Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

Home / Kultura / Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

Superheroji se bore za dobro već skoro čitavo stoljeće, ali nitko od njih u toj borbi ne opstaje bez timskog rada i podrške. Važnu ulogu u ovim borbama imaju i super-ljubimci koji pomažu našim omiljenim superherojima da se izbore s negativcima.

Super-ljubimci su najčešće nastajali u srebrnom dobu stripa kada su stripovi više bili usmjereni prema djeci, ali to ne umanjuje kreativni duh i njihov značaj. Mnogi superheroji su često samotnjaci, nesposobni održavati zdrave odnose s ljudima iz nekih svojih razloga, ali s ljubimcima postaju ljudski. Predstavimo 8 najboljih super-ljubimaca popularnih superheroja.

 Super-ljubimci naših omiljenih superherojaRed Wing i Falcon

Red Wing je soko i pouzdani ljubimac Sam Wilson-a poznatijeg kao Falcon. Nastao je 1969. od strane čuvenog Stan Lee-a i Gene Colna. Debitirao je u stripu Captain America #117, kada ga je Wilson kupio u Riju. Od borbe s Red Skull-om, ovaj soko crvene boje i Sam imaju telepatsku povezanost. Red Wing pomaže timu Osvetnika kao izviđač pred svaku misiju. U mnogim sukobima je pomogao Sam Wilson-u da se izvuče iz teških situacija. Od svih ljubimaca na ovoj listi, Red Wing, usprkos tome što je u pitanju soko, ima vjerojatno i najbolju povezanost sa svojim ljudskim partnerom. U filmskim adaptacijama Red Wing je re-kreiran i zamišljen kao dron u obliku ptice kog kontrolira Falcon. Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

 

Super-mačka Streaky i Supergirl

Super-mačka Streaky je za razliku od nekih drugih ljubimaca koji su došli s planete Kripton, bila jedna sasvim obična mačka sa Zemlje. Pripadala je Kari Danvers, poznatijoj kao Supergirl. Prvi put se pojavila 1960. u Action Comics #261. Jednog dana kada je Supergirl pokušavala da pronađe lijek protiv zelenog Kriptonita promjenom njegove strukture. Kada je pomislila da joj eksperiment nije uspeo, bacila je kriptonit kroz prozor. Ali kako kažu ,,radoznalost je ubila mačku” tako je i Streaky u svojoj znatiželji iskočila da bi pronašla zeleni kamenčić. Kad ga je pronašla, radijacija je pretvara u super-mačku dajući joj super snagu, sposobnost da leti, super brzinu i unaprijeđen vid. Kasnije postaje član Legije super-ljubimaca, tima koji se sastoji samo od moćnih životinja. Nažalost, iako je ova mačka imala određenu dugovječnost u stripovima, pojavljujući se u raznim avanturama Supermena i Supergirl, nije ostala upamćena među ljubiteljima stripova.

 Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

Isis i Catwoman

Isis pripada popularnoj Batmanovoj antagonistici Catwoman. Prvi put se pojavila u kultnoj animiranoj seriji o Batman gdje je prikazana kao obična crna mačka sa zelenim očima. Naizgled obična mačka je zapravo vrlo inteligenta i trenirana da asistira Catwoman i bude joj partner u zločinu. Izbjegavanje laserskih sigurnosnih sistema i krađa dragocjenosti i artefakta koje može da ponese u ustima su joj česti zadaci, kao i onesposobljavanje sigurnosnih sistema kako bi Catwoman mogla neprimjetno da vrši svoje pljačke. Od supermoći ona ima samo sve one sposobnosti koje ima obična mačka i to joj je dovoljno. Vječni je neprijatelj Supermanovog psa Krypto-a.

 Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

Bat-hound Ace i Batman

Kada je banda kriminalaca kidnapirala čovjeka, njegov njemački ovčar Ace pomaže Batmanu i Robinu u istrazi kako bi pronašli njegovog vlasnika. U tome uspavaju i kada njegov vlasnik dobije novi posao, u nemogućnosti da se brine o psu ostavlja ga nikom drugom nego Batmanu. Ace ima jednu karakteristiku, a to je oznaka u obliku zvjezdice na čelu. Kada to primijeti, Betmen mu stavlja crnu masku, jer ako neko uoči tog psa s Batmanom i njegovim stvarnim identitetom Bruce Wayne-om, neće mu biti teško da poveže tko se krije u odjelu slijepog miša. Ace se pojavio davne 1955. a kreirali su ga Bill Finger i Sheldon Moldoff. Ovaj pas ne bi bio Bat-hound da ne nosi crnu masku, plašt i Batmanovu oznaku. Ace do danas ima oko 190 pojavljivanja što ga čini jednim od najpoznatijih superherojskih ljubimaca.

 Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

Lockjaw i Inhumans

Lockjaw je veliki buldog sa sposobnošću teleportacije koji pripada superherojskom timu Inhumans. Nastao je od strane Marvelovog poznatog dvojca Stan Lee-a i Jack Kirby-a, 1965. godine kada se pojavio u Fantastic Four #45. Nije smatran kućnim ljubimcem već jednakim članom Inhumans-a koji im pomaže da se sa svog sveta teleportiraju bilo gdje u svemiru. Kao i svaki pas, on pokazuje izuzetnu empatiju i brine za svoje prijatelje radeći sve što je u njegovoj moći da spriječi da budu povrijeđeni i izvuče ih iz nevolje.

 Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

Battle Cat i He-Man

Sjećamo se hit crtane serije iz 80-ih, He-man and the Masters of Universe. Posebno voljen lik iz tog popularnog crtaća bio he He-Manov plašljivi tigar CringIR (ili kako su ga kod nas preveli), koji se kada je žar borbe prisutan pretvori u neustrašivog borbenog tigra. Straško je lijen, prejeda se i spava, dok je borbeni tigar njegova suprotnost. Bezbroj puta je izvukao He-Mana iz nevolja u borbama protiv njihovog neprijatelja Skeletora. Veliki zeleni tigar sa svojom crvenom kacigom i sedlom prosto širi opojni miris nostalgije među svim fanovima ovog kultnog crtaća.

 Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

 

Comet super-konj i Supergirl

Comet super-konj je još jedan član super-porodice, a izašao je na stranicama stripa Action Comics #293. Kreirali su ga Jerry Siegel i Kurt Swan 1962. godine. U pitanju je kentaur iz antičke Grčke koji je željelo da bude samo čovjek. Međutim, popivši napitak koji je trebalo da ga pretvori u čovjeka, on je pretvoren u besmrtnog konja sa supermoćima. Comet posjeduje sve moći kao i Supermen uključujući i letenje. Zanimljivo je da Comet može preuzeti ljudski oblik, ali samo kratkotrajno i to kada prolazi kometa. Na kraju se uvijek vrati u oblik vjernog konja Supergirl.

 Krypto i Superman

Super-pas Krypto služio je Supermanovom ocu Jor-Elu kao test za slanje kapsule na Zemlju pre nego što je poslao svog sina kao malu bebu. Krypto je nažalost skrenuo i nije pronašao put do Zemlje dok je Klark bio dijete. Pronalazi ga tek mladi Superboy, s porukom koju je napisao Jor-El. Ovo je najpoznatiji superherojski ljubimac koji je i sa završetkom srebrnog doba stripa korišten u modernim pričama. Nastao je 1955. u stripu Action Comics #210, a kreirali su ga Curt Swan, Sy Barry i Otto Binder. Krypto posjeduje sve osobine koje inače posjeduje jedan Kryptorijanac. Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

Izvor: Strip Blog

Odgovori