The Congress – film koji pomiče granice svjesnosti

Home / Lifestyle / The Congress – film koji pomiče granice svjesnosti

The Congress (2013.). Redatelj: Ari Folman. Glumica Robin Wright u filmu utjelovljuje samu sebe: prekrasnu, talentiranu, mladu kraljicu Hollywoda, koja je filmski tron osvojila s 24 godine filmovima “Princeza nevjesta” i “Forrest Gump“.

The Congress - Robin Wright, slika
The Congress – Robin Wright u filmu utjelovljuje samu sebe: prekrasnu, talentiranu, mladu kraljicu Hollywoda, koja je filmski tron osvojila s 24 godine filmovima “Princeza nevjesta” i “Forrest Gump”.

Film koji pomiče granice svjesnosti

No, nakon toga, loš izbor uloga, loš izbor muškaraca, loš izbor filmova (kako joj predbacuje njen agent Al – sjajni Harvey Keitel), doveo ju je do toga da je nakon 20 godina gotovo pala u zaborav. Agent joj zamjera da se puno puta nakon potpisivanja ugovora zbog treme i straha povlačila iz projekta, filmski studio zamjera joj milijunske štete nakon odustajanja i otkazivanja ugovora.

Mirramount Studios Robin nudi još jednu završnu ponudu, prije nego što potpuno dignu ruke od nje: skeniranje mimike lica, tijela, svih emocija i osobnosti koje će poslije kompjuterski uklopiti u film koji žele, garantirajući joj da će uvijek biti mlada i lijepa od tridesetak godina, ali će studio odlučivati o izboru filmova bez njenog sudjelovanja i pristanka, doživotno, a ona će potpisati da se više nikad i nigdje neće baviti glumom – uključujući školske priredbe i amaterska kazališta.

Iako uz ugovor ide ogromna količina novca, Robin gubitak svoje slobode i pravo izbora uloga smatra jedinom vrijednošću koju ima i koje joj kao umjetnici preostaje, pa na prvu loptu s gnušanjem odbija ugovor.

Koja je cijena naše slobode izbora?

No, budući da njezin sin boluje od rijetke i agresivne bolesti pri čemu gubi vid i sluh, prisiljena je zbog novca ponovno razmotriti uvjete ponude te uz pomoć agenta i odvjetnika, prekrojiti ugovor kako bi šteta učinjena korištenjem njezina lika i djela bila što manja.

Nakon 20 godina od potpisivanja ugovora Robin kao svoju najveću zvijezdu studio poziva na kongres gdje će se objaviti revolucionarno otkriće koje će potpuno promijeniti svijet filma, ali i svijet kakav poznajemo.
Ovdje na scenu stupa animirani dio filma, uz povremene bljeskove stvarnog svijeta, odnosno igranog filma, a likovi se htjeli ili ne htjeli moraju odlučiti u kakvom svijetu žele živjeti: novom, gdje svatko sebi osmišljava svoj vlastiti život i doslovno “živi svoj film” ili stari, pun tuge, straha, beznađa.

The Congress, etički problemi – kakav svijet želimo u budućnosti?

The Congress dotiče mnoge etičke probleme: od korištenja stimulansa, kemijski proizvedenih supstanci koji nam zamagljuju stvaran pogled na svijet i odluke da utonemo u svoj izmaštani svijet navodne slobode gdje postajemo crtani likovi po vlastitom izboru – što je sjajno prikazano u animiranom dijelu filma.

Kada pogledate The Congress nametnuće vam se niz pitanja: Što je to što nas čini čovjekom? Naš stvarni, realni život i naša osobnost ili maštoviti dio nas koji se uz pomoć različitih stimulansa (od alkohola i tableta do droge) utapa u nerealnoj, drukčijoj stvarnosti? Koliko važnu ulogu u cijeloj priči imaju naša osobnost i slobodna volja? Kakav život vrijedi živjeti?The-Congress

Ako predamo sebe nekoj vrsti kemije i zamaglimo svoju svijest, ne postajemo li roboti ili zombiji kontroliranog mozga od strane Velikog Brata? Živjeti u istini ili živjeti u laži.

Koliko je prodaja “šarene laže” od strane velikih kompanija koje na svakom novom izumu zgrću enormno bogatstvo vrijedna da zamijeni naše srce, naš um, naš individualni i poseban život s kakvim se god stvanim problemima nosili.

I što ako netko od naših najdražih ostane “s one strane” i odluči donijeti drukčiji izbor?

Kakav svijet želimo u budućnosti i jesmo li spremni po svaku cijenu boriti se za vrijednosti u koje vjerujemo?
Na većinu ovih pitanja morat će odgovoriti likovi u filmu “Kongres”, ali će potaknuti i gledatelja da se zapita koji su pravi životni odgovori za njega osobno.

Odgovori