Pravac na Hvar

Ako ste ikad poželjeli otići iz sivila i ubrzanog tempa života, eto Vam ideje … ‘aj’te na Hvar! Otok poznat po suncu i čistom moru.  Što Vam više treba? Možda, ipak „naoružat“ se strpljenjem, jer ako ste odlučili na tu destinaciju, znajte da i nije tako lako doći do Otoka.

Pravac na Hvar

Naime, po starom dobrom običaju,  u našoj državi vlada sistem „lako ćemo“  odnosno dalmatinska verzija  istog : „Oli vam je priša?“.

hvar 5
Na Hvaru nema početka sezone kupanja. Kupati se možete od Aprila pa skroz do Decembra. Foto: Alex Pović, Hvar

Pa tako, da bi došli do otoka, treba prvo doći do Splita. A u Splitu, trajektna i katamaranska luka. E pa sad je prvi trenutak kad trebate usporiti,  prebaciti na polako. Imaju samo dva plovila, ili ti trajekta do Hvara.

 

Ništa čudno osim što ne idu do Hvara, već do Stari Grada na Hvaru. Grad  Hvar naime ne želi dozvoliti da mu se luka prlja trajektima, autima, autobusima i svima što bi ih moglo izbaciti iz učmalosti  te polagane i  uljuljkane životne svakodnevnice.

 

Foto: Alex Pović, Hvar
Pogled na more puca sa svakog balkona i otoci oko Hvara sad su vidljivi. Kava na terasi, zamislite. Foto: Alex Pović, Hvar

 

 

Dakle dva trajekta i  dva katamarana voze na tu destinaciju. S tim, da vas katamaran vozi direktno na Otok.  Putovat ćete sat vremena, osim ako je bura.  U tom slučaju  katamaran ne vozi. Ako vam se baš po buri ide na Otok, potom produžite korak do trajektne luke i kupite kartu za trajekt.

Putovat ćete dva sata do Stari Grada, a potom ako imate sreće doći ce i bus koji vozi na Hvar. A ako ne, tu je uvijek  taxi koji će Vas debelo oderati po novčaniku, no sretno čete stići do svoje destinacije.

Nikako, ali baš nikako ne idite na put a da niste bookirali gdje ćete odsjesti. Naći slobodan smještaj u Hvaru ravno  je dobitku na lutriji, u bilo koje doba godine.

Hvar oaza mira, sunca i čistog mora

Kad napokon to sve prevaziđete, dolazite u oazu mira, čistog mora, i sunca. Sunca kojeg ima posvuda. Na Hvaru nema početka sezone kupanja. Kupati se možete od Aprila pa skroz do Decembra ( vjerujte mi na riječ ).

hvar-6
Naći slobodan smještaj u Hvaru ravno je dobitku na lutriji, u bilo koje doba godine. Foto: Alex Pović

Zadovoljstvo počinje kad je napokon smještaj pronađen ali dućani rade do 21 … Nedao  vam Bog da ste zakasnili (a  sigurno je da jeste ili budete, zahvaljujući vezama s trajektom / katamaranom ). Tako vam ostaju  samo neke privatne radnje, restorani i  fast food – ovi gdje ćete neki najobičniji sendvič sa sirom platiti 30 kn, a o nekoj drugoj klopi da ni ne pričamo.

Dakle, gladni, žedni, umorni od puta stižete napokon u svoj smještaj. Smjestite se, tuširate i raspakirate …izađete na balkon i shvatite  koliko ste sretni da ste smješteni u samom centru grada. Vani u luci, stoji brod iz kojeg još  “piči” glasna muzika … u tišini se sve jače  čuje … pogled puca po otoku … i tak vam je svejedno koliko koštaju sendvič i kava i  “priša”  postaje prošlost… jer ovo je gušt.

Sutra je novi dan

Sutra je novi dan … a sunca u izobilju… nema ljepšeg buđenja. Pogled na more puca sa svakog  balkona, otoci oko Hvara sad su vidljivi.

hvar2
Sutra je novi dan …a sunca u izobilju … nema ljepšeg buđenja. Foto: Alex Pović

Kava na terasi, zamislite.  Uskoro pod tim dojmom zaboravite kako ste putovali ,  došli do Otoka i Grada. Jednostavno, jer ovo je otok na kojem se diše punim plućima i pune baterije suncem. Tu je lako s veseljm pomisliti: sutra novi dan!

Toplo preporučam, spakirajte kofere i pravac Hvar!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *