Eliksir života i kamen mudrosti

Home / Lifestyle / Eliksir života i kamen mudrosti

Danas i šezdesetogodišnjakinja može izgledati kao djevojka sa dvadesetak godina, uz poproiličnu količinu novca naravno. Nije tajna da se izvan okvira znanja javnosti rade i složeniji zahvati na tijelu radi podmlađivanja i produljenja življenja.

Geslo je : ostati mlad i lijep po svaku cijenu.

indexEliksir života i kamen mudrosti

Eliksir života je “poseban” napitak kojega su spravljali srednjo vijekovni alkemičari. Za ovaj napitak vjerovalo se da će osobi produljiti život do u beskonačnost.  Ponekad  su zamišljali da je to čudotvorni prah, ponekad tekućina, uglavnom određena mješavina smjesa koja će ne samo produljiti ljudski život, nego osigurati vječnu mladost.

Među alkemičarima tražen je bio i “kamen mudrosti” – ekstrakt za  pretvaranje neplemenitih metala u zlato.

Po jednoj legendi, Noi je naređeno da u svom kovčegu objesi pravi kamen mudrosti da svijetli svim bićima.

Druga legenda govori da je Deukalion, Prometejev sin, koji se spasio poslije općeg potopa iz grčke legende imao taj kamen u torbi na ramenu, ali ga je negdje zbacio i izgubio.

eliksir2Izvor mladosti

Izvor mladosti je mitski prirodni izvor vode za koji se smatralo da ima moć vraćanje mladosti.

Legenda o takvom izvoru nastala je iz Indijske brahmanske legende, mijenjana je u europskoj misli sa legendom semitskog porijekla, o rijeci ili izvoru besmrtnosti, koja se nalazu u raju i daje vječno zdravlje i mladost onima koji dođu u rajske dvere.

Ponse de Leon je tražio ljekovite izvore u Floridi, za koje se mislilo da su izvori mladosti. Bilo je rašireno vjerovanje da se izvori nalaze negdje u Karibima .

eliksir-1Na našim prostorima poznati su razni lokaliteti sa ljekovitim vodama. Na primjer,  nekadašnji izvor i lječilište Jodno u Sisku, izvor ljekovite vode izuzetno bogate jodom, nadalje Ninski izvori vode i ljekovitog blata, tik uz obalui mora, Termalni izvori Krapinske toplice, Tuheljske toplice, Topusko, Sveti Martin na Muri, Daruvarske toplice, i drugi izvori, Na prostorima Balkana pozat je i Han Pijesak, izvori “muške vode” koja pojačava muškost i drugi prirodni izvori ljekovitih voda.

Danas

Kada podvučemo crtu i pogledamo prošlost i mitologiju  čini se kao da se nismo previše pomaknuli u razmišljanjima. Kemičari i dalje pronalaze čudotvorne kreme za uklanjanje  bora, botoks injekcije, silikonske umetke, lasersko topljenje masnog tkiva na površini kože i uklanjanje strija i celulita. Danas i šezdesetogodišnjakinja može izgledati kao djevojka sa dvadesetak godina, uz poproiličnu količinu novca naravno. Nije tajna da se izvan okvira znanja javnosti rade i složeniji zahvati na tijelu radi podmlađivanja i produljenja življenja. Geslo je : ostati mlad i lijep po svaku cijenu.

Danas se nude raznorazni energetski napitci koji će vam dodatno “dati” energiju da savladate stres, napor, umor i slićno.  Nudi se gro toga na tržištu… Međutim onaj “kamen mudrosti” čini se da još nismo pronašli, možda zato jer smo prezaposleni tražeči eliksir koji će nas ostaviti vječno mladima.” Možda je i nama ispao iz torbe ”

I današnja medicina radi “velike popravke” zastarjelih dijelova i “uređivanje vanjštine”.
Postavlja se pitanje zbog čega se čovjek od pamtivjeka boji prirodnog starenje i smrti ?

Povrh svega toga dolazimo do ključnog pitanja. Stoga smatram da je krajnje vrijeme da  se poradi malo i  na “popravljanju mozgova” i “poboljšanju” stanja ljudske svjesnosti i svijesti, sve zapravo  ovisi o faktoru vlastite  volje i izbora.

Nekome  doista može biti mudro to da ostane mlad  i ljep i da mu je to krajnji domet  ne mislim da je to loše, al u svkom slučaju nije dovoljno.

Odgovori