Njega suhih i osjetljivih usana, suhe i osjetljive usne

Home / Lifestyle / Njega suhih i osjetljivih usana, suhe i osjetljive usne

Suhe i osjetljive usne mogu biti problem kako zimi, tako i ljeti. Da biste smanjili mogućnost isušivanja usnica, uvijek ih zaštitite tako da prije izlaska nanesite hidratantnu kremu ili balzam sa zaštitnim faktorom (koji je barem 15) i pokrijte usta šalom ako je hladno.

Ako morate koristiti balzame ili kreme za usne koji se nalaze u teglicama a nanose se prstima, ruke neka vam uvijek budu čiste, inače ćete unijeti bakterije u balzam.njega-usana-iz sve snage

Pažljivo odaberite balzam za usne – ima balzama koji hidriraju usnice ali i onih koji ih čine glatkim i sjajnim. To može djelovati kao hidriranje, ali je u stvari stavljanje jedne vrste zaštite usnica koja im ne dozvoljava da upijaju vlagu iz zraka i vode koju nanosimo dok pijemo.

Suhe i osjetljive usne

Bolje je odabrati balzame s shea maslacom, uljem vitamina E, vazelinom, lanolinom… oni hidriraju usne.

Izbjegavajte lizati usnice – vlaga, posebno pljuvačka brzo isparava a usne nakon toga budu još isušenije. Pokušajte uvijek disati na nos – disanje na usta isušuje usnice. Pijte puno vode i koristite  neki prirodni  osvježivač zraka u zatvorenim prostorima.


Nikada ne grickajte i ne čupkajte suhu kožu sa usnica – tako ćete ih samo raskrvariti i usporiti obnavljanje kože. Ako su usnice često suhe i ispucale, izbjegavajte dugotrajne, suhe ruževe – oni će ih još više isušiti.

Ako imate infekciju negdje na usnicama terapija treba ovisiti vrste infekcije. Infekcija može biti rezultat djelovanja bakterija ili virusa, pa liječenje treba biti shodno tome.

Veći je rizik od infekcije kod ljudi koji nose protezu pa oni trebaju imati povišenu higijenu. Neki od uzroka stalno suhih i ispucalih usnnica mogu biti alergije, nedovoljan unos vitamina, posebno C i B, anemija, dehidratacija, pušenje, izlaganje suncu i vjetru.

Njega suhih i osjetljivih usana

Pomiješajte dvije žličice šećera sa jednom žličicom meda, nanesite na usnice i ostavite da se osuši. Kada je smjesa suha, nježno protrljajte usnice, blago uklanjajući mrtve stanice, pa isperite mlakom vodom.
Na usne nanesite med nekoliko puta na dan.

Blagi piling možete raditi jednom tjedno nježnom masažom čak i mekom četkicom za zube.
Napravite smjesu od meda i glicerina pa nanesite na usnice prije spavanja.

Operite latice ruže u hladnoj vodi i potopite u mlijeko. Ukoliko ne želite nanositi mlijeko na kožu, možete ih potopiti i u glicerin.

Nakon nekoliko sati od mlijeka i latica napravite gustu smjesu i nanosite na usta dva do tri puta dnevno, svake noći pre spavanja. Smjesu možete držati u frižideru, ali ne dugo, posebno ako varijanta sa mlijekom.

Ulje od kokosa i maslinovo ulje

Ulje od kokosa i maslinovo ulje čini usne mekim i vlažnim – možete ga nanositi na usne nekoliko puta dnevno.
Umiješajte žličicu ricinusovog ulja, žličicu glicerina i nekoliko kapi svježeg soka od limuna.
Nanesite na usnice prije spavanja, ujutro skinite ostatke mlakom vodom.

Lanoli, posebno čisti čini čuda za usnice – možete ga nanositi nekoliko puta dnevno.

Save

Save

Save

Odgovori