Edukacija klijenata potvrđuje vrijednost i cijenu

Home / Biz & Tech / Edukacija klijenata potvrđuje vrijednost i cijenu

Kao poduzetnici (profesionalci) i stručnjaci, često se susrećemo s klijentima kojima je naša industrija strana i nepoznata. Kad surađujemo s njima često na to zaboravimo. To može dovesti do određene frustracije s obje strane, a ona uvijek dovodi do štete.

Primjerice najobičnije Google pretraživanje klijenta koje dobivate na statistici svojih web stranica ili klijentovo pismo namjere dati će već dosta informacija o kakvom se klijentu radi. Već i te informacije koje dobijemo o klijentu mogu nam koji puta biti i pomalo smješne ili frustrirajuće, ali kako ćete reagrati odnosno koliko će poslovanje biti na zadovoljstvo klijenta i vas samih naravno ovisi o vama.

U svakom slučaju treba biti educiran ali i educirati svoje klijente u pravoj mjeri.

“Samo amateri bivaju frustrirani od klijenata. Stručnjak će ih educirati.” Paul Jarvis

Od frustracije ili neslanih šala koje mogu ugroziti poslovanje se možete zaštitili jednostavno. „Odgajajući“ svoje klijente prije i tijekom poslovnog odnosa. Danas eto pišemo o edukaciji i donosimo 5 načina kako ju provesti u praksi a na dobrobit svih strana.

Zašto je edukacija bitna?

Njome pojednostavljujete odnos i situaciju. Kako smo već ranije naveli mnogi klijenti koji imaju potrebu za vašim uslugama ne poznaju vašu struku. Ne poznaju tehnologiju i njene mogućnosti. Posebno one olakšavajuće i otežavajuće iz prakse ili se jednostavno ne znaju izraziti niti likovno niti verbalno. Edukacijom zabilazite ono: „…ali ja sam mislio“ ili „… ja bi to drugačije“ jer poslovni odnos barem u našoj struci ne temelji se na samo : „sviđa mi se“ nego na „djeluje ima funkciju i lijepo je“.

 

Pokazujete koliko ste kvalificirani za svoj posao

Svi mi imamo posebnu stručnu terminologiju kojom se koristimo u našim proizvodnim i uslužnim procesima. Vaš klijent ne mora nužno biti vaše struke i nije mu vaša terminologija svakodnevica. To ne znači da je on npr. nepismen, čudan, glup ili drugo. Koristite izraze koji su mu priihvatljivi ali bez podcjenjivanja.

Vaš klijent će se osjećati ugodnije kada dobije savjet koji je osoban i povjerljiv koji je rezultat vaše stručnosti.

Educirajući klijente potvrđujete svoje cijene

Često nam dolaze klijenti koji su neobrazovani u našoj struci. Poneki iz svoje povrsnosti ili iz drugih razloga podcjenjuju i omalovažavaju a radi poznavanja npr. nekog jednostavnog „online“ alata. Takav klijent je tehnološki po svom mišljenju informiran no ne zna da ste vi barem 100 puta informiraniji i sa puno prakse koja se razlikuje od teorije ili nekog jednostavnog alata koji je zapravo neprimjenjiv osim kao hobi alat.

Drugi jednostavno nemaju niti želje i potrebe znati više osim onoliko koliko im trenutno služi svrsi. Kada klijenta educirate i „odgajate“ vi zapravo otvarate velik potencijal te on počinje vrednovati i razumijevati vaše cijene.

Edukacija gradi povjerenje

Klijenti žele znati da su u dobrim rukama, pogotovo kada ulažu vrijeme i novac u suradnju. Objašnjavajući parametre poslovne prakse pokazujete i djelujete vjerodostojnojno. Dobra komunikacija i znanje grade povjerenje.

5 načina kako da educirate svoje klijente

  1. Postavite i upravljajte očekivanjima
  2. Objasnite vaše odluke i na temelju čega ih donosite
  3. Izražavajte se manje stručnim izrazima
  4. Držite svoje informacije dostupnima
  5. Otvorite se za pitanja i odgovore

Educirate li svoje klijente?

Postoji mnogo kreativnih načina kako educirati klijente i potencijalne klijente osim e-mailova i telefonskih poziva. Možete ih informirati preko web starnica, društvenih mreža, pisanjem bloga, infografikama. Vidjeti ćete da su teme bloga firmi koje to redovito rade teme i problematike sa sastanaka i razgovora s klijentima. Mnogi od tih postova upućuju na često postavljana pitanja.

Osim bloga kojim se redovito obraćamo postojećim i potencijalnim klijentima omogućavamo i edukaciju za njihovo osamostaljivanje ili potpuno samostalan rad te stojimo na raspolaganju za sva pitanja.

www.internet2b-media.hr

 

Save

Save

Odgovori