Utjecaj joge na zdravlje

Home / Duhovnost i mistika / Utjecaj joge na zdravlje

Joga je praksa koja uključuje i povezuje um i tijelo te se prakticira za opuštanje i zdravlje organizma. Ako se duže vrijeme bavite jogom, vjerujemo da ste primijetili neke od mnogobrojnih prednosti joge. Možda bolje spavate, niste više toliko skloni bolestima, osjećate se opuštenije i sl.

Utjecaj joge na zdravlje – 20 najvažnijih prednosti joge na zdravlje

1. Poboljšava fleksibilnost: jedna od najočitijih prednosti joge odnosi se na poboljšavanje fleksibilnosti. Na prvom satu joge vjerojatno nećete moći dotaknuti nožne prste bez da savijete noge u koljenima. No, ako ste ustrajni i redovno vježbate jogu, primijetit ćete da ste postupno sve više fleksibilni. Na kraju, naizgled nemogući položaji za vas će biti prava sitnica. Osim toga, tada više nećete osjećati boli koje su se često znale javljati. Bilo da je riječ o bolovima u kukovima, koljenima ili nekom drugom dijelu tijela, joga potiče fleksibilnost ne samo mišića nego i vezivnog tkiva te tetiva, koji su glavni krivci za nastajanje boli.

 

2. Izgrađuje mišiće: jaki i snažni mišići više su od samog izgleda. Pružaju nam zaštitu od stanja poput artritisa i bolova u leđima te sprječavaju padove kod starijih ljudi. A kada izgrađujete mišiće i njihovu snagu putem joge, u isto vrijeme radite na ravnoteži i fleksibilnosti. Jedno bez drugog ne ide. Ako ste se upravo vratili iz teretane gdje ste dizali utege, postoji mogućnost da ste vježbali na štetu fleksibilnosti.

Utjecaj joge na zdravlje

3. Podržava uspravno držanje: glava je poput kugle – velika, okrugla i teška. Potrebno ju je „pridržavati“, podupirati i održavati pomoću vratnih i leđnih mišića. Nije čudo da vas nakon 8 sati sjedenja za računalom bole vrat, leđa, ramena i da ste ukočeni. Osobito ako taj stav sjedenja/ stajanja nije bio ispravan. Loše držanje je zapravo ono što uzrokuje ukočenost te bolove u gornjem dijelu tijela i, nažalost, zglobovima. Ako ništa ne radite po rješavanju tog pitanja, bol se može pogoršavati i naposljetku može doći do artritisa. Iz navedenih razloga preporučujemo vam da se odlučite na vježbanje joge koja potiče uspravno držanje, a samim time rizik od ukočenosti i bolnih leđnih i vratnih mišića svodi se na minimum.

 

4. Sprječava trošenje hrskavice i zglobova: svaki put kad vježbate jogu, vaši zglobovi prolaze kroz cijeli raspon pokreta. To može spriječiti degenerativne bolesti zglobova. Hrskavica je poput spužve; prima svježe i hranjive tvari tek kada se staro zglobno mazivo nadoknadi novim. Bez pravilnog održavanja zdravlja zglobova i hrskavice, isti se mogu istrošiti, što može biti iznimno neugodno i bolno. Jedino rješenje je ostati aktivan i baviti se jogom, jer joga potiče prokrvljenost i opskrbu zglobova hranjivim tvarima.

 

5. Potiče zdravlje kostiju: odavno su zabilježene prednosti vježbanja isključivo s vlastitom težinom na ublažavanje simptoma osteoporoze. Brojni položaji u jogi zahtijevaju korištenje vlastite tjelesne težine. Određeni položaji pomažu u jačanju ruku, koje su posebno osjetljive na osteoporozu. Provedeno je istraživanje na ovom području, a rezultati su pokazali da joga povećava gustoću kostiju. „Sposobnost“ joge da snizi razinu kortizola pomaže u zadržavanju kalcija u kostima.

Utjecaj joge na zdravlje
6. Poboljšava cirkulaciju: vježbe opuštanja koje naučite u jogi pridonose boljoj cirkulaciji krvi kroz organizam. Posebno u vašim nogama i rukama. Osim toga, joga potiče širenje kisika u vašim stanicama, što također pridonosi zdravlju organizma.

7. Povećava otkucaje srca: kada su otkucaji srca redovni i ujednačeni, smanjuje se rizik od srčanog udara. Iako nisu sve joga vježbe aerobne, intenzivno ponavljanje istih također može povećati brzinu otkucaja srca. Istraživanja su pokazala da joga povećava izdržljivost tijela i organizma te pridonosi opskrbljivanju organizma kisikom i hranjivim tvarima.

8. Snižava visoki krvni tlak: ako imate visoki krvni tlak, idealni ste kandidat za jogu. I na ovom polju provedena su istraživanja, a rezultati su pokazali snižavanje krvnog tlaka za čak 20%.

9. Potiče veselo raspoloženje: jeste li tužni ovih dana? Sjednite u položaj lotusa. Još bolje, ustanite se i dođite u položaj plesača. Iako nije riječ o nezahtjevnim joga položajima, istraživanja su pokazala da redovno prakticiranje joge smanjuje depresiju te dovodi do porasta razine serotonina.

10. Kontrolira dijabetes: redovito vježbanje joge pomaže u kontroli dijabetesa. Postoje točno određeni joga položaji koje su preporučeni za ovu svrhu. Pacijenti koji imaju dijabetes odlučili su se na prakticiranje joge, a kontrolni testovi dali su puno bolje rezultate.

 

11. Pridonosi boljoj usredotočenosti: istraživanja su pokazala da redovno prakticiranje joge poboljšava koordinaciju, sposobnost pamćenje, ali i IQ.

Utjecaj joge na zdravlje
12. Opušta: joga vas potiče da se opustite, usporite disanje i usredotočite se na sadašnjost. Tako ćete uravnotežiti otkucaje srca, sniziti viši krvni tlak i povećati protok krvi u crijevima i reproduktivnim organima.

13. Poboljšava ravnotežu: redovno vježbanje joge poboljšava ravnotežu, a bolja ravnoteža ključ je za sprječavanje padova i bolova u koljenima i leđima. Za starije osobe to znači neovisnost te samostalno kretanje.

14. Bolji san: joga vam pomaže da spavate bolje. Pojedine vježbe joge usmjerene su na „unutarnja osjetila“, koja pridonose zdravlju i smirenosti živčanog sustava.

15. Poboljšava imunološki sustav: joga vježbe poboljšavaju imunološku funkciju, no i meditacija također ima značajna znanstvena uporišta. Blagotvorno djeluje na funkcioniranje imunološkog sustava; pojačava ga kad je to potrebno te isto tako slabi.

16. Poboljšava disanje: jogiji su skloni manjem broju udisaja, no većeg su kapaciteta. Upravo to pridonosi smirivanju tijela i duha. Osim toga, vježbanje joge promiče i disanje kroz nos koji filtrira zrak, zagrijava ga i vlaži te uklanja prljavštinu i ostale nečistoće koje se, da dišete na usta, odmah izravno unijeli u organizam.

17. Poboljšava kapacitet pluća: duboki udah i izdah omogućuju bolju oksigenizaciju cjelokupnog organizma te proširuju sama pluća što omogućava bolju kontrolu tijela pri samom vježbanju;

18. Sprječava probavne smetnje: joga sprječava konstipaciju. Laički rečeno, izvođenje joga položaja u pravom smislu riječi pomiče tijelo te olakšava brži transport hrane i otpadnih proizvoda kroz crijeva.

19. Povećava samopouzdanje: mnogi od nas pate od niskog samopouzdanja. Ako se i vi nosite s takvim stanjem te previše radite i nikada se ne naspavate, možete platiti cijenom vašeg zdravlja. Ako pozitivno pristupite stanju u kojem se nalazite te odlučite početi prakticirati jogu, budite uvjereni da ćete osjećati zahvalnost i empatiju prema vama samima.

 

20. Potiče život bez lijekova: ako je vaš noćni ormarić prepun kojekakvih lijekova za ovo ili za ono, možda je vrijeme da se počnete baviti jogom. Istraživanja su pokazala da joga ublažava astmu, snižava krvni tlak, smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa II i sl. Zašto i vi ne biste odbacili štetne lijekove i odlučili napokon živjeti zdravo?

Preneseno udogovoru sa: Svijet Joge 

 

Odgovori