8 najvećih lječničkih predrasuda zbog kojih možda nećete primiti adekvatnu pomoć

Home / Zdravlje / 8 najvećih lječničkih predrasuda zbog kojih možda nećete primiti adekvatnu pomoć

Liječnicima naravno nije lako, imaju velike odgovornosti radeći svoj posao i ljudska su, često nesavršena bića kao i mi ostali čija odgovornost za posao koji obavljamo i nije tako velika. Neki od liječnika vjeruju u visoko postavljene standarde. Tako i rade svoj posao, no velik broj njih ima određene predrasude i pristranosti unatoč svojim dobrim namjerama.

To se prije svega odnosi na način na koji tretiraju svoje pacijente. Takav tretman, s predrasudama ugrožava i naše zdravlje. Donosimo (s istraživačkom podlogom) 8 najčešćih liječničkih predrasuda kojima su ugrozili zdravlje i kvalitetu života pacijenata širom svijeta. Istraživanja su javna i objavljena u časopisu JAMA.

  1. Ako ste žena, vjerovano nećete dobiti pravilan tretman kod srčanog udara

Žene češće od muškaraca umru u bolnici od posljedica srčanog udara. Autori studije kažu da se to događa jer većina liječnika previdi stanje pacijentica, zanemari druge simptome odnosno traži bol ili nelagodu u prsima kao “klasični znak” napada. Kod žena je 11% manja vjerojatnost da osjećaju bol u prsima za vrijeme napada.

Što možete učiniti: John Canto, MD, prvi autor JAMA studije savjetuje: otežano disanje, vrtoglavica i mučnina, pogotovo ako imate obiteljsku povijest oboljenja srca, su dovoljni simptomi. Educirajte sebe u svoju zaštitu. Posebno ako je vaš osobni liječnik spomenuo da ste u opasnosti od napada, treba biti na oprezu i reći ljudima koji vas tretiraju u bolnici da bi to mogao biti srčani udar.

  1. Ako ste niskog rasta, duže ćete čekati na transplantaciju pluća

Svega 34% oboljelih će dobiti transplantaciju pluća ako su niži rastom odnosno niži od 160 cm. To potvrđuje studija Sveučilišta Columbia. Također, veća je vjerojatnost da ćete biti uklonjeni s popisa za transplantaciju npr. zbog pogoršanja zdravlja ili da ćete umrijeti prije dobivanja transplantacije. Znanstvenici kažu da liječnici izgleda vjeruju kako pacijenti prolaze bolje ako su pluća donatora jednako velika kao i pluća oboljelog primaoca. Stvarni rezultati istraživanja ne podržavaju ovu pristranost.

Što možete učiniti: Nažalost, ovo je izvan vaše kontrole, kaže koautor studije David Lederer, MD, direktor „Columbia Advanced Lung Disease programa“. ” Jedno rješenje bi bilo da se politički angažirate i smanjite liste čekanja na organe ovako oboljelih osoba. To je do nacionalne zdravstvene vlasti.“ – dodaje.

  1. Ako ste tamne boje kože ili latino porijekla, nećete dobiti pravilan tretman za hipertenziju

Studija koja dolazi sa Sveučilišta u Coloradu ukazuje da je rasna ili etnička pristranost česta kod pružatelja zdravstvenih usluga. Studija je rađena na oboljelima od hipertenzije i ukazala je na neadekvatno liječenje osoba koje nisu čisti bijelci.

Što možete učiniti: pronaći liječnika s kojim se osjećate ugodno.

  1. Ako ste pretili, možda nećete dobiti potrebnu zaštitu od raka

Česti su stereotipi su oko pretilih bolesnika, kao što su i pretpostavke da su oni takvi jer su lijeni, bez motivacije i neprimjerenog zdravstvenog ponašanja te time ne udovoljavaju kriterijima za ispravno liječenje i zaštitu napominje Rebecca Puhl, PhD, zamjenik ravnatelja Sveučilišta Connecticut. Rezultat ove predrasude je na žalost da pretili pacijenti najčešće neće biti upućeni na preventivni pregled dojke, grlića maternice i debelog crijeva pokazuje istraživanje.

Što možete učiniti: uvijek povesti prijatelja ili člana obitelji kad morate posjetiti liječnika. “To može biti korisno za vas i liječnika koji se mora prisjetiti.”, kaže Puhl. Ona pratnju sugerira kako bi liječnici postali svjesni, osjetljivi i s poštovanjem za sve pacijente, bez obzira na veličinu tijela.

  1. Ako su vaši zubi su krivi ili nezdravi, vjerojatno nećete dobiti uputnicu za specijalista

Liječnici imaju pretpostavke i predrasude o ljudima s lošim zubima, uglavnom jer im to govori kako su siromašni i nemarni, navodimo prema studiji tima Sveučilišta u Torontu. Ove liječničke pretpostavke rezultirale su od dužeg čekanja na uputnice kod ljudi s krivim ili nezdravim zubima, do uskraćivanja stručnih preporuka i savjeta liječnika.

Što možete učiniti: Ispitujte svog liječnika o zdravlju i liječenju koje bi vam moglo koristiti a zatim zatražite uputnicu. Opet, dođite u prisustvu neke osobe; prijatelja ili člana obitelji, zajedno možete „srušiti“ liječniku pristranost.

  1. Ako ste muškarac, teško da će vam se dijagnosticirati fibromialgija na vrijeme

Kada je u pitanju fibromialgija i bol koja dolazi i odlazi, a kreće se po cijelom tijelu, doktori će rijetko napraviti testove ako ste muškarac. To je u skladu s nedavnim istraživanjem objavljenim u Gender Medicine. Kao rezultat toga, muškarci mogu izgubiti na kvaliteti liječenja sugerira ta studija.

Što možete učiniti: Ako mislite da imate fibromialgiju, ali vaš liječnik na to gleda sa sumnjom, zatražite rano testove. Također, možete zatražiti i specijalistički pregled da se osigura brža dijagnoza, kažu stručnjaci.

  1. Ako pripadate nekoj manjini, nećete uopće ili na vrijeme primiti lijekove za bol

Manjinski pacijenti i  oni obojene kože koji su posjetili hitne odjele i službe su za 30% lošije prošli od bijelih pacijenata kada je trebalo primiti lijekove protiv boli, piše časopis Medical Care. Studija je pokazala su ti pacijenti također duže patili i duže čekali na liječenje.

Što možete učiniti: Manjinski pacijenti će najvjerojatnije doživjeti pristranost kod liječenja u bolnicama koje služe većinama, otkrili su autori studije. Važno je napomenuti da pristranost može biti u oba smjera. Istraživanja pokazuju da bolesnici mogu nevjerovati ili zanemariti liječnički savjet na temelju spola ili boje kože, i da to može dovesti do lošijeg zdravstvenog ishoda. Da biste zaštitili sebe, uvijek tražite drugo mišljenje i pronađite liječnika s kojim se osjećate ugodno.

 

  1. Ako imate osobno ime koje je specifično za manjine, „radničko“ ili neko narodno, imat ćete problema s pronalaženjem adekvatnog terapeuta

Nova studija sa Sveučilišta u Vermontu tvrdi da su žene s tradicionalnim manjinskim imenima bile zakinute za oko 12% kod terapeuta a posebno kod psihologa.

Slična studija učinjena od strane sociologa s Princeton u lipnju ove godine ukazala je da postoji pristranost također kada treba pružiti uslugu ljudima iz radničke klase. Ta studija je rađena s glumcima (muškarcima i ženama), koji su kontaktirali svaki po 320 terapeuta u New Yorku, koristeći gramatiku i dijalekt različitih klasa i različita imena. Bijelci srednje klase  su u odnosu na crnce prošli bolje u oko 30% slučajeva.

Što možete učiniti: Ovdje, naravno, odgovornost pada na terapeuta . Autori University of Vermont studije kažu da savjetnici i psiholozi trebaju suočiti svoje nesvjesne predrasude stvoriti promjenu. “Iako savjetnik ili psiholog svjesno posjeduje otvorenu i snažnu povezanost s vrijednostima kao što su pravednost jednakost, oni mogu biti istovremeno u poricanju podsvjesnih predrasuda”, kažu autori studije. Oni sugeriraju savjetovanje i psiholozima te programe koji se više usredotočivanju na trening socijalne pravde.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori