Znate li koji je najbolji sir na svijetu?

Vrijeme je za malo hedonizma. Volite sireve? Znate li koji je trenutno najbolji sir na svijetu, zašto i kako se dolazi do te titule? Donosimo kratki izvještaj sa 29. World Cheese Awards 2016. godine.

Svega nekoliko dana prije kraja 2016. godine sudci su u kongresnom centru San Sebastian Kursaal, točnije njih 266, kao i svake godine ocjenjivali sireve 26 različitih nacija, točnije 3.021 različitih sireva a iz 31 zemalja.

Najbolji sir godine, Norveški plavi sir

Norveški plavi sir je okrunjen je kao najbolji sir na svijetu. Ta je odluka rezultat  iznenađujuće i vrlo emocionalne završnice 29. World Cheese Awards, održanog u gradu Basque. Norveški plavi sir ovu će titulu nositi čitavu 2017. godinu.

Konačna odluka i nagrada za najbolji sir je dodjeljen Gunnar Waagen-u obrtniku iz tvrtke Tingvollost. Iako je do zadnjeg trenutka izgledalo da će španjolski proizvođač ponijeti cijenjenu titulu.

„Torta Cremositos Del Zujar“ od kozjeg mlijeka Španjolca Cala Blanca vodila je dugo sa skoro 67 bodova prednosti. Zahtjevni žiri i publika ipak dodjeljuje 71 bod za „Kraftkar“ čime je osvojio ovu prestižnu titulu.

U trenucima trijumfa, uplakan Gunnar Waagen je rekao: “Nemam riječi. To je divno. Ja ne vjerujem u to. ”

“Radili ovaj sir skoro 10 godina.

Mala smo obitelj iz središnjeg dijela Norveške koja pokušava davati najbolje od sebe svaki dan. Mi jako rano ustajemo i spavamo kratko.”

Nick Trioros jedan od sudaca je pojasnio: “Kalup u ovom siru razvijen je stvarno lijepo. Vrlo je ravnomjerno raspoređen. Sir ima predivan balans, a dozrijevao je 12 mjeseci. Na vrhu je izuzetna tekstura: kada se raspadne dobijete mekanu kremu. I na kraju, taj okus je prefin za nepce i jezik s pravom se može reći… tako mekano prizemljuje.”

 

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *