Kako razviti osobni “BS (bullshit) detektor” – donijeti kvalitetnu odluku o pridruživanju grupi ili o sljedbeništvu

Home / Duhovnost i mistika / Kako razviti osobni “BS (bullshit) detektor” – donijeti kvalitetnu odluku o pridruživanju grupi ili o sljedbeništvu

Možete zaštititi sebe i sebi drage osobe od nesigurnih skupina i vođa razvijajući svoje sposobnosti odnosno svoj “BS (bullshit) detektor”. Provjerite, saznajte činjenice i ispitajte dokaze prije odluke. Ako ste pozvani ili zainteresirani za neku skupinu ili vođu sigurno će biti strpljivi ako donošenje vaše odluke o pridruživanju malo potraje. Ukoliko se grupa ili vođa ljute i uznemireni su samo zato što se želite informirati i pažljivo odlučiti prije ulaska  budite na oprezu!

Bostonski institut osobnog razvoja, neprofitna grupa već dugo liječi pripadnike kulteva i savjetuje mnoge obitelji. Tamo tretiraju bivše pripadnike i žrtve “Crkve ujedinjenja – Hare Krišna”, scijentologije, “Misije Božansko Svjetlo”, “Djeca božja”, “Crkve razumijevanja” te mnoge druge manje ili više istaknute skupine. Mnoge koji su jednostavno i vrlo brzo postali deprogramirani pod njihovim utjecajem utjecajem manipulirani do gubitka slobodne volje.

Deprogramirani i manipulirani

izlazVećina onih koje proučavaju i liječe pripadnici su srednje i više klase a u dobi 13 – 50 godina. Prosječna starost im je 19 godina. Više je muškaraca nego žena.

Često su to inteligentni mladići iz zaštićene okoline koji su imali kontakt s religijom, ali su to odbili. Statistika drugih institucija se ne razlikuje mnogo. Zajednički je zaključak svih da svi koji su imali povijest s nekoim, kultom, a bili podmuklo deprogramirani (ispran im je mozak) od skupine ili nekog vođe ne uspijevaju više postići bilo kakvu intimnost. Otuđeni su, teže nekim perfekcionalističkim ciljevima, okrivljuju druge za osobne neuspjehe. To je posljedica svakog ispranog uma kažu ti znanstvenici. Također  napominju da ne postoji standardni profil “destruktivne žrtve kulta ili sekte”. Isto se može dogoditi i u obitelji. Pojedinci jednostavno podlegnu pritiscima okoline. Pritisci mogu izazvati radikalnu promjenu osobnosti i zdrave ljude razviti u one poremećena uma.

Tipična manipulirativna pretvorba nastaje kad je osoba ranjiva. Razlog ranjivosti može biti  pad na ispitu u školi, nesretna ljubav, nerazumijevanje prijatelja ili druge bliske osobe.

Bullshit detektor - slika Ljubav, sreća, prijateljstvo

Osoba bude pomamljena raznim porukama i ponudama ljubavi, sreće, prijateljstva. Tako ih se nerjetko novači čak i u prolazu – na kolodvorima, knjižnicama, skupovima, zračnim lukama, kampovima ali i drugim prolaznim mjestima. To je često brzo i vrlo djelotvorno ispiranje uma koje manipulira stanjem panike u osobe, njenom dezorjentiranošću ili nekom emocionalnom krizom. Mogu biti i regrutirani preko “prijatelja”. Posljedice toga mogu biti vrlo teške. Iz zdravog i malo trenutno ranjivog pojedinca pod pritiskom nastane skoro pacijent psihijatrije (dijagnosticira se najčešće psihoza). Stručnjaci su  mišljenja da je da je cijeli kult – sekta fenomen – socijalni, psihološki, duhovno i ekonomski problem, a nikako samo tema psihijatrije.

Kako bi preživjela osoba prihvaća dogmu skupine i deprogramiranje je vrlo teško. Promjene osobnosti redovito su  povezane s poremećajima u temporalnom režnju mozga navode mnogi stručnjaci.

Simptomi temporalnog režnja epilepsije,  navodi dr Clark sa Bostonskog instituta, su slični onima koje je vidio kod osoba žrtava kulta: povećana razdražljivost, gubitak libida ili izmijenjeni seksualni interes; ritualizam, kompulzivna pozornost na detalje, mistična stanja. Osobe su bez smisla za humor i trezvenosti te pojačane paranoje.

Osobe su  neprestalno umorne što je posljedica “kultskog komunikacijskog sindroma”, tako i lišene osjetilnog podražaja. Obično imaju manjak proteina, ako rade izuzetno dugo vremena na ulici ili se dosađuju. Dokazuju i da dugotrajno ritmično pjevanje, može izazvati psihofiziološke promjene u mozgu, česti ritmički pokreti tijela mogu na primjer dovesti do promjenjenih stanja svijesti, promjena tlaka ili vibracija koje utječu na promjene temporalnog režanja.

Osobi se gotovo uvjek preoptereti kapacitet sustava za obradu informacija pa je time njena sposobnost obrade informacija i uvid smanjen. To je i jedan od načina novačenja ili regrutiranja novih sljedbenika, nekad  svjestan i namjeran. Osobe su ponekad fizički i seksualno zlostavljane.

Novo razumjevanje – nisu svi kultovi loši

Novo razumijevanje psihologije iz iskustva “kultnog” proizlazi iz istraživanja uglavnom kliničara  koji su proučavali sadašnje i bivše članove kulta. Iako se navodi da nisu svi kultovi nužno psihički štetni za svoje članove, otkrića istraživača pružaju uvid o pravilnom liječenju onih koji su bili povrijeđeni, kao i tehnike koje kultovi koriste za postizanje povjerenja i  držanje osobe u lojalnosti.

Foto: Saša Ćetković (Bullshit detektor)
Foto: Saša Ćetković

Harvard Medical School University objavljuje da je proučavanje kultova od 1974. godine unaprijedilo mnoge teorije i istraživanja o funkcioniranju mozga, iz kojih su izvedeni mnogi dokazi o razornim posljedicama manipulativnih ponašanja u svim aspektima društva.

Doktorica znanosti, psiholog i autor Margaret Singer, možda najbolji svjetski poznati kult stručnjak razotkrila je  i dokazala način djelovanja “kultne intervencije“ gotovo do samog začetka i intervjuirala tisuće bivših pripadnika kulteva u raznim fazama i stanjima.  U svojoj praksi educira i pruža  mnoge informcije o kultovima i sektama podučavajući “deprogramiranja”  te  kako zadržati i vratiti vlastitu moć rasuđivanja i odlučivanja posebno onima kojima je ona oduzeta ali i kako se zaštititi od lova u mutnom.

Siguran ili nesiguran kult/vođa

Ako ste pozvani ili se želite priključiti nekoj grupi, slijediti ili učiti od nekoga tada razmislite od ovim kriterijima koje preporuča psihologinja Margaret Signer. Posljedice lošeg izbora od kojih su najlakše, tupost, tjeskoba, “zombi“ tuga i nezadovoljstvo mogu biti vrlo teške i za osobu i njenu obitelj.

BS detektor

10 znakova koji upućuju na nesigurnu skupinu/vođu

 • Nesigurna grupa/vođa ima apsolutni autoritet nad članovima a bez smislene odgovornosti.
 • Nesigurna grupa/vođa nema tolerancije za pitanja ili kritičko istraživanje
 • Nesigurna grupa/vođa nema dozvoljenog uvida u budžet skupine, troškove. Obično nema uvida u neko  neovisno financijsko izvješće revizora.
 • Nesigurna grupa/vođa sumljičava je i nerazumna prema vanjskom svijetu, nagovještaju katastrofe, zle zavjere i progone.
 • Nesigurna grupa/vođa razlog za odlazak iz skupine ili voditelja  vidi kao  nikad opravdanim, bivši sljedbenici su uvijek u krivu kad odlaze, negativne osobe ili čak zli.
 • Bivši članovi često odnose iste priče o zlostavljanju i odražavaju sličan uzorak pritužbi.
 • O nesigurnoj grupi/vođa postoje zapisi, knjige, novinski članci, televizijske emisije koji govore o zlouporabi te grupe/vođe.
 • Sljedbenici nesigurne  grupe/vođa  osjećaju ili znaju da nikada ne mogu biti “dovoljno dobro”. Uvjek postoji razlog za zadržavanje sa grupom, nikad niste dosegli potreban stupanj i znanje.
 • Nesigurna grupa/vođa je uvijek u pravu.
 • Nesigurna grupa/vođa je isključivo sredstvo za postizanje “istine” ili određuje pravila ponašanja (npr. sugerira odgovore) i nitko drugi ili samo poneki mogu biti u procesu otkrivanja a da je nesto stvarno prihvatljivo ili vjerodostojno.

10 upozorenja o ljudima koji su uključeni u nesigurnu skupinu/vođu

 • Ekstremna opsesivnost sa i u vezi grupe/vođe rezultira isključivanje gotovo svakog praktičnog šireg razmatranja.
 • Identitet pojedinca, skupine, vođe/Boga je različit u pojedinim okolnostima, tvore zasebne kategorije postojanja koje postaju mutne. Sljedbeniov um i identitet postali bitno (fanatično) sjedinjeni  – kao uključenost te osobe u grupe/voditelja koja nastavlja produbljenje.
 • Kad god je skupina/vođa kritiziran ili pod pitanjm se to karakterizira kao “progon”.
 • Oba vodi neobičan, ukočen i naoko programirani razgovor. Ponašanje mu je također takvo – najčešće je to “klonirani” grupa/vođa  u osobnom ponašanju.
 • Ovisnost o grupi/vođi kod rješavanja  problema je očita. Rješenja i definicije su bez smislenih reflektirajućih misli. Daju prividnu sposobnost da samostalno analiziraju situacije bez uključivanja grupe/vođa.
 • Većina ili sve aktivnosti su usmjerene na grupu/vođu, osobe nameću i definiraju  “dnevni  redVlak, Bullshit detektor” – temu, a čini se i to je posljednica osobnih ciljeva i interesa grupe ili vođe.
 • Dramatičan je gubitak spontanosti i smisla za humor.
 • Povećana je izoliranost od obitelji i starih prijatelja osim ako oni pokazuju interes za grupu/vođu.  Ili još gore zavjetuju na tajne, kritiziraju nezainteresirane
 • Sve što grupa/vođa uradi može se opravdati bez obzira koliko opako ili štetno bilo.
 • Bivši sljedbenici se u najboljem slučaju smatraju neprijateljima, negativnim osobama,  oni su zlo i pod lošim utjecajem. Oni nisu i ne mogu biti pouzdani i treba ih izbjegavati.

10 znakova sigurnih  grupi / vođa

 • Sigurna grupa/vođa sigurno će odgovoriti na vaša pitanja bez da postanu osuđujuća – ne krive osobu i ne osuđuju.
 • Sigurna grupa/vođa sigurno će otkriti podatke kao što su financije, a često nude samostalno financijsko izvješće revizora u pogledu proračuna i troškova. Sigurno će vam reći više nego što želite znati.
 • Sigurna grupa/vođa sigurno otvorena i demokratična za dijeljenje obaveza i donošenje odluka. Poticajna je i prihvaća odgovornost.
 • Sigurna grupa/vođa sigurno ima nezadovoljnih bivših sljedbenika, ali ih neće omalovažavati, izopćiti i zabranjivati s njima povezivanje.
 • Sigurna grupa/vođa sigurno neće imati “trag” negativne evidencije, knjiga, članaka i izvještaja o sebi.
 • Sigurna grupa/vođa sigurno će potaknuti obiteljsku komunikaciju, interakciju zajednice (osoba neće napustiti stare prijatelje i obitelj).
 • Sigurna grupa/vođa će prepoznati razumne granice i ograničenja kada se bave drugima.
 • Sigurna grupa/vođa će poticati kritičko razmišljanje, osobne autonomije i osjećaj samopouzdanja.
 • Sigurna grupa/vođa će priznati propuste i greške i prihvatiti konstruktivnu kritiku i savjet.
 • Sigurna grupa/vođa neće biti jedini izvor znanja i učenja, isključujući sve ostale i vrednovati će dijalog i slobodnu razmjenu ideja.

Odgovori