Na što paziti pri odabiru slika za svoj stan ili ured?

Na što paziti pri odabiru slika za svoj stan ili ured? Koje je smjernice mudro slijediti pri odlučivanju o kupnji slike? 

Što moraš znati prilikom odabira umjetničkih slika za svoj životni ili poslovni prostor?

Kad te neka slika privuče i kad ti u trbuhu zatitra dok je promatraš, to je znak da rezoniraš s vibracijom slike. To nadilazi puki likovno-estetski doživljaj. Ta slika za tebe nosi posebno značenje. Ona je svojevrsni simbol tvojih materijalnih, emotivnih, intelektualnih ili duhovnih čežnji, želja, nada i vjerovanja. Slika tako predstavlja tvoje samoostvarenje. Ona te na neki način podržava. Iz slike u okolni prostor emanira njeno značenje i informacija utkana tijekom kreativnog čina stvaranja.

To je glavni kriterij kojim bi se trebao povoditi pri odabiru slike za sebe. Ne jer je slikar poznat pa ti to treba dati na osobnoj “vrijednosti” ili statusu (snobizam?). Ne jer slika paše uz tvoj novi namještaj ili zato što, eto, nešto treba visjeti na zidu (površno i pomalo isprazno?).

Ne moraš biti likovni znalac da bi procijenio je li slika vrijedna ili nije, je li ona umjetnost ili nije. “Umjetnički elitizam”, koliko god da je ukorijenjen i uobičajen u društvenim i kulturnim sustavima, ipak je samo umjetna kategorija koja teško da ima veze sa stvarnim životom i kreativnom energijom. Zato, vjeruj svojem osjećaju koji te vodi u odabiru slika.

Važno je da ti se slika sviđa, a dopustiš li si vlastitu širinu promišljanja i zapažanja, tvoja procjena slike će biti još bolja. Ako želiš saznati više o ovoj zanimljivoj temi prepoznavanja stvarne umjetnosti, preporučujem ti ovaj kratki članak.

Na što paziti pri odabiru slika za svoj stan ili ured
Slika “Zimski solsticij” u jednom klasičnom dnevnom boravku

Ljudi često urede svoj dom, objese slike na zid i one tako stoje godinama ili desetljećima, jedne te iste slike na jednom te istom mjestu tako da ih više ni ne doživljavaju niti zamjećuju. Dobra ideja za razbijanje takve monotonije (života) jest da slike povremeno razmjestiš po stanu.

Osobito je ovo korisno ako si kolekcionar koji ima mnogo slika, a premalo mjesta na zidovima. Izaberi slike koje te u datom trenutku najviše dotiču i na neki način inspiriraju te samo njih objesi na zidove. Ostale slike negdje spremi.

Nakon nekog vremena napravi rošadu slika po stanu. Ili izloži neke od spremljenih slika, a one koje su dosad visjele deponiraj na neko vrijeme.

Na taj način ćeš uvijek unositi svježinu i dinamiku u svoj prostor, slike ti nikad neće dosaditi, niti ćete se ti i tvoji gosti naviknuti na njih toliko da ih više ni ne primjećujete.

Kako bi izbjegao krivotvorine najbolje je kupiti sliku direktno od slikara (ako je slikar još živući). Time ne samo da ćeš proći jeftnije, već ćeš direktno podržati umjetnika da nastavi sa svojim kreacijama uljepšavati ovaj svijet.

Galerije na osnovnu cijenu slike dodaju često astronomske marže ili pak umjetniku isplaćaju samo mali dio cijene. Svojom promišljenom kupnjom podržavaj kreatore, a ne posrednike i trgovce!

Imaj na umu da je kupnja slike vrijedna investicija. Vrijednost slika s vremenom raste! Većina drugih stvari koje imaš u svom stanu (namještaj, tehnika, boja zidova, ukrasi, itd.), s vremenom će gubiti na vrijednosti (osim, možda, one sentimentalne vrijednosti) i bit će ih prije ili kasnije potrebno zamijeniti. No, slike će ti ostati trajno, a vrijednost će im rasti.

Zašto moje slike?

Moje slike su suvremene, unikatne, izrazito ekspresivne, dinamične i mistične. One će plijeniti tvoju pažnju, kao i pažnju tvojih gostiju, dominirat će prostorom, poticat će tvoju maštu, duh i emocije, izazivat će znatiželju i istraživanje detalja slike.

odabir slika za stan ili ured
Na što paziti pri odabiru slika za svoj stan ili ured?

S mojim slikama u svoj prostor osim umjetničke vrijednosti unosiš i metafizičku, duhovnu ili filozofsku poruku. Zvat će te da ponireš u njih…

Odlično će se uklopiti u tvoj moderni interijer, bio on poslovni ili privatni, a posebno će podići minimalistički uređen prostor.

Nije li bolje da kao urbani čovjek uživaš u takvoj originalnoj slici nego da imaš prazan zid ili neku jeftinu reprodukciju iz trgovačkog centra, koja zapravo ne nosi nikakvo značenje!?

Zašto je ponuda mojih slika ograničena i što to znači?

Ako zaviriš u moju galeriju zamijetit ćeš da je u njoj relativno malo slika. U “najboljim” danima u galeriji bude do najviše 50-ak slika. Zašto je tome tako?

Godišnje stvaram relativno malo novih slika. Ne slikam ih šablonski niti kao na traci. Za svaku sliku treba mi vremena, ne za njeno stvaranje, što je samo završni čin kreativnog procesa, već prije svega da ona sazrije u meni, a za što trebaju dani, a ponekad tjedni ili mjeseci. Kada se kreativna energija konačno akumulira, tek tada sliku mogu prenijeti na platno ili papir te u nju unijeti svu tu nagomilanu energiju, što joj daje na vibrantnosti i značenju i što ljude zapravo privuče. Kad napokon krenem sa slikanjem čak se i tada prepuštam nepredvidljivom toku stvaranja koji me često vodi u neočekivane ishode.

Dosad sam naslikao preko 600 slika najrazličitijih formata, od minijatura do velikih platna. One relativno brzo nalaze svoje nove vlasnike, što je vidljivo iz ponude u prodajnoj galeriji, u kojoj je vrlo malo mojih radova, pogotovo radova iz ranijih godina.

Zato budi mudar i djeluj sada, investiraj u umjetnost, uljepšaj svoj prostor i oplemeni ga pozitivnom energijom mojih slika. Time podrži i moje daljnje umjetničko stvaralaštvo. Kao umjetnik koji želi živjeti od svoje umjetnosti trebam novac za slikarski materijal i za životne troškove. Jednom kada umrem, eventualna slava i visoke cijene mojih slika mi tada neće ništa značiti, kao što ne znače ni drugim umjetnicima kojih danas više nema među nama.

Pogledaj slike u prodajnoj galeriji, nećeš ostati ravnodušan! Izaberi sliku za sebe te me kontaktiraj bez oklijevanja kako bih je rezervirao za tebe te da dogovorimo način isporuke.

Save

Boris Pecigoš

Akademski slikar i land art umjetnik, kanaliziranje osobnih mandala, majstor-učitelj Reikija i Osho zen tarota (tel. 0923090550)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *