Joga za starije

Home / Zdravlje / Fitness / Joga za starije

Starenje nužno ne mora biti povezano sa kronološkomm dobi iako tijelo počinje stariti nakon 35 godine. Da li ćemo ubrzati ili usporiti starenje, ovisi o nama samima i kako se odnosimo prema svome tijelu. Današnji način života nije nam neki saveznik u usporavanju procesa starenja, ali joga itekako je! Kako? Pomlađivanjem!

Joga za starije

Kornološka dob je kalendarska dob, odnosno dob rođendana svake godine. Biološka dob je dob koje tijelo osjeća. Današnjim načinom života te dvije dobi su u nerazmjeru jer čovjek od 40 godina, zahvaljujući stresu i nezdravom načinu života ima tijelo koje se osjeća kao da ima 50 godina.

Joga nam omogućije da se biološka i kronološka dob izjednače ili čak da se tijelo počinje osjećati mlađe od svog zadnjeg rođendana!

Ukatko, par primjera kako joga usporava starenje:

· jogijske vježbe rezultiraju nizom pozitivnih učinaka na cirkulaciju i rad srca, a to je najbolja prevencija visokog i niskog tlaka, koji su jedni od najvećig problema u starosti

· jogom se aktiviraju i jačaju svi mišići, a posebno stabilizatori kralješnice, koji imaju ulogu sprečavanja nastanak kifoze

· joga potiče pravilno disanje, a samim time aktivaciju cijelog grudnog koša i maksimalnu iskoristivost alveola u plućima

· različitošću svojih pokreta jogijske vježbe održavaju tijelo vitko i razgibano

Kako biste se osjećali mladima, čak i u starijim danima, iznimno je važno da je vaša kralježnica fleksibilna. Osim toga, nužno je imati jake i zdrave kosti te dobre zglobove. Ako i vi želite izgledati mladoliko, savjetujemo vam da obavezno upišete sate joge.

Naime, joga osim što pozitivno utječe na fizički izgled pojedinca, zahvaljujući svojim tehnikama disanja ona ima i dodatne prednosti na cjelokupni organizam kao što su smirivanje i opuštanje uma, ublažvanje simptoma stresa, uspostavljanje mentalne ravnoteže i sl. A upravo to je ono što sprječava starenje.

Joga za starije

Joga ne samo da ublažava simprome starenja nego je i namijenjena starijim ljudima.

Jedna od najvažnijih stvari o jogi odnosi se na činjenicu da ju može prakticirati populacija razne dobi; od osnovnoškolaca do baka i djedova. Ne trebate ni sumnjati u to da oni stariji ne mogu izvoditi određene joga položaje. Naprotiv, oni uživaju u vježbanju joge jednako kao i bilo koja druga mlada osoba, a ono što je još bolje, donose puno više prednosti na svoje tijelo i organizam.

joga-za-starije-osobeJe li joga prikladna za starije?

U većini slučajeva stariji ljudi mogu se baviti jogom. Neki jedva dočekaju da odu u mirovinu, kako bi se napokon u poptunosti mogli posvetiti stvarima koje vole, kao što je primjerice joga. Joga ne samo da pomaže u održavanju zdravog tijela i duha nego se i uspostavljaju osjećaji zajedništva i pripadnosti s grupom istomišljenika i zaljubljenika u jogu.

Prednosti joge za starije osobe

Prednosti joge za starije osobe u principu su slične onima za općenitu populaciju. Dakle, poboljšanje ravnoteže i stabilnosti, istezanje i jačanje mišića ruku, nogu i leđa, povećavanje kapaciteta pluća, ublažavanje simptoma stresa, depresije i anksioznosti, pridonosi boljem spavanju i sl.

Ostale prednosti joge na organizam:

  • Zadržava mladenački izgeld: joga vam pomaže da se osjećate i da izgeldate mlađe. Vježbanjem joge smanjujete i ublažavate simptome stresa. Duboko disanje poboljšava cirkulaciju krvi što dovodi do zdrave i sjajne kože te mladenačkog izgleda.
  •  Ublažava bol: zbog širokog raspona vježbi i pokreta, joga obuhvaća sve mišićne skupine. redovnim prakticiranjem joge istežu se, jačaju i toniraju mišići ruku,nogu, leđa, stražnjice i sl. Samim time smanjuje se mogućnost daljnjih ozljeda, padova i lomova, a to je osobito važno kod starijih ljudi. Bavljenje jogom ublažava bolove u zglobovima i leđima te simptome išijasa i artritisa.
  • Potiče mentalne funckije: vježbanje joge potiče bolju cirkulaciju, što znači bolju opskrbu organizma hranjivim tvarima, a samim time i bolje funkcioniranje mozga. Određenim joga položajima postiže se ravnoteža između lijeve i desne hemisfere mozga.

Autor: Prof. dr. sc. Sunčica Skorić, dr. med. specijalist za sport

Preneseno u dogovoru sa: Svijet Joge

Odgovori