S druge strane šanka: Znanost ispijanja kave (Kava – voljena, obožavana, ili nedoživljena)

Home / Lifestyle / S druge strane šanka: Znanost ispijanja kave (Kava – voljena, obožavana, ili nedoživljena)

Nekima je kava najbitnija stvar u životu, pokretač. S njom započinju dan, često bez nje ne mogu živjeti. Za neke druge je pak, kava neko sasvim obično piće bez kojeg lako mogu u svakodnevnom životu. Želja za konzumacijom nije toliko snažna, pa ljubitelje nazivaju ovisnicima. Pišem o onim prvima, koji ju vole, obožavaju i kojima je ona je najbitnija stvar u životu, ili barem svojevrsni ritual.

Ispijanje kave – znanost?!?

Tako se i ispijanje kave, za koju uvijek imamo vremena, bez obzira da li sami ili u društvu, pretvorilo u čitavu znanost.
U originalu, kava se pije čista, bez mlijeka, šlaga, šećera, umjetnih zaslađivača. Čista kava je za one koji znaju uživati u kavi i koji žele u potpunosti osjetiti aromu i miris te i meni vrlo ukusne biljčice.
Oni koji ju vole, ali nisu baš u potpunosti na čisto s “čistom kavom” piju je u bezbroj varijacija. Pritom mislim i na nazive i načine pripremanja.

kave
Trend je Americano, uz osmjeh od uha do uha

Kavoljubci i bartenderi

Mala je tajna da bartender ili barista naprosto “obožava”  one koji naručuju kavu. Razlog? Milijun i osamsto potpitanja.

Da, upravo tako, milijun i osamsto pitanja i podpitanja moraju postaviti kako bi doznali kakvu kavu gost voli, odnosno priželjkuje. Problem je najčešće u tome što niti gost ne zna kakvu bi kavu popio. A nije kvantna fizika znati kakvu kavu želite, zar ne ?!

Dakle, trend je, pa u zadnje vrijeme ekipa često naručje Americano, iako i ne znaju pošteno kakva je to kava. Često se zadovolje raznim varijacijama te kave, bez obzira kako je servirana; u maloj šalici, srednjoj šalici ili pak u šalici iz koje se obično pije čaj.

Trend je Americano uz osmjeh od uha do uha

Inače, kod nas je to kava koja se produži do maksimuma, znači do samog ruba šalice. Kako mi u našim caffe barovima ne poslužujemo filter kavu, koja se inače češće pije s onu stranu Atlantica, tako smo tu “produženu” kavu nazvali Americano.

kaveAli i tu ima pitanja … kakav Americano , s mlijekom, hladnim/toplim/pjenom , sa šlagom ili cisti pure black Americano (što u prijevodu znači, skroz crna bez ikakvih drugih primjesa ). A kad gost odgovori pa naravno Americano s mlijekom, odmah vam je jasno da imate posla s najobičnijim neukim snobom, koji bas i nije skroz na cistu sam sa sobom koju i kakvu kavu naručuje.
Mada nekako mislim, da je svakom konobaru najdraži onaj koji mu kaže, malu kavu u veliku šalicu, s vrućim mlijekom, bez pjene, i s malo šlaga sa strane.

Što napraviti kad vam stigne takva narudžba ?! Ako vam je do “zezancije” složite mu Espresso kavu, i stavite Espresso šalicu u veću šalicu, s malo tog čudnog mlijeka, može i prokuhanog sto puta koje ste i ovako htjeli baciti i “otpisati”, na tanjurić od Espresso kave stavite samo mrvicu šlaga, al doista mrvicu, jer tako je gost tražio ? ? ? A ako pak nema preveć vremena za “zezanciju” , sve mu servirajte u šalici za cappuccino uz osmjeh od uha do uha.

Cappuccino

Nekada se cappuccino rado s čvrstom pjenom, koja je bila u vašoj šalici skroz dok niste popili i zadnju kap kave. Danas pak postoje nove varijacije cappuccina.

Mlijeko za cappuccino danas se pravi kao krema i lijeva se po kavi radeći razne ukrase. Cappuccino je danas postao umjetnost, umjesto kave s toplim mlijekom. Opet zavisno o kojim i kakvim gostima se tu radi, barista će morati odlučiti kakav cappuccino će ce servirati.

Mlade populacije piju kremasti cappuccino, sa slikanjem po kavi, dok starije generacije uživaju  u starom dobrom cappuccinu s božanstveno gustom pjenom. I jedan i drugi cappuccino biće će u konačnici gust i ukusan za  popiti, ako ste ljubitelj kave s toplim mlijekom.

Macchiato

Macchiato … kava s hladnim mlijekom, nije se izmijenila od dana kada je nastala. Al , opet i tu postoji pitanje, mali ili veliki.
Trebam li nadodati da u zadnje vrijeme, imamo i razne varijacije instant cappuccina s raznim okusima, kcescescesce s okčokoladeadeade, vanilije, classic, kokos …
Stoga, molim Vas kad ulazite u kafić ili neki od barova, jasno i glasno izrecite svoju narudžbu  za kavu, jer konobar nema magičnu kuglu u kojoj će ce vidjeti kakvu Vi kavu pijete, a i konstantno pitanje: “Kakva kava?” , izgovori najmanje tisuću puta na dan.

Olakšajte mu dan, i popijte svoju kavu u miru i s guštom.

Odgovori