Neven

Home / Zdravlje / Neven

Obični neven (Calendula officinalis) ima antiseptička antiupalna i pročišćujuća svojstva. Njegove latice rabe se za razne kreme i masti koje povoljno djeluju na iziritiranu kožu ili pak ubode komaraca. Naše bake su ovu biljku nazvale “vjesnik kiše” jer ne otvaranje cvijeta nevena u ranim jutarnjim satima nagovještavalo je kišne oborine.

nevenNeven

Neven potječe iz južne Amerike no njegov uzgoj se s područja. Amerike proširio diljem Europe i Afrike.
Čaj od nevena izvrstan je za liječenje virusne i bakterijske urinoinfekcije.

Ljekovitost čaja od nevena

Čaj od cvijeta nevena izuzetno je djelotvoran za ublažavanje bolnih menstruacija ali i za reguliranje nepravilnog i neredovitog menstruacijskog ciklusa.

Potrebno ga je konzumirati sedam dana prije početka menstruacije, nastavlja se piti i za vrijeme menstruacije, sve do njenog završetka.
neven-2Čaj se pripravlja tako što se jedan do dva cvijeta nevena preliju s dva dcl kipuće vode. Čaj se može po želji zasladiti medom a potrebno je popiti dvije do tri čaše dnevno.

Kupke od nevena

Naše bake su često skupljale biljke pa bi onda radile mirisne i ljekovite kupke. Jednu do dvije šalice svježeg ili suhog cvijeta nevena preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji jedan dan.
Vrlo su djelotvorne u liječenju hemeroida, vaginalnih infekcija, genitalnog herpesa, infekcija mjehura i mnogih drugih tegoba.

Mast od nevena

Dvije vrhom pune pregršti nevena (listovi, stabljike i cvjetovi) sitno narežemo. 500g crijevne masti od prirodno hranjene svinje ili dobre svinjske masti zagrijemo do temperature pečenja odrezaka. U vruću mast dodamo narezan neven; prepržimo, promiješamo i skinemo sa štednjaka. Pokrijemo i ostavimo sve da stoji 1 dan.
Sljedeći dan sve malo zagrijemo i procijedimo kroz lanenu krpu u pripremljene, čiste posude.
Mast od nevena može pomoći kod opeklina, grčeva ljuskanje kože , proširenih vena …

Svježi sok od nevena

Listove, stabljike i cvjetove operemo i još vlažne procijedimo u sokovniku.

Odgovori