Zdravlje

Dijeta i pogreške koje ozbiljno usporavaju vaš metabolizam

Vjerojatno ne trebate znanstvenike da vam kažu da se vaš metabolizam usporava s godinama. Posebno ako ste u  srednjoj ili starijoj životnoj dobi tada ste to zasigurno već primijetili. Ipak znanstvenici se dosta bave tom temom kako bi nam omogućili da što duže ostanemo fit. Loša vijest  je da im je polazna činjenica koju je ponekad vrlo teško prihvatiti: debljanje je neizbježno!

Dijeta i pogreške koje ozbiljno usporavaju vaš metabolizam

metabolizam
Prosječna žena dobiva oko 1, 5 kg godišnje. Osim toga s godinama značajno gubi mišićnu masu. Osobe srednje i starije životne dobi moraju uložiti više napora kako bi zadržale svoju vitalnost, zdravlje i dobar izgled.

Prosječna žena dobiva oko 1, 5 kg godišnje. Osim toga s godinama značajno gubi mišićnu masu. Osobe srednje i starije životne dobi moraju uložiti više napora kako bi zadržale svoju vitalnost, zdravlje i dobar izgled.
Često se odlučujemo za različite dijete zaboravljajući da je dobar metabolizam osnova svega. Temeljem toga znanstvenici ukazuju na najčešće greške koje radimo. Ispravkom možemo utjecati i ubrzati usporeni metabolizam te znatno ublažiti njegove posljedice.

Osnovno je kažu usvojiti sljedeće:
Prvo, kako bi poboljšali svoj metabolizam potrebno se prilagoditi te unositi kalorije ravnomjerno tijekom dana. To bi za žene značilo da je potrebno unositi barem po 400 kalorija po obroku (kroz 3 obroka) kako bi sagorjele nataložene masti.
Zatim, potrebno je ispraviti ako činite neke sljedećih pogrešaka u prehrani:

Pogreška: Ne jedete dovoljno

djeta
Premali unos kalorija posebno ako ste u zreloj dobi vjerovali ili ne usporit će vaš metabolizam još jače.

Naravno, potrebno je smanjiti unos dnevnih kalorija kako bi izgubili na težini ali jednako je važno – ne gladovati, suprotno činite veliku pogrešku! Premali unos kalorija posebno ako ste u zreloj dobi vjerovali ili ne usporit će vaš metabolizam još jače.

Naime za osnovne biološke funkcije žena potreban je kažu znanstvenici unos od 1200 kalorija dnevno. Kada jedete manje tijelo stvara određene kočnice koje usporavaju i metabolizam jer je organizam dvostruko opterećen.

Liječnici sugeriraju da ako ste na dijeti za obrok uzimate samo toliko hrane da niste gladni. Kada jedete manje nego što je potrebno tijelo jednostavno blokira vaš metabolizam, počinje koristiti mišićno tkivo a ne masnoće.

Također bitno je uzimati male međuobroke. Tako će te postići dugoročnije rezultate.

Pogreška: Izbjegavate kofein

Kofein je stimulans centralnog živčanog sustava, tako da vaš dnevni unos kave može ubrzati metabolizam za 5 do 8% te pomoći sagorjeti oko 98 do 174 kalorija dnevno. Šalica čaja može podići vaš metabolizam i  za 12%, prema jednom japanskom istraživanju.

Znanstvenici vjeruju da su kofeinski napitci jaki antioksidansi.
Popijete li jednu šalicu kave ujutro i jednu neposredno prije vježbanja, u teretani će te postići puno bolje rezultate. Imat će te veću izdržljivost a vježbe odrađivati u većem broju ponavljanja.

integralni-kruh
Povećajte unos vlakana prelaskom na integralni kruh, tjesteninu i jedite više voća i povrća

Pogreška: Koristite rafinirane ugljikohidrate

Povećajte unos vlakana prelaskom na integralni kruh, tjesteninu i jedite više voća i povrća. Istraživanja pokazuju da neka vlakana mogu sagorjeti masti za čak 30%. Studije smatraju da žene koje jedu hranu bogatu vlaknima dobivaju manje na težini tijekom vremena.

Pogreška: Pijete vodu sobne temperature

Njemački znanstvenici su otkrili da pijenje 6 šalica hladne vode dnevno potiče rad metabolizma tako da gubite oko 50 kalorija dnevno, što oko 2,5 kg na godinu. Ovo povećanje potrošnje energije vjerojatno dolazi od dodatne energije koja je potrebna da bi vaše tijelo zagrijalo vodu na sobnu temperaturu.

Pogreška: Hrana koju konzumirate je tretirana pesticidima

Kanadski istraživači navode da organokloridi (onečišćujuće tvari iz pesticida, koje su pohranjene u masnim stanicama) usporavaju metabolizam i mršavljenje. Toksini ometaju proces sagorijevanja masti. Još jedno istraživanje daje naslutiti da pesticidi mogu potaknuti debljanje. Uvijek izaberite organsko kad kupujete breskve, jabuke, papriku, celer, nektarine, jagode, trešnje, zelenu salatu, grožđe i kruške, ne-organske varijante navedenoga navodno imaju tendenciju zadržati visoku razinu pesticida.

Pogreška: Vaši obroci siromašni su proteinima

sirevi
Istraživanja pokazuju proteini mogu ubrzati metabolizam za čak 35%.

Potrudite se da su proteini sadržani u svakom vašem obroku. Vaše ih tijelo treba kako bi bilo mišičavo. Dodajte ih svom obroku kao nemasno meso, orašaste plodove, jogurte za svaki obrok i međuobrok. Istraživanja pokazuju proteini mogu ubrzati metabolizam za čak 35%.

Pogreška: Ne pazite na unos željeza

“Hrana bogata željezom je neophodna za prijenos kisika a mišićima je  potrebno i  bitno da bi se sagorjelo salo”, kaže Lakatos. Do menopauze, žene gube željezo svaki mjesec kroz mjesečnice. Osim ako ne nadoknade riskiraju jer osim što nemaju dovoljno energije njihov se metabolizam usporava. Školjke, nemasno meso, grah, tvrde žitarice i špinat su izvrsni izvori željeza.

Pogreška: Nedostaje vam vitamina D

Vitamin D je neophodan za očuvanje metabolizma i obnovu mišićnog tkiva. Svega 4% stanovnika starijih od 50 godina ima ga dovoljno, uzima kroz prehranu. Preporučena dnevna vrijednost je(400 IU). Dobri izvori su: tuna, škampi, tofu, mliječni proizvodi i žitarice i jaja.

mlijeko
Kalcij može vezati masti iz probavnog traka, povećati njihovu razgradnju te uklanjanje iz tijela.

Pogreška: Popijete alkoholno piće više

Preskočite drugi koktel, drugo alkoholno piće. Kada konzumirate alkohol trošite manje masti, sporije nego inače jer alkohol postaje u tom slučaju kao nadomjesno gorivo. Dva martinija mogu  smanjiti sposobnost tijela da sagori masnoće za i do 73%.

Pogreška: Zanemarujete mliječne proizvode bogate kalcijem

“Postoje dokazi da nedostatak kalcija, što je uobičajeno kod mnogih žena, može usporiti metabolizam”, kaže Lakatos. Istraživanja pokazuju da konzumiranje kalcija putem mliječnih proizvoda kao što su primjerice iz nemasnog mlijeka i jogurta može smanjiti apsorpciju masti iz drugih namirnica. Kalcij može vezati masti iz probavnog traka, povećati njihovu razgradnju te uklanjanje iz tijela.

Dodatak: Primjer dnevnog plana sagorijevanja kalorija

07:00  Započnite dan s jogurtom i voćem za doručak.
10:00  Vaša jutarnja kava je puna antioksidanata.
12:00  Salata za ručak daje zdravu dozu vlakana.
14:00  Popijte veliku čašu vode. Trebate najmanje 6 do 8 šalica dnevno.
16:00  Slasna porcija organskog grožđa. Priredite veliki obrok.
19:00  Losos fileti ili pileća prsa porcija proteina za večeru.
10:00  Mlijeko je dobro za tijelo. Popijte čašu prije spavanja.
11:00   Slatki snovi!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *