Grafički dizajn – funkcija ili umjetnost

Home / Biz & Tech / Grafički dizajn – funkcija ili umjetnost

Dobar dizajn podrazumjeva zadovoljenje mnogih kriterija. Radi toga se smatra kako je grafički dizajn više funkcija nego umjetnost.

Naime grafički dizajn je okrenut tržištu a kao takav je i velikim dijelom lišen umjetničke slobode.

Umjetnička sloboda dizajnera se ogleda u kreativnosti poštivanja svih kriterija, koje često nazivamo i ograničenjima.

Grafički dizajn – funkcija ili umjetnost

Dobar dizajn ne podrazumjeva samo kreaciju i estetsko stanovište već i nedvosmisleno tumačenje koje podrazumjeva njegovu funkciju. Na isti način sama funkcija ne može doprinjeti kvaliteti proizvoda.

Funkcija grafičkog dizajna podrazmjeva zadovoljenje aspekata složene osobnosti naručioca ali i korisnika. Proizvodnja i potrošnja tekođer istovremeno djeliju na postupak kreiranja kod grafičkog dizajna.

Grafički dizajn i marketing

 Moderna tehnologija, a posebno računarstvo posljednjih su godina popularizirali ovo zanimanje. Za kvalitetan grafički dizajn smisao za estetiku i poznavanje računalnih alata je nedovoljan.

Takav može biti kontraproduktivan i vrlo skup. Potrebno je poznavanje materijala i tehnologije izrade, jedinstvo svih čimbenika odnosno poštivanje svih navedenih kriterija kroz autentično i inovativno likovno – grafičko oblikovanje.

Marketing kao metoda jednostavno govoreći predstavlja skup aktivnosti  koje uključuju proces prelaska jednog proizvoda  od proizvođača pa do tržišta, odnosno potrošača. Radnje i zadaci koji obuhvaćaju ove poslovne aktivnosti  su: proizvodnja, planiranje, financiranje, istraživanje, razvoj, dizajn, promiđžba, prodaja i drugo.

Istraživanje tržišta i analize potreba tržišta i potrošača među najvažnijim  su funkcijama marketinga kao poslovnog procesa ali i uvjet da se postigne kvalitetan grafički dizajn. Takva istraživanja jednostavno govoreći smanjuju greške i pružaju pouzdne pokazatelje kako da se precizno definiraju svi elementi grafičkog dizajna.

Osnovni uvjet za  svako takvo istraživanje je omogućiti  agenciji  svaku informaciju. Informacija  treba biti kvalitetna odnosno: aktualna, precizna, istinita kako bi bila stručno  obrađena.

Tada  se prilikom markrtinskog procesa, vašeg poslovnog zahtjeva prvode sve ili one aktivnosti koje neposredno izražajavju vezu marketinga i grafičkog dizajna, a to su: ekonomska promidžba i dizajn ambalaže.

izvor: internet2b media

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori