Dom i vrt, Wellness

7 namirnica koje vas čine gladnijima

Zalogajem bilo koje hrane ćete, tehnički gledano postići da ste manje gladni. No, ukoliko taj zalogaj nije dobro odabran organizam će zahtijevati ponovni unos jer  ubrzo ćete ponovo biti gladni. Možda čak i gladniji, što može dovesti do neželjenih posljedica, posebno ako želite reducirati težinu. Čudovište zvano glad nije tako teško zaustaviti malim balansima.
Hrana bez dovoljno vlakana, proteina i masti neće vas zasititi i ubrzo ćete imati potrebu da ponovo jedete. Dakle, hrana bez tih uravnoteženih komponenti će vas prisiliti na brzu potragu za sljedećim obrokom puno prije nego ste željeli.

To ćete najlakše primijetiti ako ste da bi utažili svoju glad, izabrali konzumirati neku niskokaloričnu namirnicu ili sok.  Kod sljedećeg napadaja gladi pojesti ćete puno više i možda još manje kvalitetno. Kako bi izbjegli pad u tu zamku pročitajte kojih su sedam namirnica ne bi trebali konzumirati bez balansa a kako bi utažili glad:

Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna

Ovo je najveća pogreška, posebno za doručak. Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna iako je bogat vlaknima, često sadrži i jednu od cjelovitih žitarica (zob na primjer ) u većem postotku i nedostaje mu masti i proteina. Izbjegnite krišku kruha ili pecivo  bez balansiranja ako imate jak osjećaj gladi. Upotpunite obrok kvalitetnim maslacem, ili drugim namazom. Možete također pojesti malo oraha, avokada, ili jaje uz šnitu kruha ili pecivo.

Voćni sok

Voće osigurava mnogo vitamina, minerala i vlakana ali gotovo ništa proteina ili masti. I dok mnogi kupovni sokovi sa 100 postotnim udjelom voća koje možete kupiti grade povjerenje, popijete li ga da utažite glad vjerujte da ta 100 postotna oznaka znači jedino da ćete 100 posto vrlo ubrzo jesti ponovo. Bolje je sok  kombinirati s jogurtom ili konzumirati kašu od zobenih pahuljica, jogurta i voća posebno ako je doručak u pitanju.

Zeleni smoothie

Popularni smoothie još jedna „voćna“ zamka. Smoothie može biti manje kalorijske vrijednosti ili  s visokim udjelom šećera, ali i s nedostatkom proteina i masti, koje može ostaviti osjećaj gladi ili ju uzrokovati ponovo i prebrzo. Dodajte svom napitku komponentu izdržljivosti!
Bez obzira dali je vaš smoothie voćni ili povrtni dodajte mu malo zdravih masnoća kao što su avokado ili maslac od oraha, kokosa i /ili čisti izvor proteina kao što su grašak u prahu, konoplja, proteini sirutke ili slično.

Bjelanjci

Iako su veliki izvor proteina bjelanjci su niske kalorijske vrijednosti i gotovo bez masti. To znači da ćete ubrzo biti ponovo gladni. Napravite omlet ili dodajte barem jedno žumance. Ono sadrži hranjive tvari kao što su lutein pa će vaš obrok biti kvalitetniji a vi sitiji na dulje vrijeme.

Nemasni mliječni proizvodi

Bez masti, jogurt i mlijeko mogu imati nešto manje kalorija. Oni također mogu dati manju sitost, izazvati brzo novi osjećaj gladi. Budući da nemaju masti usporavaju razgradnju šećera (laktoze) koji je prirodno prisutan u mlijeku, a to vaš sustav pogađa jako brzo. Preskočiti obrano i odlučiti se za mlijeko sa 2 posto masnoće dovesti će vas do toga da ćete uskoro biti gladni ili gladniji. Ako je jogurt samostalni obrok, neka bude onaj tipa grčkog. Takav ima puno više proteina  i biti ćete duže siti i zadovoljniji.

Kiseli krastavci i kupus

Ukiseljeni krastavci i kupus, sadrže za crijeva zdrave probiotike i su odlični za prehranu. Problem je u tome što sadrže soli koje vas mogu učiniti žednima. Osobe često zamjene potrebu za tekućinom s osjećajem gladi pa posežu za hranom. Konzumirate li kisele krastavce ili kupus kako bi pobjedili glad pazite na  količinu unesene soli u organizam. Pijte dosta vode kako bi si pomogli u borbi protiv gladi kojoj je zapravo uzrok žeđ.

Krekeri od cjelovitog zrna

Kao i kod kruha od cjelovitih žitarica krekeri sadrže vlakna, ali iz njih dobivate uglavnom ugljikohidrate, bez puno proteina ili masti, tako da se njima ne može učiniti mnogo da se zaustavi glad. Ako želite mali obrok, zalogajčić izbalansirajte ga s malo dodatnih masti i proteina. Dodajte svom krekeru malo maslaca, komadić dimljenog lososa s listićem rikule ili premažite svoj integralni kreker humusom.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *