Šamanizam, trans i puls života

Svi su drevni narodi imali plemenske Šamanre (negdje su nazivani vračevima) koji su radili sa energijama I iscjeljivali narod prirodnim metodama, ljekovitimtravama i medicinskim obrednim ritualima. Radi se o prijenosu drevnih znanja usmenim putem s generacije na generaciju.

Šamanizam

Šamanizam vuče korijene iz drevnih civilizacija sa svih kontinenata svijeta. Afrike, Azije, Europe, obje Amerike i Australije.

s--5
Foto: Valentina Štefanić

Ljudi su od pamtivijeka težili za iskustvima koja nadilaze svakodnevno budno stanje
svijesti, tražeći odgovore o dubljem smislu života, o prirodi stvarnosti. Jedan od
najvećih mitologa 20-tog stoljeća, Joseph Campbell, piše da "mitološke kozmologije ne korespondiraju sa svijetom grubih činjenica, već su funkcija snova i vizija". Snovi i vizije su kreativne snage koje oblikuju kozmologiju, inherentne manifestacije naše psihe, simbolički jezik metafizike koji prepoznaju šamani i vidovnjaci. Područje kozmologije ujedno je i područje šamanskog transa. Jedan od načina kako čovjek može ući u stanje transa je pomoću Šamanskog bubnja.

Šamanski bubanj

Izrađuje se od različitih vrsta drveta i koža raznih životinja. s-10Prilikom njegove izrade, ovisno o namjeni bubnja, šaman poziva duh bubnja da uđe u bubanj i služi osobi za koju je bubanj rađen, bilo da je riječ o samom šamanu ili nekom drugom. Time on
postaje živi bubanj koji ima izuzetno veliku snagu i sposobnost za iscjeljenje, oslobađanje od negativnih energija, rješavanje raznih životnih problema i dr. Na obredu inicijacije bubanj dobije svoj pravi zvuk i tada se može koristiti u razne namjene.

Bubnjevi se koriste za točno određene a ipak različite namjene. Namjena se određuje
pri izradi bubnja.s-8 U trenutku izrade bubnja, bubnjar ga sam izrađuje u cijelosti, odabire vrstu materijala, od drveta do vrste kože  određenih životinja koje sam štavi i priprema za ugradnju na bubanj, te time unosom svoje osobne energije u nastanak bubnja pri
njegovoj izradi, unosi dio sebe u sam bubanj te kasnije po okončanju izrade koju u cijelosti, iako pod nadzorom starijeg šamana, radi sam, bubnjar i bubanj postaju “jedno”. Stvaraju posebnu zajedničku energetsku frekvenciju tonalitetom i ritmom.
Prilikom sviranja bubnja bubnjari zapadaju u određeni “trans”.

Trans

Pojam "trans" opisuje voljno promjenjeno stanje svijesti u kojemu se mijenja opažanje vremena i prostora, a osjetilni podaci se doživljavaju na drukčiji način. s-2Stanje transa omogućava pristup univerzalnom polju svijest, koje nadilazi individualno svjesno i nesvjesno. O postojanju i značenju univerzalnog polja svijesti govore različite drevne tradicije i suvremena učenja, koristeći pritom različite nazive koji opisuju manje-više isti fenomen. Tako psiholog C.G. Jung govori o & quot;kolektivnom nesvjesnom", hinduistička filozofija o "zapisima akaše", biolog Rupert Sheldrake o & quot;polju pamćenja & quot; koje obavija zemlju, i dr…

Ritam, puls života

Ulaženje u stanje transa je prirodna sposobnost čovjeka koja omogućava pristup različitim razinama svijesti i može energizirati, aktivirati urođenu snagu samo-iscjeljenja i otvoriti put unutarnjem kreativnom potencijalu.

s-9
Stanje transa omogućava pristup univerzalnom polju svijest, koje nadilazi individualno svjesno i nesvjesno.

Istraživanja pokazuju da odgovarajući ritmovi bubnja, dovode do promjena u stanju svijesti. Na biokemijskoj razini se između ostaloga smanjuje količina adrenalina, noradrenalina i kortizola, neurotransmitera koji se pojačano javljaju u stresnim situacijama, dok se istovremeno se oslobađaju u tijelu beta-endorfini, čije biokemijsko djelovanje pobuđuje u stanju transa osjećaje radosti i euforije.

Mjerenja moždanih valova pokazuju da se nakon što započne bubnjanje u mozgu javljaju theta valovi (4-7Hz), a puls postaju znatno brži, uz istovremeno smanjenje krvnog pritiska.

Učinkovitije od bilo kojega drugog instrumenta ritmovi bubnja pokrivaju široki raspon ljudskih osjećaja. O kojoj god da se emociji radi, bubanj olakšava izražavanje i uspostavljanje ravnoteže – oslobađa od ljutnje, jača hrabrost kada smo uplašeni, utjehu kada smo tužni.

Nastaje harmonično jedinstvo između fizičkih i spiritualnih razina postojanja. Na razini svijesti osoba ima osjećaj proširenja svijesti, opuštenosti, osjećaj radosti.Unknown

Udarci šamanskog bubnja invociraju misterije mašte i intuicije, bude osjećaj jedinstva usklađujući osobu sa ritmom Univerzuma.

Sve u našem Univerzumu, od najmanjih subatomskih čestica do najvećih zvijezda, titra ritmičkim valovima. Ritam je puls života. Svaka osoba u sebi nosi jedinstveni ritam, koji predstavlja jedinstveni izraz njezinog/njegovog bića. U srcu svakoga od nas postoji tihi puls savršenog ritma, koji nas povezuje sa cjelokupnošću dinamičkog, među-povezanog Univerzuma. Udarci bubnja ujedinjuju sve životne oblike u jedinstveni puls, bude individualnu i planetarnu rezonancu koja harmonizira protokenergije i ujedinjuje različite razine bića.

Saznaj više

Save

Save

Save

Valentina Štefanić

Duhovni učitelj, energoterapeut, Tarot majstor - učitelj, utemeljitelj i osnivač Festivala Alternative i Udruge Plava ptica +385 98 192 4294

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *