Kada je vrijeme da mijenjate svoj web sajt?

Ankete pokazuju da polovina posjetitelja web sajtova za ključan faktor u odluci za odabir nekog proizvoda ili usluge smatra kvalitetu web dizajna ili sajta. Ako je vaš poslovni web sajt zastario, izgubiti ćete korisnike jer će im takvim web sajtom poručiti da ne brinete dovoljno o svom poslu pa tako i o svojim klijentima. Tako ćete klijenti posumnjati i u kvalitetu vaših proizoda i usluga.

Kako to nije poruka koju želite poslati, bilo bi dobro da izdvojite malo vremena i pregledate svoj web sajt da li zadovoljava dalje u tekstu nabrojane kvalitete. Ne zadovoljava li ih, vrijeme je da razmislite o redizajnu.

Prilagodljivost mobilnim uređajima (responsive design)

Da vidimo na primjer statistiku posjeta našeg portala Iz sve snage:

  • posjetioci sa stolnim računalom 47%
  • posjetioci koji dolaze sa mobilnim telefonima 49%
  • posjetioci koji su web stranice gledali preko tableta 4%

Kako vidimo, 53% posjetioca je “došlo” sa mobilnih uređaja, dakle vaš web sajt bi trebao biti izgrađen ne samo za stolna računala nego i za pametne telefone ili tablete. Nije li tako izgubiti ćete veliki broj potencijalnih korisnika.

Da ne napravite grešku, nije dovoljno da se vaš web sajt samo prikaže na pametnom telefonu. Mora biti podešen za mobilne telefone, na primjer da ne moraju ljudi skrolati lijevo-desno da bi pročitali neki tekst, ili da jednostavno uvečaju neki dio da bi ga bolje vidjeli. Naročitu pažnju bi morali obratiti na navigaciju, da mogu u svakom trenutku otići na stranicu koju žele.

Vaš web sajt treba novi izgled? 12

Postoji puno web sajtova kod kojih kada ih vidite imate osjećaj kao da ste se vratili nazad u vrijeme prije desetak godina. Ne dozvolite da i vaš web sajt bude ovakav.

Ako je “retro” riječ koja opisuje vaš web sajt vrijeme je da prihvatite neki noviji dizajnerski trend.

Tehnologija izrade vašeg web sajta je prestara

  • Ima li vaš web sajt uvod izgrađen u Flash animaciji i/ili nekakv drugi “ulazni tunel”?
  • Da li na vašem web sajtu postoje informacije na PDF stranicama?
  • Da li vaš web sajt koristi HTML tablice a ne <div> elemente?

Odgovorite li na bilo od kojih pitanja potvrdno vaš web sajt je sigurno zastario tehnološki ali i vjerovatno treba i novi izgled jer je rađen u vremenima ovih tehnologija.

Nadogradnjom ovih elemenata neće samo modernizirati vašu tehnologiju izrade i izgled, nego će i biti pristupačniji širem krugu ljudi, a također će pomoći i boljem rangiranju Internet tražilica.

Nužno je stalno objavljivati novi sadržaj na web sajtu

Google i ostale Internet tražilice vole web sajtove koji stalno objavljuju nešto novo. Zato su i blogovi jako bitni za vaše poslovanje. Novi sadržaj će vam dovesti nove posjete na web sajt. Bilo bi dobro da imate jednostavan sistem u kojem možete sami objavljivati sadržaje, s čim bi ubrzali objave i uštedjeli na troškovima.

Imate li statistiku posjeta na svoj web sajtu?

Statistika vam može datu pono podataka o web sajtu. Saznati ćete odakle dolaze vaši posjetitelji (pa možda i pojačati oglašavanje na tim izvorima), odakle su posjetitelji, kojoj dobnoj skupini pripadaju. Možete saznati i kada se vaše posjete povećavaju ili padaju, da li imate dobru konverziju posjeta u ciljeve (prodaju, upis u newsletter…)

niste-zadovoljni-svojim-web-sajtom

Nakon analize svih parametara možete razmisliti u kojem smijeru trebate mijenjati web sajt i koje izmjene raditi. Možda je dovoljna mala izmjena u izgledu, možda u navigaciji.

Imate li osjećaj da imate dosadan izgled web sajta, pogledajte koji su novi trendovi i koji su primjenjivi vašoj djelatnosti. Razmislite koje bi vam tehnologije odgovarale. Nemate li u svojoj tvrtci ljude koji će analizirati ove elemente i usporediti ih sa vašom konkurencijom javite nam se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *