Kućne biljke koje doprinose detoksikaciji zraka

Home / Zdravlje / Kućne biljke koje doprinose detoksikaciji zraka

U  kasnim 80-ih, NASA je a kako bi pronašla način za detoksikaciju zraka u svojim svemirskim postajama napravila istraživanje i otkrila kako pojedine biljke filtriraju toksine iz zraka.  Njima to u tim stanicama nije baš bilo od velike koristi ali nama ovdje na zemlji jeste.

1989. predstavili su studiju i konačan popis biljaka koje su najučinkovitije za filtraciju zraka  u zatvorenim prostorima. U izvješću također sugeriraju barem jednu takvu biljku na 100 m2 stambenogili poslovnog prostora.nasa biljke

Što su loše pronašli u našem zraku?

Trikloretilen – pronađen u tiskarskim bojeama,  lakovima, ljepilima i  sredstvima za uklanjanje boja. Simptomi povezani s kratkotrajnim izlaganjem su: uzbuđenje, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje i nakon toga pospanost i koma.

Formaldehid – pronađen u papirnatim  vrećicama, proizvodima od voska, papirnatim ručnicima, šperploči i sintetičkim tkaninama. Simptomi povezani s kratkotrajnim izlaganjem su: iritacija nosa, usta i grla, te u teškim slučajevima oticanje grkljana i pluća.

Benzen – koristi se u proizvodnji  plastike, gume, maziva, sredstva za čišćenje i lijekova. Također  može se naći u duhanskom dimu, ljepilu i proizvodima od voska. Simptomi povezani s kratkotrajnim izlaganjem su:  iritacija očiju, pospanost, vrtoglavica, glavobolja, porast broja otkucaja srca, glavobolja, zbunjenost, au nekim slučajevima može dovesti do gubitka svijesti.

Ksilen – pronađeno u gumi, koži, duhanskom dimu i ispušnim plinovima vozila. Simptomi povezani s kratkotrajnim izlaganjem su: iritacija usta i grla, vrtoglavica, glavobolja, zbunjenost, srčanih problema, jetre i oštećenja bubrega i koma.

Amonijak – pronađen u sredstvu za  čišćenje prozora, podnim voskovima, mirišljavim solima, i gnojivima. Simptomi povezani s kratkotrajnim izlaganjem su: nadraženost očiju, kašalj, grlobolja.

Kućne biljke koje doprinose čistoći zraka pogledajte u videu

 

 

 

Save

Save

Save

Odgovori