Ljekovitost šparoge

Home / Dom i vrt / Ljekovitost šparoge

Duga imena:Beluš, kamenac, mekostruk, pitoma šparoga, vilina metla. Povijest – U Kini su šparogu, njezinu ljekovitost i hranjivost poznavali još 3000 god.pr.n.e., kao i Egipćani i Grci i stari Rimljani.

I danas je ova biljka cijenjena kao ljekovita ali i kao izvrstan gastronomski specijalitet. Vrsta šparoge Asparagus lucidus, u staroj Kini upotrebljavana je za liječenje suhog kašlja, jačanje pluća, kao i za liječenje oteklina na koži kao i čireva, te ublažavanja temperature.

Šparogama su se liječile i bolovi u nogama. Posebna kupelj od Šparoga pripremljena je za gosta, bila mu je znak najveće pažnje. Ljekovitost kupelji od šparoga poznata je i Egipćanima, koji su šparogu poznavali i cijenili kao svetu biljku te su je uz celer, ostavljali u grobnicama kao darove za mrtve. Freske sa šparogama u Pompejima dokazuju da se ova biljka doista cijenila.

Ljekovito djelovanje šparoge

U primorskom kraju poznati su tradicionalni obiteljski pohodi u berbu šparoga .Šparoga je omiljeni kulinarski specijalitet u rano proljeće.Bogata je mineralima i vitaminima .

Zbog svoje ljekovitosti preporučuje se u mnogim situacijama:

– za čišćenje organizma, naročito bubrega, mjehura , mokraćnih kanala, crijeva, jetre i krvi
– pročišćava i obnavlja crijevna krvna zrnca pogotovo kod žutice i oboljenja jetre
– pomaže kod reumatskih oboljenja i gihta
– vodenih bolesti
– za bolji rad srca
– za bolje pamćenje
– za izbacivanje pijeska i kamenca iz bubrega i mjehura i preventivno protiv stvaranja kamenca.
– u liječenju plućnih oboljenja i kašlja
– kod raznih bolova u kukovima
– kodzubobolje
– kod probavnih smetnji
U narodu postoji vjerovanje da šparoga potiče potenciju . Usitnjeno sjeme šparoge tj . prašak ima antibiotičko djelovanje.
U Ajurvedskoj medicini šparogu nazivaju“ Shatavari“,što u prijevodu znači: “zamjenjuje stotinu muževa „ i preporučuje se za spokoj i mir, rad mozga i dobru memoriju, te za smirenu duhovnost.
Kineska medicina osim za snižavanje krvnog tlaka vidi njenu vrijednost u izazvanu uzvišenih osjećaja u ljubavi i prema prijateljima.
U Indiji je koriste za poticanje plodnosti, za ublažavanje menstrualnih grčeva, za povećanu mliječnost kod dojilja.

Save

Save

Odgovori