Papisa – Velika svećenica

Meditirajući po kartama Tarota često sam se vraćala na zagonetnu kartu broj dva Papisa ili kako je još ljudi zovu Velika svećenica. Puno vremena sam provela u „razgovoru „  s njom ovom velikom enigmom. Sjećam se i smijem se… Kako ništa slučajno nije i kako je taj krasan špil karata toliko toga meni samoj otkrio o meni.

Papisa – Velika svećenica

Papisa - Velika Svećenica-9
Papisa – Velika svećenica: ” Ja sam sve to što je bilo i što će ikad biti. Niti jedan smrtnik neće nikada biti u stanju otkriti što leži ispod mog vela.“

Postoji legenda o ženi koja po imenu „Papa Žoan“ (ili Joann). Žena koja je imala znanje svećenika, iscjelitelja te se prerušila u muškarca i jer su je izabrali za Papu . Tako je ona stolovala na tom uzvišenom mjestu međutim velika tajna se je otkrila za vrijeme papinske procesije, kada se je „Papa Joann“ porodila!

Dal’ ova priča ima osnova u praksi zaključite sami. Ako je samo mit onda uključuje unutarnju istinu o snazi žene koja se često ignorira i u današnje vrijeme. Vratimo se Tarotu.

Papisa – ženski aspekt božanstva

velika-svećenica-Papisa-5
Papisa – Velika svećenica

Muškarac može slaviti i propagirati Božanski Duh, ali samo kroz ženu taj duh dobiva oblik. Ona je uhvatila božansku iskru u svojoj utrobi. Štitila je hranila te na kraju iznijela realnost. Iako je zovu Papisa na mjestu broj II ne sjedi bukvalno Papina žena. Mada složit će te se taj rimski dva malo nalikuje loncu pa što je ona skuhala saznat će se sa vremenom.

Budući da je ona u nizu iza Maga, koji posjeduje mudrost svećenika, o njoj možemo razmišljati kao o prvoj Velikoj svećenici, kako je zovu u nekim špilovima Tarota. Papisa je simbol primarnog Jina ili ženski aspekt božanstva.

Dok Mag predstavlja primarni Jang,ili muško kreativno načelo, Papisa utjelovljuje kvalitete Izide Ištarin, Astarte, Yami i svih boginja koje su gospodarile ritualima ženskih misterija . Ona može stvoriti ali može i uništiti. Sa svojim spiritualnim aspektom pojavljuje se kao Djevica Marija ili kao Sofija Božanska Mudrost.

velika svecenica - papisa 7
Papisa – Velika svećenica

Njen broj II je broj svet svim ženskim božanstvima. Papisa je prilično teška ženska figura; sjedi vjerojatno ustoličena. Nosi na sebi ceremonijalni plašt, tijaru crkve, koja predstavlja duhovnu moć izvan njene osobnosti . U ruci drži svetu knjigu simbol božanske riječi . Što je to ona pročitala? A što će izaći u javnost ?

Mudra li je, samo šuti …

U Tarotu knjiga ima slično značenje. Ukazuje da će duh biti realiziran, ostvaren. Po tradiciji žena ne donosi zakon. Ona je instrument zakona, kontrolira svoju sudbinu – žena je prijemljivost. Ona ne bira – ona je izabrana. Dogodit će se ono što je predskazano na početku. Preko grudi Papise obično stoji križ ili žuti remenčić koji ukazuje kako je sposobna prihvatiti svoju sudbinu. Križ naglašava horizontalnu os, dimenzija zemaljske realnosti (na praktičan način povezuje lijevo i desno, svjesno i nesvjesno). U nekim špilovima njene se ruke ujedinjuju da bi držale knjigu Proročanstva: ona prihvaća riječ svim svojim bićem.

Papisa – čuvarica rođenja

velika-svecenica---papisa-8
Papisa – Velika svećenica

Osjećaj obaveze, odgovornosti.

Obukla je svećeničku odoru ona ju obavezuje, štiti ali i potosjeća da svaka njena izgovorena riječ mora biti u skladu s doktrinom.

Krije žensku kosu, njenu krunsku slavu ne smije razotkriti ljepotu ženske kose.  Jer kosa možda i simbolizira moć a u ovom slučaju bila je simbol seksualne privlačnosti, to očito nije njena namjera.

Sad dolazimo do pitanja: „Da li je salva dragocjenija od kose? Njena tijara je ukrašena draguljima koja skreće pozornost na to kako  je slava i moć dragocjenija od kose.

Oblik košnice simbolizira vječnu plodnost, instinktivnu organizaciju i prehranu koja daje život.

Kapa na tri razine predstavlja moć same sebe u svjetovima na nebu na zemlji i pod vodom.
Naša Tarot dama simbolizira istančanost i duhovnost instinktivne prirode na izgled udaljene od osvetoljubive Hakete; pa ipak, Papisa ne sjedi samozadovoljno na svome tronu.

Iza Papise visi ogroman zastor il veo, poduprete s dva stupa. Očigledno se nalazi na ulazu nekog hrama ili unutarnjeg svetišta čije misterije i tajne čuva.

Papisa – tajna znanja

velika-svecenica---papisa-6
Papisa – Velika svećenica

Magova moć je Vatra: vatra, svjetleća moć  Sunca. Papisina moć je voda, hladna, tamna tekuća. Mjesečeva moć.

Mag vlada brzom silom, znanjem i idejom. Papisa vlada sporo, njena znanja su tajna, skrivena pomalo misteriozna, ali s ljubavlju i ženskom ustrajnošću. Gdje god da je skrivena ženska tajna, kao tajna prirode, uvijek će ostati skrivena od muške svijesti.

Na statui Izide upisane su sljedeće riječi : „ Ja sam sve to što je bilo i što će ikad biti. Niti jedan smrtnik neće nikada biti u stanju otkriti što leži ispod mog vela.“

Papisino carstvo je carstvo dubokog unutarnjeg iskustva; dok svijet svijet izvanskog znanja ne pripada njoj. Papisa ili Velika Svećenica čuvarica je rođenja i ponovnog rođenja ,  ali ih ne kontrolira.

Danas možda izgleda izgleda značajno što žene imaju svjesnu vezu sa samimim porodom. Muževi su prisutni da prisustvuju ritualu samog rođenja. Tako se može uspostaviti ravnoteža. Muževi-očevi dijele iskustvo kao korektori.

Zbog toga su koncept kao Jin –Jang, tj.Logos –Eros, od pomoći jer pojašnjavaju da ono što nas ovdje zanima jesu dva životna načela od kojih oba djeluju u svim muškarcima, ženama te cijeloj prirodi. Kada muškarac nije svjestan svoje anime, može biti sasvim poljuljan i pod njenim destruktivnim utjecajem.

velika svecenica - papisa 4
Papisa – Velika svećenica

Mjesečeva snaga je izuzetno suptilna i vrlo jaka, kao kontrast Suncu koje je stalno predvidljivo i svijetlo. Mjesečeve mijene kontroliraju svako rađanje, rast i raspadanje.  Ženina priroda je ćudljiva, promjenjiva, baš kao i Mjesec. Što može donijeti život – hranjenje, sušu ili destruktivnu poplavu, ovisi samo o volji i inatu Velike Boginje. Pogledajte kartu. Vidite li kakva je ženska moć? Ništa jača, ništa slabija, samo različitija. Nije ni čudo što mnogi koji se bave naukom koja se zove Tarot uvijek iznova budu impresionirani ovom kartom, no ne i samo njome. Kada o Papisi razmišljate kao o ruži, a o Magu kao o gladioli, razmišljate o cvijeću, samo o različitom.

Putovanje kroz Tarot karte je prvenstveno putovanje kroz naše osobne dubine. Ova je mudrost jedna od najvećih potreba našega vremena. Mudrost da riješimo osobne poteškoće te da pronađemo kreativne odgovore. Slike koje nam se otvaraju ne samo da žive, nego nagone na život svakoga tko ih dotakne.

Valentina Štefanić

Duhovni učitelj, energoterapeut, Tarot majstor - učitelj, utemeljitelj i osnivač Festivala Alternative i Udruge Plava ptica +385 98 192 4294

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *