Sušena rajčica u maslinovom ulju

Recept za ovu posebnu delikatesu dijelim sa svima Vama dragi moji koji se želite okušati u pravljenju zimnice koja nije toliko učestala jer zahtijeva nešto više truda. Želim ipak naglasiti da se trud itekako isplati s obzirom da ćete uživati u bogatstvu okusa, ali prije svega svoj organizam ćete nahraniti sa izuzetno zdravim obrokom u zimskim mjesecima u kojima nas mirisne mješavine plodova i začinskog bilja podsjećaju na sezonu iza nas.Sušena rajčica u maslinovom uljuRajčica se može konzervirati i sušenjem, a da bi sačuvali vitamine potrebno je sušenje obaviti što brže. Sušiti se može na suncu, pečnici, ili dehidratorima.
Možete sušiti sve vrste rajčica, ali najčešće se suše šeri rajčice, pelati ili šljivar.

Sušena rajčica u maslinovom ulju

Sušenje na suncu:

Rajčice operite, posušite i izrežite na ploške debljine oko pola centimetra. Poslažite na papir za pečenje, lagano posolite i prekrijte gazom kako se na njih ne bi skupljali insekti.
Izložite ih jakom suncu nekoliko dana, sve dok se ne isuše sokovi. Uvečer unesite pod krov ili prekrijte da se ne bi sakupljala vlaga.
Najbolje će se osušiti ako budu tri dana na suncu i još jedan dan u sjeni.

Sušenje u pečnici:

Očišćene, oprane i naezane rajčice poslažite na pleh (prekrijte ga papirom za pečenje). Početna temperatura u početku neka bude 100 stupnjeva Celzija, a zatim je smanjite na najmanju. Vrata pečnice trebaju biti lagano otvorena kako bi vlaga mogla isparavati. Obično je potrebno nekoliko sati da bi rajčice ispustile sav sok i bile spremne za slaganje u tegle.

Sušenje rajčica moguće je i tako da ih jedan dan sušite na suncu pa nakon toga stavite u pečnicu na laganu temperaturu uz odškrinuta vrata, još oko sat – dva.

Nakon što su se rajčice do kraja posušile redajte ih u sterilne staklene teglice uz dodatak začina koje volite. Najčešće se koriste svježi listići bosiljka, origana, majčine dušice, ruzmarina te tanke ploškice češnjaka.

Popunjenu teglicu zalijte maslinovim uljem i čuvajte na hladnom mjestu (najbolje u hladnjaku).
Ovako konzervirane rajčice imaju vijek trajanja oko šest mjeseci, naravno ako ih uspijete sačuvati jer su zaista posebne. 😉 Možete ih dodavati kao preljev tjestenini, riži, krumpiru, ili pak kao namaz. 🙂 🙂 🙂
Dobar tek!

Autor: Ivana Stunje, Organsko carstvo

IZ SVE SNAGE

Tekst više autora i prevoditelja. Imena poznata uredniku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *