Duhovnost i mistika

Einstainova teorija relativiteta, sjeme mudrosti i snage posijano iz Kabale

To je Svjetlo, daleko izvan granica neke određene vjere.  Svakako takvo znanje  nakon tisućljetnog skrivanja i zabrana nije bilo nikako lako otkriti. Posebno objasniti tu veliku mudrost ljudima različitog znanja i namjera, čak i djeci. Dokazivanjem Einsteinovog zakona  o relativitetu, čini se da je konačno potvđena Kabala.

KabalaMoje osobno znanje o Kabali je uvijek premalo no kada sam kada sam prvi puta u ruke uzela jednu od knjiga  na tu temu bilo je znatno siromašnije no sada, zapravo nikakvo. No ni sama ne znajući odakle je ta svijest  došla sa ogromnim sam sampouzdanjem izgovorila (kao da dobro znam o čemu se tu radi),  pred skupinom mnogo učenijih od mene: “Lijepo prilagođeno!”. Prepala se same sebe i pomalo postidjela kada sam shvatila da komentiram rad vrlo mudrog, iskusnog i slavnog rabina. Tako je počeo moj put Svjetlosti i svjesnosti put primanja.

O Einstainovim  putevima ne znamo dovoljno iako smo mu vrlo zahvalni. Kabalisti nisu baš previše iznenađeni  nedavnim dokazom iako sigurno slave i šire  svoje mudrosti sa puno većim entuzijazmom.

Što je to ta Kabala?

Kabala je drevna mudrost stara preko 4000 godina koja otkriva kako funkcioniraju svemir i život. Stvaran život! Doslovno, riječ Kabala znači “primiti”. To je  poprilična studija o tome, kako  primiti, ono najbitnije svakom od nas, ispunjenje ali i živjeti u blagostanju. Pritom ona doslovce i nudi brojna rješenja (znanja i alate) kako to postići. Prati ju svakakav glas, od mistične i magične do naučne discipline. Njeno je znanje opsežno (ona se vrlo teško može prestati učiti). Ona uči, fascinira i impresionira mnoge.
Večina nas je barem u nekom trenutku svog života bila prevladana osjećajem neispunjenosti.

Svatko od nas  je sigurno barem jednom pomislio da je mogao postići puno više barem u nekoj od svojih mnogobrojnih životnih uloga. Čak stoviše velikoj većini intenzivno nezadovoljstvo nečim je stalno stanje. I to je u redu ali sada konkretno mislim o tuzi, praznini, nekreativnosti, stresu, ljenosti, beznađu, reaktivnosti, strahu, bolesti,  neimaštini, stanjima  kaosa kako ih Kabala naziva.

Vjerujemo i ponašamo se da ništa i ne možemo promjeniti. Čak i ako pokušamo u toj svojoj želji da primimo taj neki obećani raj na zemlji,  pokrenemo svoj život,  dogodi  se često upravo suprotno. Tada padamo sve dublje i dublje u nevjericu, nemoć, strah. Dajemo kaosu snagu. Pristajemo na djelovanje sile, nesvjesni da možemo bilo što promjeniti.  Život koji živi nas, sila ili kaos je stanje suprotno snazi, kreaciji, ispunjenju i beskonačnim mogućnostima da primimo.

Kabala nas uči da svaki kaos ima svoj red, time i kako iz njega izići.
Kada spominjem ispunjenje, ne mislim na sposobnosti da ga privremeno ili djelomično dosegnemo. Mislim na dugoročno spajanje sa energijom blagostanja  i održavanje te povezanosti, odnosno o istinskom i dugotrajnim ispunjenju.

Kabala svojim čuvenim Drvom života uči da grane našeg života npr. zdravlje, odnosi, posao proizlaze iz istog debla i istog korijena. Uči nas kako univerzum funkcionira na razini jezgre. Uči kako malo i krivo posijano sjeme može postati monstrum. Uči nas velikoj odgovornosti. To je način gledanja na svijet koji može povezati s vrstom trajnog ispunjenja za kojim tragamo.

Kabala uči univerzalnim načelima koja se primjenjuju na sve ljude, svih vjera i svih religija, bez obzira na nacionalnost ili porijeklo. To je jednostavna duhovnost, tehnologija duše, koja vas ne prisiljava da razmišljate na određeni način. Učitelji, studenti i praktikanti Kabale nemaju nikakve prisile duhovnosti.

Vođeni su ljubavlju, jednostavnosti i istinom. Nerjetko su i vrlo strastveni u stjecanju znanja i poučavanju. Ljepota Kabale je u njenom velikom znanju, mnoštvu mudrih, moćnih i mnogima nezamislivih alata i informacija. Ona uči da sve navedeno možete dobiti, jedino rezultate (djelovanje) trebate sami osjetiti.

Kabala nije religija, nije dogma, a nije sustav vjerovanja kojeg morate kupiti ili zaslužiti. Što je još važnije, učenje Kabale nije bilo čije osobno mišljenje o tome kako svemir funkcionira. To je jednostavnim riječima rečeno znanje koje je oduvijek možda  trebalo biti dostupno svima radi napredka čovječanstva.

Otkrivena tajna

Einstainova-teorija-reativiteta-sjeme-mudrosti-i-snage-posijano-iz-KabaleUčenja na kojima se temelji Kabala su postojala  još od početka vremena, ali prvi pisani zapis o tome se zove Knjiga formacije. Ovaj drevni dokument, napisan prije 5000 godina, otkriva nam tajne svemira.
Glavno  dijelo učenja Kabale, je knjiga Zohar, nazvana još i Knjiga sjaja, otkrivena je u Izraelu (Rabbi Shimon Bar Yochai). Iako i Toria sadrži dijelove u kojima je pojašnjeno stvaranje svemira  (Pet Mojsijevih knjiga ili Stari zavjet), Zohar zapravo dešifrira drevnu Knjigu, objašnjavajući da sve te priče nisu samo priče i pričice.  Zohar govori o analogiji ili pravilu kako je svemir funkcionira na duhovnom putu. U stvari, Zohar dešifrira i Bibliju, poglavlje po poglavlje.

Kabalista Isaac Luria, veliki židovski mistik 16. stoljeća redefinirao je Kabalu sa svojim vrlo  uzvišenim učenjima o stvaranju, o prirodi Boga a sa svrhom davanja čovječanstvu. Pojasnio 3 faze kozmologije. Učio je  da je bit “podići ove iskre”: pronaći i prepoznati “Ein Sof Svjetlo” Svjetlo beskonačnog u nama samima i u svemu oko nas, Svjetlo koje odkupljuje sva stvorenja. To je svjetlo misija svih ljudskih bića.

Četiri stoljeća kasnije, Albert Einstein,  producirao  je sjeme koje je posijao Isac Luria. Njegova teorija je mnogima i danas teško razumljiva. No postavljanjem teorije u drugi oblk, jednadžbom E = mc² Einstein je mnogo pojasnio.  Jednadžba kaže da je energija (E) jednaka masi  (m) pomnožena sa brzinom svjetlosti na kvadrat (c²). To znači da je energija ekvivalentna masi ubrzala put prema gore. Einsteinova korespondencija između mase i energije je duboka. To konkretno znači da je sva materija u našem svemiru zapravo napravljena od čiste energije! Ovu  ideju je najjasnije shvatio izvodeći brzu algebarsku transformaciju na jednadžbu, te zaključio:

m = E / c²

Na ovaj način, jednadžba sada kaže da je masa jednaka energiji podijeljena s brzinom svjetlosti kvadrata: masa se može opisati kao energija usporena na putu prema dolje. Uglavnom, masa je energija zarobljena u relativnoj tišini! Gledamo oko sebe i vidimo i naizgled čvrste objekate, sa svim svojim ograničenjima i granicama. No, energija unutar želi biti oslobođena – želi biti podignuta! Naša najvjernija priroda je energična: brza i beskonačna.

Ako je  Luria u pravu, tada je svaka čestica od kojih smo mi sastavljeni  samo ljuska, unutar koje postoji jedan energetski biser čistog božanstva.
Einstein  je time potvrdio Kabalu, sada kada je potvrđeno njegovo životno djelo.
Stoljećima je proučavanje Kabale bilo dostupno samo znanstvenim, oženjenim židovma (isključivo muškaracima) starijim  od četrdeset godina.  Još jedan veliki uvjet je postojao da bi se dobio pristup Kabali. Osoba koja ju je izučavala morala je biti čiste namjere, namjere da čovječanstvu više od sebe samog.  Svima ostalima Kabala je bila zabranjena.

Oni koji nisu biti takve čiste namjere i snage prikazivali su Kabalu kao neku crnomagijsku tehniku. Ova tradicija skrivenog i mističnog znanja  prestala je 1969. godine,  kada  je Rav Phillip Berg ( “Rav” = “učitelj”) postao  ravnatelj u kabalističkom centru. On i njegova supruga Karen omogućili su učenje i mudrost Kabale svima, bez obzira na spol, vjeru, rasu, obrazovanje kako bi svima omogućili put Svjetlosti. Osim što su se suprostavili strogim pravilima i krutoj tradiciji preuzeli  su i veliku odgovornost.

Postani Kreator

No sve ima svoje razloge. I ništa nije slučajno, ne mora vam to nitko reći, sami dosežete tu istinu već nakon kratkog vremena učenja. Naravno to je mnogima vrlo šokantna istina. Einstein je jedan od onih koji je imao tu snagu, čistu namjeru iako nemamo čvrste dokaze da je on studirao Kabalu. Moguće je da se i to dokaže kroz par stotina godina. Upravo zato je Kabala dozvoljena svakome.

Nismo i nećemo svi postati veliki  i poznati i kao Isus, Paracelsus, Jacob Boehme, Reuchlin, Spinoza, Isac Newton, Albert Einstain,  Roger Bacon… Bogati kao pjevačica Madonna i mnoge holivudske zvijezde s kojima se kabala povezuje (najčešće u negativnoj konotaciji) ali bi mogla naša djeca, a mi im možemo biti doprinos na tom putu jer sami  ćemo sigurno postati veći i kreativniji i snažniji  kreatori svog života koji možemo ovim znanjev vidjeti u puno široj dimenziji. Kabala uči da uvijek možemo mijenjati svoju “sudbinu”. Svijet u kojem živimo koji je puno veći nego ga  vidimo.

Sa “Nauči –Poveži se – Primi” (Svjetlost, Blagostanje)  pojednostavljeno se predstavlja  jedno visoko kabalističko učilište.  Kasnije vas tamo nauče, osjeti, uvjeri se. “Izvade vam laži” i zablude o životu iz svake stanice tijela. Zato bi se usudila tome dodati i  postani (i tko zna odakle mi)!  Postani kao Kreator!