9 savjeta da lakše prebrodite depresiju

Biti depresivan poprilično je razarajuće. Misli osjećaji i ponašanja u stanju depresije vrlo su niske frekvencije postojanja. Mi smo vrlo osjećajna bića i samim time i ranjiva.

Mnogi od nas padaju kad prolaze kroz periode žaljenja nakon gubitka vrlo bliske osobe ili nečeg što nam predstavlja veliku vrijednost. Gubitak u svakom smislu i kod svih nas donosi neraspoloženje koje nazivamo tugom ili bolom.

Žalost još nije depresija

depresija-izoliranost
Izolacija i crne misli posljedica su depresije

Neki ljudi prolaze kroz proces normalnog žaljenja no neki uđu u stanje melankolije, po gubitku osjećaju da je svijet postao isprazan. Melankolija dovede do mnogih promjena u ponašanju. Prije svega vidljiva je pretjerana (nezdrava) tuga iza koje uvijek stoji vrlo čvrsto vjerovanje o opustošenosti osobnosti. Dolazi do gubitka osjećaja zadovoljstva, javljaju se neodređeni strahovi (anksioznosti), osjećaji krivnje, besperspektivnosti, bezizlaznosti, dolazi do gubitka snage (osoba često razmišlja o samoubojstvu).

Česti su poremećaji sna i apetita. Osoba oboljela od depresije sasvim je prepuštena svojim crnim mislima, nerijetko postaje neuredna, ponekad ne brine niti o higijeni. Njene misli su usredotočene na sve nepravde koje je ikad doživjela, osjeća se bespomoćno. Kada želi izići iz svog začaranog kruga ona to čini na autodestruktivan način okrivljujući samu sebe za  te gubitke.

Iskrivljeno razmišljanje

depresija
Depresija više pogađa žene

Ramišljane depresivne osobe koje je iskrivljeno pod pritiskom tuge i iščekivanja loših budućih događaja tjera ju da se sasvim povuče, izolira. Takva osoba misli vrlo ružno o sebi rijetko dozvoljava nekome da joj priđe i razveseli je.

Žene će obično češće reagirati depresivnošću. Čak i hormonski faktori (menstrualni ciklus, menopauza, trudnoća) doprinose činjenici da je depresija puno češća pojava kod žena. Žena će prilikom gubitka gotovo uvijek okriviti sebe, okrenuti bol prema unutra i prepustiti mu se. Muškarci će buntovništvom, bijesom i agresijom. Ispoljavati svoju bol tako da u svom bijesu potraže neko društvo, napiju se ponekad čak i fizički obračunaju. Depresija ne ovisi o godinama. Adolescentska je posljednjih godina dosta učestala.

Depresija je dosta iscrpljujuća kako i za onoga koji od nje pati tako i za njegovu okolinu. Ona može biti i „zarazna“ ali je poremećaj koji se ne razlikuje od drugih pa je treba prepoznati i liječiti, ako je moguće prevenirati. Prirodnim lijekovima ili medikamentima, no zahtjeva dosta truda. Prije svega razumijevanja, discipline i snage posebno u obitelji i bližoj okolini.

Depresija – simptomi  i uzroci

Simptomi depresije su prije svega učestala tuga i strepnja, osjećaj beznadnosti, osjećaj krivice. Smanjena fizička aktivnost, poremećaj apetita i ishrane, smanjena seksualna želja, smanjena želja za druženjem, nesanica i rano buđenje, misli o samoubojstvu.

Uzroci depresije mogu biti: naslijeđe, nisko samopoštovanje, svaki veći gubitak koji je (od velikog je značaja osobi) jak stresor može voditi u depresiju. Osobe koje su preživjele infarkt ili boluju od neke teže bolesti podložne su depresiji u velikom postotku.

9 savjeta da lakše prebrodite depresiju

Sve nas to može ražalostiti i učiniti trenutno beznadnim. Dopustite si neko prirodno žalovanje, no ako se ono pretvori u depresiju nikako ne prihvaćajte bespomoćnost kao uvjerenje jer je dosta toga što možete poduzeti.

Ovi savjeti mogu pomoći da se osjećate bolje – počevši od sada.

1. Definirajte rutinu

Ako ste depresivni, potreban vam je rutina to savjetuju svi psiholozi i psihijatri koji se bave depresijom. Odlučite i ne dozvolite da vas bilo što izbaci iz vaše rutine. Niti vi sami! Budite pažljivi i ne pretjerujte, odredite blagu rutinu , dnevni raspored koji će vas vratiti na stazu.

2.Definirajte ciljeve

Kada ste depresivni, osjećate kao da ništa ne možete postići. Propustite li mislit će te loše o sebi. Mali dnevni ciljevi nisu preveliki teret a pomiču naprijed. Čim se počnete osjećati bolje možete određivati izazovnije.

3. Počnite vježbati

proljeće
Naučite ponovo uživati u životu

Vježba može imati dugoročne koristi za osobe s depresijom. Redovita vježba potiče pozitivne misli ali i lučenje endorfina. Koliko? Ne morate trčati maraton da bi osjetili pomak. . Hodanje i disanje nekoliko puta tjedno može pomoći. Ako ste u mogućnosti uvježbajte ispravno disanje.

4. Jedite zdravo

Ne postoji čarobna dijeta protiv depresije, svejedno ovo je dobra ideja. Ako depresija djeluje na vas tako da se prejedate  ili neredovito nemarno hranite preuzimajući kontrolu nad prehranom pomoći će vam da se osjećate bolje. Hrana bogata omega -3 masnim kiselinama te folne kiseline moglu biti pomoći.

5. Spavajte dovoljno

Depresija nije prijatelj snu. Premalo sna može vam pogoršati stanje.
Što možete učiniti? Počnite tako da napravite promjene u životnom ritmu. Lezite i ustajte u isto vrijeme. Pokušajte zaobići dnevni drijemež, a iz spavaće sobe uklonite sva moguća ometala: računalo, telefon, TV S vremenom ćete poboljšati kvalitetu sna.

6. Preuzmite odgovornosti

Kada ste depresivni, želite se povući iz života i odustati od svoje odgovornosti kod kuće i na poslu. Ako ste ste već sve prepustili sudbini vratite se, ako iste svakako ih ne zanemarujte dati će van dobar osjećaj, osjećaj postignuća i vrijednosti ako vas ponovo ometu crne misli. Ako niste zaposleni ili radite kraće, razmislite o nekom volonterskom radu.

7. Negativne misli neka postanu vaš izazov

U borbi protiv depresije, puno posla . Treba mijenjati misli ne samo navike života. .
Sljedeći put kada se osjećate užasno samokritični ste, koristiti logiku kao prirodni lijek depresije. Možda ćete se osjećati kao nevoljeni, ali provjerite koji su realni dokazi za to? Možda ćete se osjećati kao bezvrijedno biće no onda se podsjetite na postavljene ciljeve za svaki dan. Tu će vam pomoći praksa s vremenom možete pobijediti one negativne misli prije nego što su uzele kontrolu. Kontrola misli sigurno je put ka većoj snazi i samopoštovanju.

8. Provjerite sa svojim liječnikom što je još dobro za vas

Uvijek se konzultirajte sa svojim liječnikom pogotovo ako već uzimate neke lijekove ili imate druge dijagnoze. Ako do sada niste imali potrebe razgovarajte, prekontrolirajte krvnu sliku, obavite preventivne preglede koje ste propustili. Saznajte postoji li još nešto novo što bi vam moglo pomoći.

9. Pokušajte se zabaviti.

Ako ste depresivni, uredite svoje vrijeme tako da ne zapostavite ono u čemu uživate. Što ako ništa više nije zabavno? To je samo simptom depresije kažu liječnici, ne odustajte pokušaj će možda biti naporan. Možda će čudno zvučati ali ono u čemu ste uživali nekad pod utjecajem depresije osjećati će te kao obavezu. Ne odustajte. Idite u kino, izlazite s prijateljima, s vremenom će te se opustiti i početi uživati. Depresija oduzima smisao za uživanje u životu, potrebno je ponekad ponovo  naučiti kako se uživa dok s vremenom ne osjetite potrebu zabavljati se opet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *