Jabuka – pomoć kod probave, dijabetesa, bolesti srca, gihta…

Home / Zdravlje / Jabuka – pomoć kod probave, dijabetesa, bolesti srca, gihta…

Zdravstvene koristi jabuke uključuju poboljšanja u probavi, preveniraju poremećaje u želucu, pomoć kod žučnog kamenca, zatvora, bolesti jetre, anemije, dijabetesa, bolesti srca, reumatizma, bolesti oka, raznih vrsta raka i gihta. Jabuka također pomaže kod slabosti. Jabuke će također pomoći i u liječenju dizenterije. Nadalje, one mogu spriječiti pojavu Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Konačno, one će smanjiti posjete stomatologu pomoći u njezi kože.

Jabuka – pomoć kod probave, dijabetesa, bolesti srca, gihta…

Jabuke su jedan od najpopularnijih i ukusnih plodova na planeti, i ne postoji ništa kao što je toliko zdravo od sočne jabuke posebno za ugasiti žeđ i zadovoljiti potrebu za slatkim. Jabuka je voće čije stablo pripada porodici Rosaceae, znanstveno ime je Malus domestica. Predak je Malus silverii, koja još uvijek raste divlje u mnogim dijelovima središnje Azije. Kultivirana tisućama godina u Aziji i Europi, a spominje se u kulturnoj povijesti mnogih drevnih civilizacija, uključujući i Grke, Rimljane i u nordijskih plemena. Zatim se proširila po Americi s europskim kolonizatorima, ali ukorijenila se i masovno se uzgaja i u dijelovima Sjeverne Amerike.

jabuka-i-zdravlje

Postoji više od 7500 sorti ovog ukusnog voća, i dolazi u različitim bojama, uključujući i crvene, žute i zelene boje. Koža jabuka je tanka, ali čvrsta, a unutarnje tijelo je debelo i sočno, i omekšava kao dozrijeva. Unutarnja jezgra sadrži sjeme, koje je teško probaviti. Mnoge su hranjive tvari u tijelu i koži jabuke, bogata je i  izvor antocijana i raznih tanina koje daju boju. Istina je što kažu, “Jabuka dnevno udaljava od liječnika!”

Jabuke se mogu jesti sirove ili u raznim jelima, kao što su voćne salate. Sok od jabuke je također često i omiljeno piće u cijelom svijetu, a također je sastavni dio mnogih deserata. Jabuke mogu biti pečene, mljevene, sušene, u pireu, smrznute.
2010. kompletno je dekodiran genom jabuka, što je dovelo do povećanja istraživanja i većem razumijevanju zašto su jabuke tako korisne za naše zdravlje.

Prehrambene vrijednosti jabuka

Dug je popis zdravstvenih pogodnosti koje se pripisuju jabukama kao bogatstvo vitamina, minerala, hranjivih tvari ali i organskih spojeva koji se nalaze u njima.

Uključuju vitamin C, vitamin K, vitamin B6, i riboflavina, kao i minerale kao što su kalij, bakar, mangan i magnezij. Jabuke su također jako dobri izvori vlakana, a jedna porcija osigurava 12% dnevnih potreba za vlaknima. Stvarna vrijednost jabuke leži u njenim organskim spojevima, fitonutrijentima i flavonoidima.

Zdravstvene koristi jabuka

Probava: bogate vlaknima, pomažu u probavnim procesima. Redovita konzumacija jabuka osigurava glatke pokrete crijeva i pomaže u sprečavanju zatvora i raznih poremećaja u želucu. Vlakno je važan dio svake prehrane. Ona dodaje skupno na stolicu i pomaže hrane prolaz kroz probavni trakt glatko. Ona potiče otpuštanje želučanih i probavnih sokova kako bi se osigurala učinkovit unos hranjivih tvari, a istovremeno struganje viška kolesterola iz vena i arterija čime se osigurava zdravlje srca i smanjuje se rizik za aterosklerozu.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori