4 Makeover-a “Junk Food” hrane u kojima ćete uživati

Zašto ne bi ponekad uživali u nečemu što volimo – mogli bismo napraviti “zdravije“ inačice Junk Food-a. Predstavljamo četiri vrlo ukusne recepture.

Makeover junk food hrane, slikaMasti su užitak

Pizza, hamburger, pomfrit, hot dog, čips… Takva hrana je izuzetno kalorična, bogata zasićenim masnim kiselinama, soli i šećerom. Dugoročno, ovakav način prehrane utjecao bi na pojavu debljine, kadiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Masna i kalorična hrana predstavlja užitak. Masti doprinose punoći okusa i privlače mirisom. Kako da se onda odreknemo takve hrane? Ne moramo!

Zašto ne bi ponekad uživali u nečemu što volimo, no mogli bismo napraviti “zdravije“ inačice Junk Food-a:

Pizza

Klasičnu pizzu od bijeloga brašna, šunke i sira možemo zamijeniti primjerice pizzom od integralnog brašna. Mogli bismo dodati komadiće lososa, cherry rajčice, češnjak i rikolu sa malo maslinovog ulja i začina da upotpunimo priču.

Hamburger

Između polovica peciva od cjelovitog brašna uz mljeveno pureće meso možemo dodati tanko narezan luk, propečenu rajčicu i zelenu salatu.

Pomfrit

Pomfrit kao prilog možemo zamjeniti ploškicama batata mariniranog sa đumbirom, češnjakom i maslinovim uljem te ga peći na masnom papiru za pečenje.

Čips od raznog povrća

Čips od povrća bio bi idealna zamjena za klasičan kupovni čips. Osim što je primaljiv oku zbog raznih boja sadrži i bitne nam vitamine i minerale a ima i manje kalorija. Čips možemo napraviti od razog povrća: batata, bunedve, cikle, tikvice… Čips od batata možemo pripremiti na način da tanko narezane ploškice začinimo sa malo soli, papra i češnjaka te pečemo u pečnici na 200 stupnjeva dok ne dobiju boju. Na isti način možemo napraviti čips od bundeve ili cikle. Pri odabiru začina možemo pustiti mašti na volju. Kako ne bi izgorilo povrće možemo ga preklopiti papirom za pečenje.

Osim što ćete doprinjeti svom zdravlju, tako pripremljena omiljena jela sigurno će vam  biti višestruki doprinos. Šarmirajte svoje  prijatelje, kolege i naravno ukućane. Slava vas neće zaobići.

U slast!

Laura Gežin

Nutricionist

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *