4 kreposti za nadahnut i miran život prema načelima taiozma

Home / Duhovnost i mistika / 4 kreposti za nadahnut i miran život prema načelima taiozma

Prije mnogo stoljeća, Lao Tzu, govorio je o četiri kreposti, učeći da kad  bismo ih prakticirali kao način života, došli bi do istinite spoznaje o svemiru.  Drevni kineski majstor je rekao da ako živimo i treniramo ta učenja mogu nam donjeti  mudrost i veću sreću, omogućiti  pristup  i sve ovlasti koje  izvor energije ima za ponuditi.

“Kada ste uspjeli u povezivanju s energijom  božanskog kraljevstva kroz visoku svijest i praksu koja ne razlikuje vrline, usklađenje sa suptilnon energijom istine će doći”. – Lao Tzu

Lao Tzu znači “stari majstor “, a on je bio neki vjeruju  “biće koje je shvatio Boga “.

Četiri kreposti nalaze se u zbirci izreka Tao Te Chinga. Iznoseći glavna taoistička učenja, ona sadrži  81 kratka poetska stiha i puno univerzalnih  mudrosti namjenjenih politici, društvu osobnom životu,  a ima za cilj podržati osobni sklad  i razumijevanje postojanja. Tao (također poznat kao put ili Dao) je zbunio  čitatelje  svojim tajnovitim i namjernim proturječjima, no opet nudi duboku kontemplaciju tražiteljima kroz raznolika tumačenja i unutarnje ispitivanje.

Načela taoizma – četiri kreposti, ili pravila za ispunjen život, unutarnji mir i svrhu

Tao je i dobio ime i bezimeni. Kao bezimeni  izvor svih stvari. A taj misterij su vrata za sve  koji teže razumijevanju i promijeni svoje misli. Promijenite svoj život. Živite mudrost je poruka taoizma!  Tao je je osnovni tekst taoizma, ali je također pod utjecajem konfucijanizma i kineskog budizma, a među  najvažnijm  je prevedenim djelima u svjetskoj književnosti.

Ovaj moćan tekst, način života, odražava snagu svemira. Iako su mnogi pokušali dati smisao svom otajstvu, jedan čovjek uronjen u ovom tekstu, doslovno živi svoju mudros, a zatim  destilira suštinu tih drevnih mističnih učenja za modernu publiku.

Za mnoge ljude to može biti religija, moral, ili sustav vjerovanja. Bez obzira na to što se događa u životu, mnogi će se uvijek vratiti tomu bilo da je to primjer, ideal snaga i poruka srca, ili jednostavno  da budu ljubazni.

„Ta spoznaja ne ovisi o  prolaznome unutarnjem ili vanjskom stanju, to je izraz vlastite nepromjenjive duhovne prirode. Jedini način da se postigne nadahnut i miran žiot  je održavati integralne vrline kao sto su  postojanost i jednostavnosti u  svakodnevnom životu.“ – Lao Tzu

načela taoizma

4 kreposti za nadahnut i miran život prema načelima taiozma

  1. Poštujte sve što je živo

Uči bezuvjetnoj ljubavi i pozitivnom životnom stavu u odnosu na svako živo biće na u svemiru. To poštovanje uključuje sav život, a ne samo neke oblike. To je čast  za oblike života. Kada živimo s poštovanjem oslobađamo se naše  potrebe za kontrolom i dominacijom. Mi, naravno tako dolazimo u stanje u najdublje zahvalnosti i zahvalnosti za svaki oblik života. Ova prva krepost smanjuje ego.

  1. Budite prirodno iskreni

Obuhvaća ljubaznost i autentičnost. Razvija osjećaj  suosjećanja i sveobuhvatnu ljubav prema svim bićima. Kada smo iskreni i djelujemos s integritetom, otvaramo put  prema miru i unutrašnjoj tišinie. Naša savjest mirna kao i um.  Ova krepost djeluje na zakonitosti uzroka i  posljedice, iskrenost, vjernosti i jednostavnost. Biti iskren i čist prema sebi i drugima donosi ispunjenje i blagostanje.

  1. Budite blagi

Blagost je duboko snažan potez. Iako je često tumačena kao slabost, blagost je osjetljivost, poštovanje,  poštovanje za život.U  životu, daleko  je važnije biti ljubazan nego biti u pravu, važnije je  biti  ljubazan  nego važan. Blagost je vrhunac oprosta, prihvaćanja i  ljubavi. Kad smo odustanemo od „ biti u pravu“  a posebno od  „biti superioran“, možemo početi prihvaćati sebe i druge. Tako nestaje rekakrivnosti i sukoba. Blagost općenito podrazumijeva sve suprotno egoizmu, želji za dominacijom, kontrolom a omogućava „ritam svemira“, prirode. Ova krepost uči stvarnoj dobroti.

  1. Podržavajte

Kada podržavamo lijepim riječima, ljubavi i različitim  djelima koja uključuju  brigu o sebi, podržavamo i druge. Ova vrlina je osnovno načelo humanosti. Mi smo, naravno, društvena bića i u našoj jezgri, želimo biti s drugima i pomoći drugima. Mnogi eksperimenti pokazuju kako su ljudi motivirani  za veze, te i često će ih upravo veza  pomaknuti da prakticiraju podržavanje.  Kada dajemo drugima,  možemo postati sretni. Tako su naši životi postali značajni a naša srca puna.  Ova krepostj je mapa puta za jednostavnu istinu svemira.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori