Izlog, vizualna kultura i prodaja

Home / Biz & Tech / Izlog, vizualna kultura i prodaja

Ne morate biti dizajner ili jako vješti i kreativni da sami osmislite, uredite i održavate svoj izlog. Dovoljno je da usvojite nekoliko osnovnih pravila.

Izlog, vizualna kultura i prodaja

Izgled i poruka izloga ima ključnu ulogu u odluci kupca da li će ući u vaš poslovni prostor, kupiti proizvod (uslugu) i dati preporuku. Za vas nije isto kakva će ta preporuka biti.

izlog-4
Današnja vizualna kultura i njena psihologija znatno utječe na svako poslovanje.

Pomisliti ćete možda na neku mudru poslovicu kao: „Knjiga se ne sudi po koricama“, ali morati ću vas razočarati  jer je omot ipak jako bitan posebno za prodaju te knjige. Puno više nego ste mogli predpostaviti. Današnja vizualna kultura  i njena psihologija znatno utječe na svako poslovanje. Možda ćete reći i kako niste dizajneri, a i niste baš kreativni. Vjerujte da je i to samo isprika, jer sigurno možete puno.

Negativan dojam izloga

Dosadni, slabo osvjetljeni, neprofesionalno uređeni i zanemareni izlozi ostaviti će negativan dojam na vaše postojeće i potencijalne klijente.izlog-2

Čak i ako vaše poslovanje nije isključivo uvjetovano prolaznicima, svaki vizual pa i izlog ostavlja vrlo snažnu psihološku poruku kupcu. Tako na vašu mudru izreku o knjizi i koricama rekla bih: „Slika govori 1000 riječi“.

Zamislite 1000 riječi dobrih preporuka. Koliko bi to unaprijedilo vaše poslovanje? Pa ponovo zamislite 10, 100, 1000 riječi loših preporuka. Koliko bi to unazadilo vaše poslovanje?

Koji ishod bi vama više odgovarao?

Ako vjerujete i vidite sebi doprinos sa 1000 riječi dobre preporuke tada ćete sigurno imati čist, dobro osvjetljen, svjež i zanimljiv izlog. Što se vaše kreativnosti tiče preporučam  da budite odvažni u svakom pogledu jer tu se može puno napraviti.

Biti originalan i autentičan u skladu sa vizijom tvrtke je krajnji cilj kod uređenja izloga

Da bi to postigli bitno je predstaviti svoje poslovanje i tvrtku u skladu s već definiranim identitetom tvrtke (ukoliko ga imate).

Vizualno to može značiti korištenje definiranih boja, oblika i materijala postojećih elamanata definiranih osnovnim   vizualnim identitietom tvrtke, posebno ako imate razrađenu knjigu grafičkih  standarda kojom su obuhvaćeni svi mediji kojima se prezentirate.

Takvim dubljim uvidom ćete zaintigirati i postići bolje prodajne rezultate, biti dosljedni sebi i brandu koji stvarate ili ste stvorili. Naravno da će dobrom profesionalcu za to trebati manje vremena, te da će biti precizniji i vještiji ali nemate razloga za očajavanje.

9 savjeta za uspješnije uređenje izloga i poslovanje

Nakon što ste definirali sebe i kupce možete se baciti na posao.

 • Prenijeti što snažniju neverbalnu marketinšku poruku (zapamtite da svaka osoba najbrže i najtrajnije pamti slikom, a cilj nam je postići dugoročno pamćenje).
 • Ukomponirati proizvode i usluge u sezonske i tematske elemente kojima kod kupca budite osobne emocije. Krajnji cilj je posjeta vašem poslovnom subjektu sa željom za vašim proizvodima ili uslugama.
 • Iznenaditi što atraktivnijim idejama i maksimalno dobrom izvedbom.
  To konkretno znači da pokušate ispričati         dobru priču. Priču koja plijeni pažnju i potiče na akciju. Ako izlog uređujete sami nikako ne započinjite s tehnički jako zahtjevnim rješenjima. To će vas obeshrabriti, dozvolite si rast i vrijeme.
 • Pratite ali ne kopirajte vašu konkurenciju.
 • Proučavanje  klijenata dati  će vam dovoljno ideja da se izrazite autentično i kreativno.
 • Potrudite se biti i ostati vođa, nemojte postati sljedbenik! Razmišljajte o ponudi koju želite istaknuti, robi koju želite prodati.
  Ako ne zapostavite navedeno, izaberete biti vođa, onaj koji definira trend te nećete biti prisiljeni radi konkurencije stalno izlagati samo najatraktivniju robu, primjerice novu, već i onu koju imate predugo na zalihama.
 • Brinite o svom brendu i istaknite sve što vam može koristiti, npr. web stranicu, web shop, linkove prema društvenim mrežama na kojima ste aktivni, druge trgovine, posebne akcije ili ponude a pritom pazeći da ne odstupate od osnova i definiranih standarda (zaštitni znak, boja, font, posebno definirani oblici i sl.)
 • Prije nego uredite izlog zamislite svoj prostor kao mrežni sustav redaka i stupaca, tako ćete lakše percipirati prostor a zatim napravite skicu.
  Time ćete uštedjiti prije svega na materijalu ali i na vremenu.
 • Ista pravila vrijede i za uređenje prezentacijskog sajamskog prostora

Saznajte višee-book-banner--izlog

Odgovori