Filmska recenzija: SOLO – PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA, kids friendly!

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

KIDS FRIENDLY: SOLO – PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA, igrani znanstveno-fantastični, 135 min

“Solo“ je samostalni film iz franšize “Ratovi zvijezda“ u kojem pratimo avanture mladog i optimističnog Hana Soloa, koji još nije stasao u ciničnog kriminalca, i njegovog novostečenog prijatelja Chewbacce. Mnogi roditelji će vjerojatno rado povesti djecu na ovaj film, ne bi li zajedno proživljavali djetinjstvo. Barem ne trebaju brinuti za eksplicitne scene nasilja i zastrašujuće prizore kao što su imali ostali, pogotovo noviji filmovi serijala.

Prisutni su samo u tragovima, jer je film očigledno napravljen za stvaranje nove vojske mladih poklonika i potrošača (pripremite se na kupovinu igračaka!). Iako se zbiva u kriminalnom svijetu podzemlja sve je sterilizirano za mlađu publiku.

Naglasak je na avanturi, prijateljstvu i romansi, što ga čini idealnim za srednjoškolce i starije osnovnoškolce. Film šalje i poruku o ravnopravnosti robota i živih bića, što može biti edukativna tema za razgovor s djetetom.

KIDS FRIENDLY: SOLO – PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA, igrani znanstveno-fantastični, 135 min

Za djecu: 10+.

Za roditelje: Humorom i radnjom je prilagođen mlađima, no ugođajem je blizak originalnom filmu (“Epizoda IV: Nova nada“) pa je nostalgija zagarantirana.

Nasilje: Iako ima jedna ratna sekvenca i dosta akcije, poput većine filmova ovog serijala i ovdje je nasilje sterilizirano (krv se nigdje ne vidi). Jedini zaista nepotrebni nasilni prizor je kad Chewbacca otkine ruke negativcu, što je prikazano bezazleno i Han to šaljivo prokomentara.

Zastrašujući prizori: Smrt nekih sporednih likova, uključujući samoubojstvo radi uspjeha misije, mogli bi uznemiriti osjetljiviju djecu.

Rječnik: Nema vulgarnog rječnika.

Seks: Seksualne aluzije su minimalne i indirektne da ih djeca ne mogu pohvatati (npr. razgovor o seksu droida s čovjekom), a ima svega nekoliko nevinih poljubaca.

Tempo: Unatoč normalanom tempu film bi dugim trajanjem mogao biti problematičan nekoj djeci.

[osvrt Tihoni Brčić]

IZ SVE SNAGE

Tekst više autora i prevoditelja. Imena poznata uredniku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *