Duhovnost i mistika | Fitness

Kontemplacija – najvažniji dio duhovnoga putovanja

Otvaranje svijesti i otvaranje srca ključni su elementi duhovnoga razvoja, a za njihovo ostvarenje u životu nije dovoljan samo iskreni interes, istraživanje i proučavanje tog procesa, već njegovo stvarno ostvarivanje, u meni, ovdje-i-sada. Kontemplacija je redovita praksa u Kući aikida i neizbježna u razvoju svijesti i ostvarenju cjelovitosti bića. 

Zašto?

Jer smo duhovna bića u tjelesnom obliku i uz redovito održavanje tjelesnog zdravlja pokretom, važno je održavati mentalno zdavlje i čistoću redovitim “smirajem” uma (ali i tijela). A poglavito zato što je raspon odgovora koja nam intelekt može pružiti na osnovna pitanja o prirodi našeg bitka vrlo ograničen.

Zapitati se tko smo, zašto smo i kamo idemo je početak duhovnog puta i vrijedno istraživanja koje je moguće samo ako umirimo tijelo i um i spojimo se sa središtem Svemira.

Kako se izvodi kontemplacija?

Mirno sjedenje i povlačenje u nutrinu. Ne trebate raditi ništa drugo. Većini nas se to čini neizmjerno teško, no uz prave učitelje i redovno vježbanje postaje ne samo užitak, već svakodnevna potreba.

Osim Dana kontemplacije, kontemplirati u Kući aikida možete s učiteljima Centra duhovnih putova Zagreb Kontemplacija & Mistika svakog utorka od 6:00 do 7:30 i petkom od 16:30 do 18:00.

Kontemplacija aikido

Dobroslav Jakovljević, jedan od učitelja kontemplacije u Kući aikida

“Otvaranje svijesti i otvaranje srca ključni su elementi duhovnoga razvoja, a za njihovo ostvarenje u životu nije dovoljan samo iskreni interes, istraživanje i proučavanje tog procesa, već njegovo stvarno ostvarivanje, u meni, ovdje-i-sada.

Stoga je najvažniji dio duhovnoga putovanja uključivanje kontemplativne prakse u svoju svakodnevicu. Ona uključuje mirno i opušteno sjedenje, disanje i pažnju, a vodi smirivanju, opuštanju i otpuštanju svih sadržaja svijesti koji čine naš površni ja – koji čine misli, osjećaji, slike koje proizlaze iz odnosa osjećajnog, voljnog i misaonoga dijela ljudske psihe i svijeta oko nas.

Kontemplativan, mističan put započinje iskrenim, iz dubina i do dubina duše postavljenim pitanjem – tko sam? zašto sam ovdje? kamo idem? i kako da ostvarim puninu svog života?

Za taj se početak duhovnog putovanja od prvih kršćanskih vremena koristila grčka riječ – metanoia, obraćenje, u smislu skretanja pogleda, cijeloga svojega bića s površnoga na ono dubinsko, s krivoga na ono ispravno, s lažnoga na ono istinito.

Mističan je put put preobrazbe našega cjelovitoga bića; iz našeg djelomičnoga, podijeljenoga i ograničenoga maloga ja u cjelovito, nepodijeljeno i neograničeno Jastvo, i potom u nestvoreni, bezvremeni i bezprostorni Duh samoga života.” (Johannes Tauler, 14. st.)

Kontemplacija u Kući aikida: Kontemplativno sjedenje s pauzom uz hodanje i vježbanje (voditelji: Dobroslav Jakovljević i Neven Bradić) te šalicom čaja koji će spravljati majstor gongfu cha, Đorđe Cvijić, održat će se 29. siječnja od 10 do 14 sati.

Marjan Kudrna

Save

Save

Save

Save

Save