Verbalni napadači- zlostavljači

Home / Duhovnost i mistika / Verbalni napadači- zlostavljači

U današnjem turbulentnom vremenu često se događa da si neki dozvoljavaju (naravno, ako im mi to podsvjesno dopustimo ) ponašati se kao da imaju vlast nad našim životom i vremenom. Nitko nema pravo na to, a pogotovone ukoliko Vas pri tome i verbalno napada.

Što reći o takvim ljudima? Obično su to iskompleksirani, isfrustrirani i u principu jadni ljudi. Ti isfrustrirani derači daju si za pravo naređivati, omalovažavati, potcjenjivati, nikada im ništa nije dobro i valjano što god vi sami napravili.

zlostavljaci--verbalni-napadaci
Verbalni napadač ne vidi nikoga, vidi jedino sebe i svoju imaginarnu veličinu i snagu

Zapamtite; nikada, baš nikada, takva osoba ne govori nešto iz pozicije svoje nadmoći, već iz točke svoje osobne nemoći!

Ne plašite ga se zlostavljača i ne vjerujte mu!

Pogotovo kada razgovaramo telefonom, događa se da uđemo u neki „magijski trans“ i onda verbalni napadač ne vidi nikoga, vidi jedino sebe i svoju imaginarnu veličinu i snagu, ima veliku potrebu za izreći tvrdnje kojima je cilj dokazivanje da je nepobitno isključivo on u pravu, te u tom trenutku onaj sugovornik koji se nespreman na takvo ponašanje nalazi sa druge strane linije, iako je uvučen u tu poremećenu magijsku priču i ista nesvjesno dolazi u situaciju da ga takav verbalni napadač neutemeljeno vrijeđa.

Važno je pri tome imati na umu da je svaki takav zlostavljač i sam u svojem ranijem životu bio žrtvom usmenog ili čak fizičkog zlostavljanja.

Zašto si uopće dopuštamo situaciije u kojima nas netko vrijeđa ili ponižava, to je već sasvim druga priča. No usko je vezana sa ovom. Reći ću vam samo ukratko. Gradite svoje samopouzdanje u svim nivoima.
Tako se isto može dogoditi i na fizičkoj komunikaciji.

Verbalni napadač je u svom svijetu, istina ograničenom, ali tako ispucava vlastitu agresiju i ukoliko ste mu na bilo koji način u dometu…

Verbalni napadač će na svaki mogući način pokušati zadobiti svu vašu pažnju, te ovladati Vama i vašim emocijama. Veliki „On“ će Vas navesti u situaciju u kojoj ćete mu ili uzvratiti napad i „udarac“ na Vaš integritet, ili ćete pak dospijeti u situaciiju da se osjećate neizmjerno poniženim ili uvrjeđenim.

Postoje pak i neki ljudi koji mudro biraju riječi, pa kada vas verbalno sasijeku onda vam se i ispričaju na način : „sve što sam ti rekao, bilo je za tvoje dobro…“ ili tome slično. Tako da Vam pokušaju zatvoriti usta i pokazati tko je zapravo „šef“.
To može biti nadređeni šef na poslu, stariji kolega s posla, policajac koji vas zaustavi radi provjere ili prekršaja, čak i vlastiti bračni partner ili bilo tko treći.
Treba pri ovakovim napadima ostati vrlo pribran i nastojati umanjiti intenzitet napada na mudar način. Nekada je dobro biti distanciran, nekada uzvratiti na napad istog trena, a nekada jednostavno potpuno ignorirati bilo kakvu komunikaciju sa zlostavljačem.

Neki zlostavljači zapravo jedva čekaju da se Vi oglasite i uđete u verbalni sukob sa njima. Hoćete li si to dopustiti? Sigurna sam da ne!

Način i ton kojim je netko nešto rekao, bitniji je od onoga što vam je toćno rekao zlostavljač u ovoj vrsti zlostavljanja. Kada se obraćate verbalnom zlostavljaču, budite rafinirani i pažljivi. On misli da je „bog i batina“, te mu pri tome uopće nije stalo do vašeg osobnog mišljenja.

Ovakav ili bilo koji sličan tip nasilja treba prevenirati. Ako se to ipak dogodi, ne morate trpjeti i patiti, ali trebate i morate biti mudri.

Prvo dišite!!! Te zlonamjerne uvrede ili osobne povrede govore više o toj osobi, nego o Vama.
Drugo, uvijek treba pronaći način koji zlostavljač ne očekuje. Ne očekuje vaš osmjeh, ljubaznost, imajte uvjek sigurnu distancu.

Zlostavljaču se ne vjeruje! Ako mu ne vjerujete, nećete postati njegov plijen. Pričajte tiho i sporo da bi on čuo. Na taj način dovodite sebe u red i ne dopušate nikome da galamom vlada nad Vama i vašim emocijama.

Super-moć verbalnog zlostavljača naglo se zgasne i utihne. To je vaše oružje. Možda će vam biti čudno. Zahvalite toj osobi na njegovoj „neizmjernoj iskrenosti“, pristojno i ljjubazno. Shvatite tu iznenadno nastalu situaciju kao posebnu mogućnost za ovladavanje svojim reakcijama i svoj osobni rast.

Lijepo govori narodna poslovica: „Psi laju, karavene prolaze…“

Save

Odgovori