Skandinavski dizajn – originalan, uzbudljiv i bezvremenski

Home / Dom i vrt / Skandinavski dizajn – originalan, uzbudljiv i bezvremenski

Volite estetiku skandinavskog dizajna? Svaki pokušaj da se uđe u njegovu širinu u jednom članku čini se pomalo ludim pothvatom. On je toliko uzbudljiv i originalan, bezvremenski i puno više od tako poznate Ikea ponude.

Originalan, uzbudljiv i bezvremenski dizajn

Skandinavski a posebno švedski dizajn kao disciplina crpi iz mnogih elemenata. Priroda ima veliki utjecaj, gdje duge zime i manje sunčanih sati potiču svijetle interijere čistih linija. Svjetlo i šuma su autohtoni pa se naširoko koriste u dekoracijama, interijerima ali i proizvodima. To su osnovni elementi nordijskog dizajna. Dizajna koji ima naglasak na jednostavnosti, eleganciji i praktičnosti i rijetko je razmetljiv.

Skandinavski dizajn
Skandinavsko nordijski dizajn nije u osnovi strategija prostornog koncepta, kao što smo mogli usvojiti pohodeći Ikeine trgovine.

U skandinavskom dizajnu, oblik slijedi funkciju.
Iako se ponešto razlikuju, skandinavski dizajn (Danska, Norveška, Švedska)  je temelj isto tako popularnom nordijskom dizajnu ( obuhvaća osim Danske Norveške i Švedske  Finsku i Island).

Švedski je dizajn značajan dio nordijskog dizajna iako su oni u mnogočemu nepovezivi.
Švedska je poznata po svojim jakim načelima socijalne skrbi. Njena visoko konceptualna dizajnerska kultura također je ukorijenjena u socijalističkoj ideologiji zemlje. Šveđani imaju sveobuhvatnu vjeru u jednakost gdje su minimalizam i praktičnost vrline.

Skandinavski dizajn
Svenskt Tennessee je švedska institucija dizajna. Ormarić “Brazil”

Modernizam i funkcionalnost po niskim cijenama

Modernizam i funkcionalnost su izrazito utjecajni u švedskom dizajnu kakvog ga mi danas poznajemo. Švedski pristup dizajnu je možda više pragmatičan on uvijek udružuje umjetnost, obrt i dizajn s tehnologijom. Upravo je radi toga toliko originalan, uzbudljiv i bezvremenski.

Svenskt Tennessee je švedska institucija dizajna. Tvrtka je osnovana 1924. godine (osnivač je Estrid Ericson). Prvu trgovinu tvrtka je otvorila u Stockholmu davne 1927 . godine i ostala na istom mjestu sve do danas. Postala kao i šarmantan osnivač tvrtke, sinonim za umjetnost i poduzetništvo, detalje, strast, eleganciju. Promičući svoju filozofiju  godinama tvrtka je, osim  po vrhunskom dizajnu postala slavna po dugovječnosti i kvaliteti. Neupitno je da je utrla put kvalitetnom i popularnom skandinavsko- nordijskom dizajnu koji se nikako ne može podcijeniti, iako će ga mnogi sasvim prirodno, neizbježno povezati s pristupačnom i popularnom Ikeom.

Zahtjevna estetika i kvaliteta

Skandinavski dizajn
Hans Wegner, danski dizajner namještaja

Skandinavsko nordijski dizajn nije u osnovi strategija prostornog koncepta, kao što smo mogli usvojiti pohodeći Ikeine trgovine. Njegova je  nakana, iako sada već pomalo sporna,  da prije svega ponudi kvalitetne i estetski  zahtjevno obikovane  proizvode po ekstremno niskim cijenama. Pritom naglašavajući tendenciju i izuzetan osjećaj za i ka prirodi.

Postoje vrlo suptilne razlike između skandinavskog i nordijskog stila.

Skandinavski i nordijski dizajn

Danska baština izrada namještaja je najjača od nordijskih zemalja. Mnogi poznati dizajneri iz razdoblja sredine stoljeća su Danski, i vrlo cijenjeni još i danas (Hans J. Wegner, Arne Jacobsen, Finn Juhl i Poul Kjaerholm). Danski dizajn je često podcijenjen, iako elegantniji i funkcionalniji.

Finski dizajn ima korijene u narodnoj tradiciji i obrtništvu. Kao takav  nastavlja se i danas pritom balansirajući s modernom estetikom. Alvar Aalto, arhitekta, skulptor i dizajner  imao značajan utjecaj za razvoj moderne, finskog dizajna.
Norveška je zemlja s jakom obrtnom  tradicijom i tradicijom dekorativnih umjetnosti. Norveški dizajn je obično jednostavan, iskren i pristupačan, ali  mu često nedostaju pohvale koje imaju njihovi danski i finski kolege. Novi trendovi mladih dizajnera kao što su Lars Beller Fjetland i Strek Kolektivnog pobudili su veći interes svijeta za norveški dizajn.
Island je, općenito govoreći, malo doprinijelo dizajnerskoj tradiciji radi svoje fizičke izolacije, nedostatka sirovina i radi ograničenih proizvodnih pogona za razliku od ostalih.

Skandinavske kuće i stanovi imaju karakter

Ljepota pokreta i skandinavski dizajn nije bio u potpunosti priznat sve do 1950-ih. Od tada, ovaj minimalistički europski dizajn dobiva brojne pohvale te postaje cijenjenim i priznatim.
Iako je skandinavski dizajn puno više od strategije prostornog koncepta povezivost s njime danas  se ne može zaobići.

Ako volite modernizam, minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost, vjerovatno ste poželjeli unijeti malo skandinavskog štiha u vaš dom.

Skandinavski dizajn
Skandinavske kuće i stanovi imaju karakter. U njima caruje funkcionalnost. One su otvorene, prozračne i imaju protok koji omogućuje jednostavan život.

Nekoliko osnovnih smjernica za uređenje doma u skandinavskom stilu:

• Skandinavske kuće i stanovi imaju karakter. U njima caruje funkcionalnost. One su otvorene, prozračne i imaju protok koji omogućuje jednostavan život.

• Boje su vrlo neutralne. Mirni, prigušeni tonovi blijedo plave, hladne sive, bijele i krem vide se posvuda u skandinavskim interijerima. One su gotovo zaštitni znak skandinavskog minimalizma – posebno blijedo plava.

• Podovi od bijelog drveta su također specifičnost. Za razliku od mnogih europskih domova, tepih nije česta pojava u skandinavskom domu i stilu. Skandinavski dizajneri su oduvijek preferirali korištenje jednostavnog, bijelog drveta od poda do stropa. Time se dobiva otvoren, prozračan i čist prostor, a sva pozornost kako stil nalaže se skreće na arhitekturu i na namještaj.
Ako podovi nisu bijeli koriste se prirodne boje drveta (breze ili bora), sive kamene pločice.

Skandinavski dizajn

• Interijeri, posebno domovi uređeni su u eko stilu. Velika je ljubav Skandinavaca prema prirodi a još veća potreba da ju njeguju. Zato su elementi prirode su naglašeni. Sve aktivnosti na otvorenom što su biciklizam, planinarenje i kupanje su visoko vrednovane. Interijeri sadrže brojne elemente koji slave ili oponašaju prirodu i boravak u njoj. Balkoni su izuzetno bitni, biljke čak i namještaj koji ima elemente prirode, ornamenti, prirodno drvo…

• Nenametljiva elegancija skandinavskog doma postiže se naglašavanjem komfora. Ona je bitan dizajnerski element i postiže se bijeljeli zidovima, antiknim švedskim satovima, kristalnim lusterima i zakrivljenim, po mogućnosti bijelim rustikalnim drvenim namještajem. Poseban štih daje bijela posteljina i jednostavni cvjetni aranžmani.

• Blagovaonica je bijela ili jako svjetla a kuhinja moderna i otvorena

• Dodajte saunu u svoju kupaonicu! Sauna ne mora biti luksuzna. Karakteristična je za Finsku i Švedsku. Ona je simbol skandinavske i nordijske kulture.

• Oblik i funkcija vrlo funkcionalnih skandinavskih domova ne isključuje romantiku i umjetnost. Kultura ima veliki značaj i isticanje umjetničkih predmeta u istom minimalističkom stilu je bitno. Ako želite zadržati stil, izbjegavajte teške dekorativne elemente.

• Namještaj je obično vrlo moderan, jednostavnih linija nenametljivo dekoriran. Namještaj se podrazumjeva i tretira kao umjetnički predmet. Obično je zanimljivo i kvalitetno izrađen.

• Dodajte kamin. Skandinavski stil kamina je vrlo moderan a može biti i mjesto za kuhanje. Njegova je funkcija toplina prije svega no nerijetko je dizajnerski električni, smješten u kutu sobe.

Preuzeto sa: www. internet2b.com

Odgovori