Zrela ili nezrela ljubav

Home / Duhovnost i mistika / Zrela ili nezrela ljubav

Kada pomislimo  na zrele ili nezrele veze obično pomislimo  koliko godina imaju partneri. Međutim kvlaiteta  bilo kojeg odnosa ovisi o psihičkim i emotivnim  osobinama koji parneri unose u vezu ili brak.

loveGodine nisu nužno vezane uz zrelost

Ako su parneri neovisni samostalni mentalno i emocionalo onda znači da  u vezu  donose puno samopozdanja i ta veza ima mogućnost da evoluira u stabilnu zrelu vezu . Obično na početku  izgleda  sve šareno partneri se drže  za rukice uživaju u svakom trenu koji provode skupa. Nije tajna da se u tom trenutku nose ružičaste naočale koje u principu svakom odgovaraju.
Ali kada  se pomaknu ružičaste naočale  hm… stvari baš i i nisu onakve kakve su bile u početku. Odnosi u ljubavi   evoluiiraju. Kao i u svim odnosima  prvensveno
treba puno raditi na sebi, jer osoba u odnos nosi svoje nasljedne crte, sve ono što je dobila od roditelja ili nije dobila. Unosimo podsvjesno razne  obrazce ponašanja. Naravno da unosimo želje i očekivanja čak ponekad i zahtjeve.

Pitanje je dal će osoba koja je s nama moći prepoznati to što unosimo kao pozitivno ili će pak misliti da želimo proditi nekakvu svoju volju. Zato je komunikacija u svako odnosu ključ jer nemamo još uvjek telepatske moći da znamo što ova druga osoba želi i hoće. Svaki odnos traži toleranciju ako nje nema i veza odlazi u krivom smjeru .Tada se nalazimo na raskrižju!

zaključana-ljubav
Svako živo biće zaslužuje ljubav, ali činjenica je da dajemo samo ono što imamo.

Što odlučiti ? U kojem smjeru krenuti ?

Samo  postavljanje  ovakvog pitanja iziskuje  određenu razinu zrelosti svjesnosti i hrabrosti. Obično znam reći ljubav nije za kukavice.

Nezrela  ljubav, se da prepoznati u ovim rečenicama: Prava ljubav boli!  Nikako!  Ljubav je svjetlost toplina i sve pozitivno što se duši može desiti.
Često jako dramimo a te emocije  puno govore o nama samima  i duboko
su skrivene  našoj podsvjesti.

Ne mogu živjeti bez njega!

Koliko je zapravo sebičnosti i nesigurnosti u toj rečenici.

” Ja sam obična nula bez njega! Tako mi i treba ja ne zaslužujem ljubav! ”

pogled2
” Ja sam obična nula bez njega! Tako mi i treba ja ne zaslužujem ljubav! “

Svako živo biće zaslužuje ljubav, ali činjenica je da dajemo samo ono što imamo.
Ove rečenice  izledaju dosta patološki  kada ih pomno pročitamo ili čujemo  liče na  sado – mazo priručnik . Tu nema ljubavi prevladao je strah, u tom momentu nama vlda da naš ego a ne mi. Svaki odnos pa i onaj emocijonalni zahtjeva puno rada na sebi i partnerstvu puno ulaganja, napora i vremena. Takav put nije za površne i definitivno nije za kukavice koje se nemogu suočiti sa vlastitim egom. Nije nam
parner štaka pa smo se oslanjali o nju jer nismo sami mogli hodat.
Kada se pojave ovi osjećaji nesigurnosti a pojavit će  se uvjek (ne zato jer to ja želim nego jer je to sastavni dio rasta odnosa ) treba ih procesirati. Treba puno razgovarati i dobro pogledati svoje greške te ih pokušat ispraviti. Treba priznati grešku a ne dopustiti da se ponavlja.

Dodati začina u vezu i mjenjati  začine je obavezno

Procesiranje ovakovih osjećaja je  zapravo istovremeno teško i iznimno lako. Ovisno je kakvu sliku o sebi smo stvorili.

par
U nezrelim odnosima se često dešava da partneri prijete, viču, plaču, dure se… Često se zna. Kao da će sa time nešto promjeniti. Vjerujte neće.

To smo i unjeli u sam odnos ono što jesmo i ono što mislimo da jesmo. U svkom slučaju, eliminiranje negativnih osjećaja iz našeg bića je vrlo prirodno jer su usklađena  sa našim bićem.
U nezrelim odnosima partneri stalno pokušavaju mjenjati ovog drugog i
pronalaze zamjerke a obično ne vide svoje. Niti jedna osoba koja se
nalazi u zreloj vezi neće pitati:” Misli li on na mene? Jesm li mu / joj privlačna ? Do kada će mo ostati zajedno ?”

U zrelim odnosima dvojbe nema. Zreli parneri su svjesni  svoje individualnosti ali svejedno očekuju i rade na tome da ih ljubav sjedini. Oni žive u skladu sa svojim interesima i ova druga osoba zaprovo obogaćuje  zajedničku percepciju života. Zrela ljubav izgovara: “Moj izbor je živjeti s tobom ” a ne ona rečenica od malo prije “Nemogu bez tebe živjeti !”

U nezrelim odnosima  se često dešava da partneri prijete, viču, plaču, dure se… Često se zna. Kao da će sa time nešto promjeniti. Vjerujte neće.

idealiziranje-ljubavi
Idealiziranje partnera ili samog odnosa može nas odvesi u krivom smjeru. One romatične duše će možda biti zatečene kada kažem da je ljubav najveći interes. U zrelu vezu se ne ulijeće, nego ulazi.

Idealiziranje partnera i odnosa

Idealiziranje partnera ili samog odnosa može nas odvesi u krivom smjeru.  One romatične duše će možda biti zatečene kada kažem da je ljubav najveći interes. U zrelu vezu se ne ulijeće, nego ulazi.
Znate čovjek puno misli …  Misli da je zagospodario prirodom, pa onda u tom smislu si daje za pravo da može gospodariti drugim bićem.  Hm… u mom svjetu to je nemoguće. Zamislite a čak nije zagospodario sobom niti upoznao svoje biće.  Da bi mogli uložiti u odnos trebamo upoznati svoje resurse.  Suradnja uma i srca  pokazala se najboljim riješenjem.

Smisao zrelih veza iscjeljenje, zadovoljavnje međusobnih potreba. Kako emotivnih, tjelesnih, mentalnih i dugovnih  niti jedna nijenije manje bitna.  Samim time odnos raste i sljedi svoj put ispunjenja.

Duboka emocionalna povezanost

Mnogi psihoterapeuti će vam reći da u odnosu, braku vezi  osobe imaju mogućnost da iscjele neke emotivne povrede koje su donjele iz djetinjstva svjesno ili nesvjesno su obilježile naš život, a mi to unosimo u odnos i zapravo tu postoji mogućnost da se neke emocije recikliraju. To nikako ne znači da vam je partner psihoterapeut.  A niti da vam supruga  postaje majka. Vaš partner  je tu jer je svjesno izabrao vas. Duboku emocionalnu povezanost  mogu doživjeti samo oni koji rade na vlastitom rastu. Tu slobodu taj osjećaj vrjednosti pripadanja doživjet će oni koji shvate da je ljubav odgovornost. Oni koji poštuju svoju različitost i daju jedno drugome podršku u ostvarivanju  željenih ciljeva, ti parovi svjeno i zrelo grade svoj odnos. Svjesna zajednička vizija odnosa jedno drugo može odvesti u neslućene visine, kako emotivne, tjelesne, mentalne i duhovne.

Zrela komunikacija je ustrajna i odlučna, nije nametljiva i može pričekati. Nema ljubavi bez strpljenja. Zrela  komunikacija daje svrhu i pravac odnosu. Ona je posve iskrena i hrabra  bez uvijanja i kalkuliranja.

Sve što u biti treba napraviti je to da oslobodite snagu ljubavi i od sebe maknete prdrasude i ograničenja. Doista to zdravom komunikacijom možete učiniti. Ona će vašu vezu pretvoriti u stabilnu i zrelu vezu koja će se uvjek biti spremna za nadogradnju. Ljubav je naprosto kao rijeka pa pustimo je da teče sa izvora prema cilju.

“Voljeti drugo ljudsko biće možda je najteži zadatak koji pred nas postavlja, konačni ispit i dokaz zrelosti, postignuće za koje su prethodna postignuća bila samo priprema”.

RAINER MARIJA RILKE

Odgovori