Pazim što jedem, a debljam se!

Home / Zdravlje / Pazim što jedem, a debljam se!
Pazim što jedem, a debljam se!

Koliko puta smo pomislili ili čuli rečenicu: pazim što jedem ali kile ne idu dolje. Meni je pak najdraža rečenica: Ja ti samo pogledam u komad ……. (puštam mašti na volju) i dobijem kilu. Gubitak kilograma velikoj većini čini se kao nemoguća misija.

djetaPazim što jedem a debljam se!

Kako uopće započeti bitku kad ne znamo protiv čega se borimo. Što nas uopće deblja, je li to šećer, ili možda zločeste masti, jesu li to kalorije?

Danas postoje razno razne dijete koje obećavaju da ćete u rekordnom roku vratiti staru liniju, riješiti se celulita ili riješiti se masnog tkiva oko trbuha. Mnoge dijete sugeriraju izbacivanje određenih skupina namirnica, mnoge su vrlo restriktivne na kalorijskom unosu.

Prateći većinu popularnih dijeta uglavnom smo gladni, danima smo gladni, osim toga izbacivanjem određenih namirnica ili skupina namirnica možemo naštetiti zdravlju jer nećemo unijeti esencijalne tvari koje su nam potrebne.

Prehrana koja eliminira određenu skupinu namirnica ili koja je vrlo restriktivna na kalorijskom unosu rezultirati će kratkoročnim smanjenjem tjelesne mase. Takav način prehrane ne možemo pratiti tokom cijele godine.

Malim koracima do promjene prehrambenog ponašanja

Da bismo uspjeli u svom cilju smanjenja kilograma i to bez jojo efekta, trebamo početi mijenjati prehrambeno ponašanje. Svaka promjena pa i ona najmanja može nam pomoći u ostvarenju tog cilja. Najbolje je u potpunosti prihvatiti pravilan način prehrane koji najbolje prikazuje “Moj tanjur”.

coose-myplate
Foto: coosemyplate

Glavna poruka koju “Moj tanjur” nosi je da ne izbjegavamo namirnice već je bitan pravilan odabir i količina tih namirnica. Trebali bismo birati hranu i pića sa manje zasićenih masti, soli i šećera, konzumirati više voća i povrća, cjelovitih žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda te proteina. Kroz dan je najbolje prirediti više manjih obroka, umjesto jednog ili dva velika. Hidracija je iznimno važna i tu prednost dajemo vodi a kupovne sokove bogate dodanim šećerima možemo zamijeniti prirodnim cijeđenim voćnim sokovima.

Žitarice i proizvodi od žitarica dio su gotovo svakog obroka u danu. Barem pola dnevno konzumiranih žitarica trebale bi sačinjavati cjelovite žitarice poput smeđe riže, integralne tjestenine, ječma, heljde i ostalih žitarica.

Proteini su ponajprije gradivni materijal organizma, a da bi se hranili pravilno moramo i unutar te skupine namirnica jesti raznoliko. Najbolji izvori proteina su nemasno crveno meso, meso peradi, riba, jaja, ali mahunarke poput graha, graška, slanutka i leće sadrže veće količine proteina.

Pobjeda - pazim što jedem, slikeMlijeko i mliječni proizvodi izvrstan su izvor kalcija koji je bitan za zdravlje kostiju, ali također i izvor proteina.

Voće i povrće trebali bi također biti neizostavan dio svakog obroka a “Moj tanjur” im daje čak polovinu tanjura. Oni su izvor mnogih vitamina, minerala i nenutritivnih komponenti koje imaju utjecaj na zdravlje, poput pigmenata voća i povrća. Obojite tanjur dodatkom razolikog povrća i voća svaki dan.

Osnovne poruke su:

  • Neka polovinu tanjura čini raznoliko povrće i voće.
  • Prednost dajte cjelovitim žitaricama i njihovim proizvodima.
  • Mliječni proizvodi neka budu sa sniženim postotkom masti.
  • Nemasno crveno meso, perad i jaja izvor su proteina.
  • Ne zaboravite mahunarke !
  • Birajte vodu umjesto zaslađenih pića.
  • Izbjegnite prevelike porcije.
  • Ograničite količinu a ne raznolikost.
  • Izbjegavajte dosoljavati hranu.

Pravilnom prehranom ne samo da ćemo skinuti kilograme već ćemo se zasigurno osjećati bolje i odmornije. Stoga birajte uravnotežen i raznolik tanjur!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *