Hinduizam

Mitologija Indije je u stvari, religija Indije. Najstariji spisi su poznate mudre Vede ili Knjige znanja napisane između 2000. i  1000. godine stare ere. Jedna od tih knjiga  je Rigveda ili Veda stihova posebno bogata pričama o bogovima.

 Hinduizam

Bogovi u Rigvedi su najvećim djelom oličenje prirodnih sila, ma da postoje i razmišljanja o tome da su zapravo bogovi oličenje moralnih i etičkih principa.

hinduizam-4

Nekoliko stotina godina nakon tzv. doba Veda napisane su Brahmane i Unpanišade .To su filozofska djela u kojima su stari bogovi poprilično izmijenjeni i pretvoreni u razne vidove veza između vanjskog i unutarnjeg svijeta kako cijelog univerzuma tako i samog ljutskog bića. Na osnovu tih spisa i vjerovanja, oblikovanih kroz  stoljeća nastala je religija zvana i poznata kao hinduizam. Hinduizam je vodeća religija današnje Indije.

Dva velika indijska epa, Mahabharata i Ramajana napisana između 200. godine stare ere i 200 godine nove ere. U tim čuvenim djelima zapisane su priče o starim indijskim herojima i stare legende.

hinduizam-2

Indijska kultura ima iznimno bogatu mitologiju. Ti mitovi i legende puni su paradoksa ,složenosti ali i sanjivosti.

Bogovi

Brahma, Višna i Šiva su glavni bogovi kasnije hinduističke religije i sačinjavaju hinduističko trojstvo.

Nekoliko najvažnijih:

Brahman – božanska apsolutna stvarnosthinduizam-3

Višnu – onaj koji daje život

Šiva – bog dobra i zla

Sarasvati – božica istine

Indra – božica ljepote

Kali – božica smrti

Krišna – junak i ljubavnik

Hindusi imaju 330 miljuna bogova i svetu kravu  koju doživljavaju božanskim bićem. Koliko ljudi toliko i bogova. Drevna indija ostavila nam je neprocjenjivo znanje od kojeg svi možemo profitirat.

 

vsa-tarot

Valentina Štefanić

Duhovni učitelj, energoterapeut, Tarot majstor - učitelj, utemeljitelj i osnivač Festivala Alternative i Udruge Plava ptica +385 98 192 4294

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *