HPV cijepljenje – da ili ne?

Home / Zdravlje / HPV cijepljenje – da ili ne?

U dobi do 45. godine karcinom vrata maternice treći je po učestalosti kod žena u Hrvatskoj, ispred njega su samo rak dojke i štitnjače. U Hrvatskoj imamo veliki broj oboljelih i smrtnost od te vrste karcinoma koji pogađa relativno mladu populaciju.

Cijepljenje protiv HPV-a prvi se put ove godine provodi na nacionalnoj razini.
Cijepljenje protiv HPV-a prvi se put ove godine provodi na nacionalnoj razini.

Cijepljenje protiv HPV-a prvi se put ove godine provodi na nacionalnoj razini, budući da se to dosad provodilo regionalno i lokalno, u organizaciji pojedinih gradova, općina i županija. Najdulje i najustrajnije, tijekom zadnjih sedam godina, provodio ga je Grad Zagreb.

Razmislite! Cijepiti se ili ne?

  • Rak vrata maternice je jedini karcinom koji se u potpunosti može prevenirati
  • Rak vrata maternice se javlja kod mladih žena

Cijepljenjem možemo spriječiti rak vrata maternice i pretkanceroze vrata maternice, stidnice i rodnice i genitalne bradavice.

Osima raka genitalnog sustava kod žena, HPV uzrokuje i rak pločastih stanica anusa u više od 80 posto slučajeva i rak penisa u više od 60% slučajeva.

HPV-02

Zašto cijepiti i muškarce?

  • i žene i muškarci su izloženi porastu HPV povezanim bolestima i karcinoma
  • pojavnost HPV povezanih bolesti je u porastu kod oba spola
  • cijepivo ima licencu za uporabu i kod žena i kod muškarac

Koji genotipovi su nam interesantni?

Najznačajniji genotipovi za nastanak dobroćudnih promjena poput šiljatih kondiloma su HPV tip 6 i HPV tip 11, koji su odgovorni za nastanak 90% takvih promjena.

Najznačajniji genotipovi za nastanak karcinoma vrata maternice su HPV tip 16 i HPV tip 18 koji su odgovorni za nastanak 70% takvih promjena. Napominjemo još jednom, osim raka genitalnog sustava kod žena, HPV uzrokuje i rak pločastih stanica anusa u više od 80 posto slučajeva i rak penisa u više od 60% slučajeva.

Dokazano je da upotrebom cijepiva možemo učinkovito spriječiti nastanak navedenih promjena. Od 2006.godine u različitim zemljama u upotrebi su četverovalentno cjepivo (HPV 6, HPV 11, HPV 16 i HPV 18) i dvovalentno cjepivo (HPV 16 i HPV 18).

Postupak cijepljenja?

Oba cjepiva sadrže virusima slične čestice i ne sadrže virusnu DNA te ne mogu inficirati ljudske stanice, ne mogu se razmnožavati niti prouzročiti bolest.

Četverovalentno cjepivo se primjenjuje u preko 130 država na svim kontinentima za spriječavanje genitalnih bradavica, raka vrata maternice i pretkanceroza vrata maternice i stidnice. Cjepiti se, u okviru indikacija, mogu osobe oba spola u dobi od 9-26 godina.

Cjepljenje se odvija u tri doze (0, 2 i 6 mjeseci) intramuskularnom injekcijom u mišić nadlaktice ili bedra. Cjepivo ima dokazanu kliničku učinkovitost i sigurnost.

Unatoč cijepivu preporučuje se započeti s PAPA testom, probirom za karcinom vrata maternice, u 21. godini života i nastaviti do 65. godine života žene, bez obzira jeste li primile cjepivo ili ne!

Naravno, PAPA test, je jako važan. To je prva karika koja upozorava da su nastale promjene na stanicama. Papa test ne dijagnosticira tip HPV -a, ali upozorava i skreće pozornost.

Izvor: www.poliklinika-ginecej.com

Odgovori