiti se traženju posla i umrežavanjima mogu vam pomoći “lovci na glave” i agencije za regrutiranje. Agencija definitivno može biti dobro rješenje iako  takva usluga može koji puta koštati. Postoji veliki broj tvrtki koje zapošljavaju preko agencija za zapošljavanje, jer takvim načinom pomaže i poslodavcu da se usmjeri dugotrajan proces lociranja i intervjuiranja kandidata. Head Hunters pronalaze pojedince koji ispunjavaju kriterije za određeno radno mjesto unutar nekih tvrtki i organizacija. Plaćanje njima se često temelji na proviziji, no može biti i fiksno. Posebno ako ih angažirate možete se poštediti se  mnogih loših iskustava (davanja mita ili “umrežavanja” po kojima ste nešto nekome dužni).  Od nedavno i kod nas Head Hunters prate  uspješnu osobu čak i za vrijeme studija tako da su kriteriji i cijene njihovih usluga različiti, ovisno o vještinama, ne samo u sportu i sl.

8. Stažiranje i volontiranje

Ponekad privremeno zapošljavanje  u vidu stažiranja može dovesti do trajne pozicije. U našem se društvu ne gleda baš otvoreno na tu mogućnost. Ako ste bez posla, pronalaženje privremenog u nekoj velikoj tvrtki  je sjajan način da biste spoznali svoje stvarne mogućnosti. Briga da će vas na kraju iskoristiti i odpustiti nije utemeljena jer može biti u najgorem slučaju korisno iskustvo sa brojnim kontaktima za budućnost. Mnoge agencije za zapošljavanje mogu pomoći u pronalaženju privremenih i povremenih pozicija te ugoviti posao. Stažiranje je odličan izbor za studente koji su tek diplomirli.  Volontiranje također može biti odličan način za stjecanje vrijednih kontakata.

9. Kreativne i čudne taktike

Unutar konkurentnog tržišta rada, neki traže na način da raznim kreativnim metodama skrenu pozornost na sebe. Plakati, cirkularna pisma s kopijom životopisa u prilogu, osobni (“selfie”) gerila marketing. Neki čak zaljepe “životopis” na sebe te hodaju kao svojevrsni pano. Takvih primjera osim gerile i nema kod nas baš često ali moguće je i to vidjeti. Iako ove metode jako privlače pažnju treba biti vrlo oprezan, nisu baš popularne. Dakle pazite kakvu poruku odašiljete ako se odlučite za ovu metodu. Neka način privlačenja pažnje bude prikladan.
Na suvremenom tržištu rada, pronalaženje najbolje mogućnosti zapošljavanja često zahtijeva kombinaciju metoda. Uvijek imajte na umu da postoje razne metode dostupne za pronalaženje novih radnih mjesta, a sve s vlastitim snagama i slabostima, pa nemojte se sramiti eksperimentirati različitim tehnikama.

Odgovori