Tajne izrade tijesta za najbolju kućnu glutensku i bezlutensku pizzu

Ljubitelj ste pizze a na bezglutenskoj prehrani ste? Donosimo  recept za klasično  i bezglutensko tijesto   kao i tajne talijanskih majstora za njegovu najbolju propremu u vlastitom domu.

Tajna ne leži u nekom posebnom načinu miješenja tijesta, gnječenju ili bacanju kako to često vidite po pizzerijama. Tajna je u vodi. Naime tijesto bezglutenske pizze treba sadržavati 50 % vode. Svaku pizzu treba peći duže u kućnoj pećnici, a ovo  tijesto posebno ne smije biti gnjecavo.bezglutenska pizza, bezglutenske pizze

Važno je širiti tijesto vrlo ravnomjerno. Ako vam mogućnosti dozvoljavaju pecite pizzu na kamenu  a ne na pladnju. Ako nemate pizza kamen, koristite pergament papir za pečenje. Pizzu stavljajte u uvijek zagrijanu pećnicu. Idealno bi bilo da je zagrijana jedan sat prije pečenja.

Restorani peku pizzu na temperaturi o do 400 stupnjeva ali u kućnoj pećnici je to nemoguće postići. Zato pizzu u kućnoj pećnici pecite na najvišoj mogućoj temperaturi.

Tijesto za 4 pizze od brašna s glutenom

Sastojci za tijesto:
650 g brašna
350 g hladne vode
18 g soli
5 g kvasca

Priprema:
Otopite soli u vodi 1 minutu, pa dodajte kvasac. Polako umiješajte prvo 4/5 brašna i vodu nekih 3 minute pa dodajte preostalo brašno i nastavite miješati 15 minuta. Tijesto treba stajati oko 30 min pokriveno a zatim ga oblikujte u 4 kruščića. Ostavite da se diže 8 sati prekriveno mokrim ručnikom , kuhinjskom krpom ili pvc folijom.


Izvaljajte tijesto i obložite ga sastojcima po želji. Pleh obložen papirom za pečenje malo pobrašnite. Pizza bi se na najvišoj temperaturi trebala peći oko 3 min ili dok ne bude zlatno smeđa.

 Tijesto za 4 bezglutenske pizze

Sastojci za tijesto:
670 g bezglutenskog brašna
540 g hladne vode
15 g soli
12 g ulja
1 g kvasca

Priprema:
Umiješajte sve brašno i vodu zajedno. Dodajte kvasac zatim sol i sve umutite velikom brzinom kako bi se izbjegle grudice. Miješajte 4 minute a zatim dodajte ulje i miješajte dalje dok se ono potpuno ne apsorbira. Smjesu spremite u veliku zdjelu i ostavite stajati 30 minuta. Poprskajte tijesto uljem nakon tog vremena i podijelite tijesto na 4 kruščića. Prekrijte pvc folijom ili ručnikom te ostavite 5 sati na sobnoj temperaturi
Ovakvo tijesto je vrlo mekano pa prilikom rastezanja i miješanja pouljite ruke. Obložite svoju pizzu željenim i pecite je 3 min na najvišoj temperaturi.
Dobar tek!

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *