Iscjeljujuća moć masaže

Home / Lifestyle / Iscjeljujuća moć masaže

Čovjek je kroz povijest razvio mnoge umjetnosti. Jedna od njih je umjetnost dodira rukom, tijelom i umom! Različite kulture razasute, razvile su različite smjernice i pristupe. Globalizacija ih je učinila dijelom kulture cijelog suvermenog svijeta. Wellness pokret stalno nas podjeća ako želimo uživati i kvalitetno živjeti život moramo se okrenuti sami sebi. Stvoriti rituale povratka izvornoj, prirodnoj snazi koja nas pokreće i obnavlja.

masaža 1Nevjerovatna iscjeljujuća moć masaže pridonosi ne samo opuštanju, već i kompletnom oporavku narušene ravnoteže tijela, duha i uma.

 Klasične masaže

Pod ovim imenom podrazumijevaju se uglavnom masaže razvijene u Europi. Glavna odlika ovih masaža da djeluje relativno jakim prisikom. A cilj je opuštanje mišića i dreniranje iz mišića milječne kiseline. U ovu grupu spadaju medicinska, spotska, ševedska masaža.

 wellnessTradicionalne masaže – svjetski brendovi

Tradicionalni medicinski sistemi, neki stariji od 5000 godina, razvili su i osobne pristupe masaži. Globalizacija, posebice kroz turizam, stvara potražnju za ovim oblicima masaže. Wellness pokret ih je ukljućio u svoju standardnu ponudu.

Izdvajanjem tih masaža iz njenih tradicionalnih, izvornih medicinskih sustava, izgubile su neke dimenzije. Ali su s druge strane postale dostupne na bilo kojem kraju svijeta.

Uobičajeno je da u wellness ili SPA centru možete naći ayurvedu (tradicionalnu indijsku masažu), shiatzu (tradicionalna japanska masaža), akupresuru (tradicionalnu kinesku masažu), Tai masažu (tradicionalna tajlandska masaža), refleksoterapiju (najčešće stopala i šaka)…

Ayurveda

Ayurveda je klasična indijska medicina, stara tisuće godina, koja se još  danas koristi u Indiji u skoro neizmijenjenom obliku.  Prevedeno, Ayur-veda je Znanost o životu. Cilj joj je održati zdravlje. Također, vratiti ga ako je narušeno.

Masaže predstavljaju samo dio tradicionalnih medicinski tretmana. Najpoznatije su:

 ∙       Abhyanga – lagana masaža cijelog tijela, uljem koje je oplemenjeno ljekovitim  travama. ayurveda masažeUravnotežuje sve tri doshe. Odlikuje je bogatsvo pokreta. Svaki pokret s točno određenom svrhom.

       Vishesh – odlikuje je čvrstoča pokreta.

 ∙       Udvartana – Obnavljajuća masaža, „Piling“ masaža koja skida stari, gornji sloj kože, radi se sa pastom od ulja, trava i žitarica.

∙        Pizzichili –  kraljevska masaža, „kupanje u oko 7 litara vrućeg ulja“ (do 48°C). Ta je masaža kombinacija lagane masaže i tretmana znojenjem. U ulju koje ostane nakon te masaže, analizom su dokazani teški metali (živa, olovo i sl. ) koji su se izlučili iz tijela. Vlada mišljenje da ovi teški metali, kad se jednom natalože u tkivima, ne izlaze iz tijela. No, analizom ulja nakom ove masaže dokazano je suprotno.

∙        Shirodara – Potpuno opuštanje, tretman za umirenje živčanog sistema, vrlo djelotvoran kod uklanjanja stresa, nesanice, migrena, glavobolja, psihoza. Ima jako pozitivan utjecaj na žlijezde sa unutarnjim izlučivanjem. Masaža se izvodi tako da tanki mlaz ulja određene temperature teče na čelo, vođen rukom terapeuta.

Odgovori