Tolerancija – kvaliteta izvrsnosti

Home / Lifestyle / Tolerancija – kvaliteta izvrsnosti

Tolerancija je prihvaćanje, poštivanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim i svjetskim kulturama, način izražavanja i način adekvatne komunikacije sa svijetom.

Zbog čega je toliko teško biti tolerantan ?

Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, svijesti, savjesti i uvažavanju tuđih i promicanju svojih uvjerenja.

Tolerancija je harmonija u različitostima.

vernovi-tenisači -filip- kers
Žaklina Kerš: “Moj veliki Filip Kerš,treniran za sve i svakoga.” (preneseno sa Filip Kerš, Vern).

To nije samo etička i moralna dužnost pojedinca, to je također politički zreo i logički zakonit zahtjev. Tolerancija je vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira. Ujedno i početak boljih odnosa među ljudima.

Tolerirati nečiju ideju ne znači ugrožavati svoj stav, nego prihvaćati tuđu ideju kao njegov osobni odabir ili izbor. To nikako ne mora nužno značiti da se s njom slažete, ali je baš možete uvažiti kao drugačiju ideju ili stav.

Tolerancija nas oplemenjuje i obogaćuje. Biti jako pametan ili biti jako mudar apsolutno nije isto. Mudrost je jezik tolerancije.

Koliko su me puta ljudi pitali: “Ako istolerira nekoga, znači li to odmah i da se bez pogovorno slažem s njim, odnosno da li je tada on u pravu?”.

To sigurno nije tako.

Tolerirati ideju ili postupak ili tuđe uvjerenje, ne znači nužno slaganje s istim. Zašto je tako teško prihvatiti nečiju različitost?

Već dugo želim pisati o ovoj temi. Naime, pisanjem dajem okrepu svojoj duši, a nadam se da ću i nekoga od vas potaknuti na razmišljanje. Jedno je ignorirati, drugo tolerirati. U odnosima se naravno možete služiti i jednim i drugim.

Ali tolerancija ima moć i jezik mira, obogatite sebe tako.

Gledam  jučer  na TV-u  otvaranje 3. Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu. Više od 5000 studenata sa svih strana svijeta dolaze na jedno mjesto da bi pokazali najbolje od sebe.

Divno, gledam te mlade ljude s koliko sreće na licima i s koliko skrivenih znanja, vještina, talenata  i uzajamnog poštovanja.

Oni se poštuju u svojoj različitosti, netko je super šahista, a netko košarkaš ili kajakaš, iz potpuno različitih krajeva svijeta, ali toleriraju tuđu izvrsnost iako ne posjeduju identična znanja i takve vještine na polju tog sporta.

Odajmo takvima poštovanje i naučimo nešto od njih!

Odgovori