Mit o orlu

Home / Duhovnost i mistika / Mit o orlu
Mit o orlu

Ovaj mit o orlu star je gotovo koliko i ta moćna ptica, a prenosio se usmenom predajom kako bi simbolično objasnio sazrijevanje čovjeka. Kada je mit nastao, čovjek je živio u mnogo većem suglasju s prirodom, a odrastanje, život i smrt mogao je tada objasniti samo mitovima i legendama.

Prema ovom mitu orao živi gotovo koliko i čovjek, ali samo ako prođe put bolne promjene i ponovnog rađanja. Nije mnogo drugačije ni s čovjekom.

Negdje u četrdesetima, ako ne i prije, i orao i čovjek odlučuju kojim će putem krenuti, ka preranoj smrti ili dugom životu. Orao ima najduži životni vijek među pticama, može živjeti i do 70 godina. Međutim, kako bi doživio tu starost, mora donijeti tešku odluku.

Ponovno rađanje

Kada napuni četrdesetu, njegove duge i elastične kandže ne mogu više loviti plijen koji mu služi za hranu. Njegov dug i oštar kljun postaje savijen. Njegova stara i teška krila zapinju mu za grudi, što mu otežava let. Tada orlu preostaju samo dvije opcije – ili da umre ili da prođe kroz bolan proces promjena koji traje 150 dana.

Taj proces od orla zahtijeva da odleti na vrh planine i sjedne u gnijezdo. Tu orao kljuca svojim kljunom o kamen sve dok kljun ne otpadne. Nakon što kljun otpadne, orao čeka da novi kljun naraste nakon čega novim kljunom iskljuca stare kandže. Kada narastu nove kandže, orao počinje kljucati svoja otežala stara pera. I tako nakon pet mjeseci, orao polijeće u let ponovnog rađanja i živi još 30 godina.

Mit o orlu govori o promjenama koje se događaju kod gotovo svakog od nas u određenoj životnoj dobi. Kako bismo preživjeli, često moramo započeti proces promjena. Trebamo se riješiti nekih sjećanja, štetnih navika, loše okoline… Jedino oslobođeni od bremena prošlosti i osnaženi vjerom u bolje možemo iskoristiti sadašnjost.

Save

Save

Save

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *