Koliko dugo treba tugovati?

Home / Duhovnost i mistika / Koliko dugo treba tugovati?
Koliko dugo treba tugovati?

Prema nekim istraživanjima, najstresniji događaji u životu su smrt najbližih, razvod, prekid ljubavne veze, otkaz na poslu, selidba…

I dok se nakon promjene posla ili selidbe u drugi grad stvari mogu relativno brzo posložiti, što kad je stres i tuga uzrokovan gubitkom drage osobe – bez obzira radi li se o prekidu veze, razvodu ili smrti?

Svaki je prekid neka vrsta smrti, svi se mogu izjednačiti s gubitkom, rastankom, nestajanjem.

Kad iz vašeg života odlaze dragi ljudi, nestaje i život kakav poznajete i volite, nestaje dio vaše ljubavi, vašeg srca i vas samih.

Kako preboljeti

Kako je moguće nakon odlaska preboljeti ono što se dogodilo i je li uopće moguće krenuti u novi život?

Koliko je vremena potrebno za vraćanje „u normalu“?

Različite studije i tehnike tvrde kako postoji 4, 5, 6 faza tugovanja, savjetuju kako treba proći svaku fazu (ponekad i koliko pojedina faza traje), no u stvarnosti, kada ljudi izgube osobu koju vole, teško je emocije složiti u neku „ladicu ili kutiju“ i razumom prevladati bol.

Nema tih čarobnih koraka koji mogu sve na „1, 2, 3“ dovesti u red, jer ako ste prekinuli ljubavnu vezu ili brak, ako ste izgubili dragu osobu, život definitivno više ne može i neće biti isti!

Ne postoji razumni način, pametan savjet ili mentalni program koji će u trenu izbrisati tugu i bol! Nema univerzalnog recepta za tugu – svaka je duša jedinstvena sama po sebi, svaki je odnos drukčiji i svatko tuguje na sebi svojstven i osobit način.

Rješenje je – prepuštanje! Prihvatite da ste izgubili nešto drago i vrijedno, prihvatite da ste tužni i da u ovom trenutku trebate vrijeme kako bi iscijelili svoje emocije i svoje unutrašnje biće. Negiranje boli i tuge i borba protiv toga mogu donijeti sasvim suprotne i neželjene rezultate. Ako tugu, razočarenje i bol „zatrpate ispod tepiha“, svakako će kad-tad izroniti iz sjene i vratiti tu istu bol s kojom se niste mogli suočiti i koju ste pokušali zaboraviti, moguće na još jači i teži način.

Prihvatite sve što vam se u određenom trenutku događa, odvojite mjesto, vrijeme i prostor za tugovanje, suoočavanje sa sobom i svojim emocijama, plačite koliko trebate – jer suze su često pročišćujuće i iscjeljujuće.

Koliko će vrijeme tugovanja trajati, ovisi o svakome pojedinačno, jer nismo svi isti.

Ne trebate se forsirati i planirati oporavak u određenom vremenskom razdoblju, trebate poštovati svoje osjećaje i vrijeme potrebno za oproštaj od nekog dragog tko je otišao zauvijek ili od osobe koju ste voljeli, a životne okolnosti i različiti interesi su vas razdvojili.

S duhovne razine, radilo se o smrti ili prekidu ljubavne veze: svaka duša ima neki svoj plan i duhovnu zadaću koju treba izvršiti. Ako je obavila zadaću zbog koje je došla u fizičko tijelo, ona odlazi. Ako ste s nekom dušom u ljubavnom i/ili bračnom odnosu razmijenili sve što ste trebali i naučili jedno od drugog sve što ste mogli – dolazi do prekida i razlaza.

Prihvatite situaciju u kojoj ste se našli, pošaljite iz srca ljubav osobi koja više nije uz vas, bez obzira bila u fizičkoj ili duhovnoj dimenziji, a sebi poželite mir, snagu i novi početak.

Božansko biće sigurno zna zašto ste prošli kroz to iskustvo i sigurno ima razloge koji vam donose nešto novo, a ovo je iskustvo namijenjeno vašem duhovnom rastu i napretku.

Ne znači da će biti lako, ne znači da će biti brzo, ali smisla i pomoći ima, uz vjeru i pomoć s duhovne razine.

Vjerujte sebi, vjerujte svom osjećaju, poštujte ako niste spremni za nove stvari i emocije, bez obzira što razne tehnike govorile da je točno i poželjno.

Vi ste jedinstveni, posebni, kao i vaš odnos s osobom koja više nije uz vas.

Zbrajajte sve blagoslove koje ste od te osobe dobili, o onome što je bilo teško mislite kao o lekciji koju ste dobili za ispit koji trebate je uspješno savladati.

Ne zaboravite da u svakome trenutku imate pomoć vaših Anđeoskih i duhovnih pomagača, bez obzira koliko teško bilo!

Samo ako ste iscijelili svoju prošlost, pronašli emotivni i duhovni mir, možete krenuti u novi život. Kada je pravo vrijeme za to – možete procijeniti jedino vi sami!

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *