Otkrijte prirodne ljepote planine Ćićarije i umjetničke radove na mjestima na kojima ih najmanje očekujete!

Home / Kultura / Otkrijte prirodne ljepote planine Ćićarije i umjetničke radove na mjestima na kojima ih najmanje očekujete!

Ova kružna staza spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice.

ucka
Foto: Boris Pecigoš

Vodeća misao staze, koja je idejni projekt umjetnika Borisa Pecigoša, razvijanje je svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode.

Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode.

Iako samim svojim postojanjem utječe na prirodu i mijenja je, može naučiti slijediti ritmove prirode i poštivati druga bića koja s njim žive na planetu.

Dok šećete, udahnite mirise šume, osluhnite njene zvukove, opipajte vlažnu zemlju pod prstima, pomilujte nježnu mahovinu, zagrlite stablo, pustite suncu da vas miluje po koži, upijajte zelenilo i osjetite moćnu energiju prirode oko sebe.

Ne trebate tragati za osjećajima jednosti s prirodom jer će se oni dogoditi sami od sebe. Važno je samo da budete prisutni.

Ne zaboravite potražiti land art radove koji će vas potaknuti na promišljanje i meditaciju. Zastanite u tišini, osjetite prirodu i povežite se s njom dok promatrate umjetničko djelo.

Dotaknite otiske dlanova koji se nalaze na nekim radovima i ostvarite kontakt s prirodom.

Osjetite djelovanje prirode na svoju tjelesnu, emotivnu i duševnu dobrobit. Razmislite o svom odnosu prema prirodi i osvijestite svoju vezu sa svim stvorenim. Dišite s prirodom kao jedno.

Land art

Land art je u današnje vrijeme vrlo raznolika umjetnička forma. Radovi nastaju u prirodi od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta (kamen, šljunak, zemlja, trupci, grane, lišće, snijeg, voda…). Ponekad se unose i umjetni materijali.

Oslikavanje stijena ekološkim bojama, što je slučaj kod nekih radova na ovoj stazi, naziva se rock art.

Land art radovi stoje na otvorenom, smješteni dalje od civilizacije, ostavljeni da se mijenjaju i raspadaju pod utjecajem prirodnih sila.

Land art se kao umjetnički pravac pojavio 1960-ih u SAD-u.

Ipak, prvi špiljski crteži, megaliti, geoglifi i petroglifi plemenskih naroda pokazuju da je čovjeku od samih početaka ljudske vrste svojstveno ovakvo izražavanje.

Više o land artu…

Težina staze: lagano
Dužina staze: 6,5 km
Vrijeme obilaska: 2 – 3 sata (no, želite li doista u potpunosti uživati, uzmite nešto više vremena)

Land art staza Stražica

Sapaćica otvorena je u srpnju 2016. godine, dvije godine nakon inicijalne ideje.

Nalazi se na planini Ćićariji u Parku prirode Učka. Ovdje možete pronaći sve ključne informacije: osnovne podatke o stazi i land artu; opis, značenje i fotografije svake od 20 land art instalacija; detaljnu kartu staze; upute kako doći do lokacije staze uz priloženu Google kartu; preuzimanje brošure u pdf formatu.

Save

Save

Save

Save

Odgovori