Moda kroz Zodijak

Home / Duhovnost i mistika / Moda kroz Zodijak

Pogledom u prošlost sve promjene u modi mogu se protumačiti kretanjem i odnosom planeta kroz zodijačke znakove – promjene nastaju kada spore planete, poput Jupitera, Saturna, Neptuna i Urana, mijenjaju znak. Svaka planeta na neki način unosi neke promjene, ali Uran, taj bog neba, najveći je „krivac“ za velike promjene. Uran je vladar Vodnjaka. On je planet iznenađenja, revolucije, transformacije, inovativosti, eksperimenta, ali iznad svega originalnosti i slobode.

Astrologija filozofski i etički gledano proučava interakcije između svemira i ljudskog uma i duše. Ona nam pruža ključ za razumjevanje prave prirode sebe i drugih omogućujući razvoj bez nepotrebnog gubljenja vremena i rasipanja energije, tako da je to vjerojatno i razlog zašto je do danas preživjela i zašto nas jednako tako i dalje nas fascinira.

Astrološki Sunce predstavlja našu svjesnu svijest, tako da osobine našeg sunčevog znaka nastojimo razviti najviše. Jednako je važan utjecaj Sunca, Mjeseca i ascedenta, a pogotovo Venere kod žena. Venera je Afrodita, boginja ljepote, ona daje svakoj ženi poseban smisao za estetiku ovisno u kojem je znaku i kući u natalnoj karti.

Moda kroz ZodijakTako da osim sunčevog znaka, vanjski izgled određuje i Venera jer bez nje nema ni mode, ona je jedan od bitnih faktora svačijeg modnog stila i ukusa.

Kao što su se mnogi umjetnici inspirirali znakovima Zodijaka kroz povijest na različite načine, tako i ja želim svoja stečena znanja o modnom dizajnu, kostimografiji i astrologiji spojiti na način da uz pomoć psihološke astrologije kao nauke o čovjeku, njegovim potencijalima i karakteru, pokušam dokučiti kako taj karakter izraziti kroz odjeću ili scenski kostim.

Charles Baudelaire, francuski pjesnik, kritičar i teoretičar mode, rekao je: „Stil je karakter!“ Mnogo toga se može kupiti, ali nemoguće je kupiti stil, on je u nama. Stil je ono što nas razlikuje od drugih. Kaže se da se o ukusima ne raspravlja, ali stil je dio ličnosti i svako od nas ima svoj stil – što životni, što modni – stil je dio karaktera, a astrologija se između ostalog bavi i karakterima. Ovdje ne želim generalizirati, ali moguće je odrediti osnovni stil svakog astrološkog znaka.

Dvanaest zodijačkih znakova i moda

Dvanaest zodijačkih znakova je dvanaest različitih ličnosti, svaki znak nosi sa sobom svoj karakter, dobre i loše strane, predisopzicije i sklonosti, specifičnosti, odnos prema životu, pa tako i određeni modni stil. Neki znakovi vole privlačiti pažnju svojim životnim stavom kao i svojim modnim stilom. Uvijek u akciji, puni samopuzdanja, liderski nastrojeni su vatreni znakovi.

Ovnovi su trendseteri, obično imaju dobar ukus, iako ponekad znaju smiješno izgledati u svojim odjevnim kombinacijama. Lavovi žive stil, odišu elegancijom koja doista zahtjeva pažnju.
Neovisni Strijelici ne prate modu, već stvaraju svoj stil, i od svih vatrenih znakova najviše su skolni eksperimentu. I drugi prate trendove, ali su i dobro su informirani kada su modna događanja u pitanju, to su zračni znakovi.
Blizanci su uvijek u trendu, iako ne trebaju odjeću da bi nešto njome rekli i uvijek su pomalo ležerni.
Vage su profinjene, uvjek sa dozom seksipila i točno prate pravila odjevanja za različite prilike.
Vodenjaci su uvijek ispred trendova, uvijek nekonvencionalni i vole šokirati.
Vodeni znakovi će svojim izgledom i garderobom naglasiti romantiku, erotiku, strast.
Škorpioni su tu nenadmašni kao i magnetizam kojim zrače, ne prate sljepo trendove, sljede svoje instikte i vole eksperimentirati.
Rakovi se oblače prema raspoloženju, ili su tamnim ili u svijetlim tonovima. Za ovaj romantičarski znak interesantna je sklonost monokromatskom odijevanju. Ribe su jednostavne, a njihova odjeća odražava njihovu osobnost, i samo je produžetak njihove osjetljive duše, koja je potpuno oslobođena od modnih trendova.

Zemljani znakovi nisu dovoljno bogati da kupuju jeftino.
Bikovi vole najskuplju dizajnersku odjeću, ali isto tako teško se mogu odvojti od svojih starih dobrih komada odjeće. Djevica zna kako dobro i pravilno izgledati. Od svih zemljanih znakova one su najdrskije i najodvažnije u odjevanju, i mogu izgledati senzacionalno čak i u ležernoj kombinacij. Jarci se vole ležerno i nemarno odijevati, vrlo sofisticirano izgledaju samo ako moraju „stati pod svjetla pozornice“, i tada ne troše puno vremena na uljepšavanje.

Art Nouveau

Moda kroz Zodijak
“Zodijac” slikar Alphonse Mucha, 1896. godina

U svome istraživanju naišla sam na mnoga imena raznih umjetnika koji su inspiraciju za svoja umjetnička djela nalazili u zodijačkim znakovima i njihovim vladarima (planete), inspirirani različitim mitologijama. Jedno od najljepših razdoblja u umjetnosti s prijelaza 19. na 20. stoljeće, Art Nouveau ili secesija, inspirirano prirodom, u arhitekturu, primijenjenu umjetnost, slikarstvo i kiparstvo unosi elegantnu profinjenost zakrivljenih i ornamentalnost plošnih linija.

Jedan od umjetnika toga razdoblja bio je Alphonse Mucha, češki slikar i dizajner, i po mnogima bio je najznačajniji protagonist umjetničkog pokreta Art Nouveau.

„Zodiac“ je njegov prvi rad koji je ugovorio s tiskarom Champenois i izvorno je bio dizajniran kao kućni kalendaru za ovu tvrtku. Na ovome plakatu, Mucha je uklopio dvanaest znakova zodijaka u krug iza ženske glave, što je jedan od Muchinih uobičajenih motiva. Veličanstvenu ljepotu žene naglasio je njezinim kraljevskim držanjem i raskošnim nakitom.

Odgovori