Ljekovito djelovanje patlidžana

Home / Dom i vrt / Ljekovito djelovanje patlidžana

Latinski naziv: Solanum melongena
Druga imena: Balancan, modri patlidžan, melancan.

Iz povijesti
Ovo fino povrće uzgajalo se prvotno u Kini, Indiji i Japanu još prije 3000 godina, odakle je u 13. stoljeću stiglo u Europu, a u naše krajeve došao je u 16.st.

Opis
Patlidžan je jednogodišnja biljka koja naraste do visine od 1 metar, sa velikim krpastim listovima i krupnim karakterističnim ljubičastim/modrim cvjetovima. Plod je okrugao, kruškast, jajolika i vrlo „mesnat“, dužine do 30 cm, svijetlo do tamno ljubičaste boje. Postoje još i nešto manje poznati bijeli patlidžani. Izvrsnog su okusa. Meso je zelenkasto-žuto, sirovo
miriše na gljive.

Vrijeme cvatnje: Svibanj –lipanj.
Miris i okus: Biljka u rastu bez naročitog okusa.
Stanište: Raste u otvorenim vrtovima i pod plastenicima u plantažnom uzgoju.
Branje i prerada: Rabi se plod iz kojeg se može iscijediti sok, a svi zeleni dijelovi biljke su otrovni.
Sastav biljke: Voda, suhe tvari, bjelančevine 0,1% -0,4%, šećer od 2-5%, biljna ulja 0,4%, fosfor, kalij, željezo, vitamin C 1,5, do 10 mg/litar, ,vitamin B2, karotin.

Toksičnost: Zeleni dijelovi biljke sadrže otrovni sastojak – solanin, koji u većim količinama izaziva teže posljedice.


Ljekovito djelovanje patlidžana

Patlidžan se preporučuje za:
Detoksikaciju organizma, što je i te kako bitno pri oporavku od težih oboljenja. Preporučuje se slabokrvnim osobama, razne dijeto-terapije, poglavito nakon preležanih težih oboljenja i dugih tretmana antibioticima. Potiče funkciju žući i uzrokuje pojačani i bolji rad jetre, utječe na smanjivanje kolesterola u krvi, smanjuje tegobe s prekomjernim mokrenjem i ublažava bolesti prostate te bolesti srca.

Zapadnjačka pučka medicina rabi patlidžan za liječenje masnoće u krvi, smanjenje katara u želudcu i crijevima, te jače izlučivanje žući i kao ispomoć prehrani kod trovanja. U Australiji sok od patlidžana rabe za liječenje od opeklina i saniranje posljedica raka kože.

Kontraindikacije:
Stariji plodovi mogu biti jako opasni ,a mogu se i prepoznati po mrko žućkastoj boji mesa i gorkom okusu, što znači da sadrže puno otrovnog solanina. Takav plod nije za uporabu. Patlidžan se može upotrebljavati na razne načine: pečeni, pohani ,punjeni, možemo ga umjesto mesa staviti na roštilj naša nepca će nam na tome biti zahvalna. Čak ga možemo upotrijebiti kao namaz za hladne dane, na vrućem tostu, a i ako napravimo zimnicu nećemo požaliti. Nezaobilazni je sastojak svakog dobrog ajvara, ali i raznoraznih umaka, pašteta.

Uživajte i liječite se hranom.

Namaz od patlidžana

Priprema:
Sastojci: Oguljeni patlidžan, češnjak, metvica, bosiljak, (možete dodati i drugo začinsko bilje po vlastitom nahođenju), limunov sok, maslinovo ulje, sol, papar.
Priprema: Oguliti i posoliti patlidžan i ostaviti da odstoji tako da pusti vodu. Ispeći ga u ploškama ili kako ste ga izrezali. Dodati fine mirisne mirodije koje ste pripremili i dobro izmiješati.
Poslužiti uz prepečenac. Ovaj namaz se duhovito naziva „kavijar za plitki džep“!patlidžan

Sok za detoksikaciju od patlidžana

Oguliti patlidžan, narezati, posoliti i nakon 10 minuta istisnuti gorki dio soka, te u potpunosti iscijediti sok.
Uporaba : Uzimati 3 puta dnevno na dan po 1 jušnu žlicu sa dodatkom malo vode ili voćnog soka.

Tinktura od patlidžana

Za čišćenje organizma i bolesti jetre .
Sastojci: 20g patlidžana i 1dcl 20 % – tnog alkohola
Priprema: Patlidžan oguliti, sitno nasjeckati, preliti alkoholom i pustiti da odstoji 10 dana.
Uporaba: Uzimati 2-3 male čajne žličice dnevno sa malo čaja ili soka.

Save

Odgovori