Tisak ili ispis (print)?

Home / Biz & Tech / Tisak ili ispis (print)?

Svaka metoda tiska ima svoje zakonitosti. Tisak nije samo print. Iako tehnologija napreduje vrtoglavom brzinom nije bas moguće a niti dobro sve isprintati.  Kada kupc zaželi neki grafički proizvod nakon dizajna (grafičkog oblikovanja) potrebno je izraditi pripremu za tisak. Ovisno o potrebama i tehnologiji ta priprema se razlikuje. To jednostavnim riječnikom govoreći to je zato jer  su strojevi kojima se obavlja tisak ili ispis različiti.  Različitim se tehnologijama često mogu postići i vrlo slični rezultati. Ali ako držite do svog vizualnog identiteta, kvalitete i budžeta, svakako ćete se potruditi izabrati najbolje.

Tisak ili ispis (print)?

Znalac će ponekad i kombinirati tehnike tiska kako bi postigao najbolje. Tako,  se u konačnici  može i utjecati na atraktivnost, funkciju i cijenu izrade nekog grafičkog proizvoda.  Danas je mnogo dizajnera koji  ne poznaju tehnologije tiska stoga i nisu  u mogućnosti napraviti grafičku pripremu za proces, ponuditi cijenu (kalkulaciju) a sam dizajn koji je početak procesa biva loše zamišljen ili nefunkcionalan ili loše izveden.  Radi lakše komunikacije s klijentima donosimo  teknike tiska koje se danas najviše koriste.

Tisak ispis print

 Ofsetni ili plošni tisak 

Ofsetni ili plošni tisak je indirektna tehnika tiska i danas najčešće korištena metoda zbog brojnih prednosti i visoke i dosljedne kvalitete slike i teksta. Zbog jednostavnog procesa pripreme i kvalitetnog otiska niske cijene danas se koristi za tisak većine grafičkih proizvoda. Tiska se uglavnom na papir, polukarton i karton. Jedna od glavnih prednosti offset tiska jest da omogućava vrlo povoljnu cijenu za veće  na

klade.

Digitalni tisak

Prednosti digitalnog tiska su konkurentne cijene malih naklada, brzina isporuke gotovog proizvoda i mogućnost personalizacije, odnosno individualizacije tiskanih proizvoda. Korisnicima nudi mogućnost tiska na široki spektar materijala kao npr. papir, plastika, koverte, itd.

Tisak ispis print
Tisak ili ispis (print)?

Tampon tisak

U tampon  tisku slika se stvara na jetkanoj ravnoj tiskarskoj ploči – klišeu. Boja se s klišea prenosi na elastični  jastučić od silikonske gume (tampon), a potom pritiskom tampona boja se prenosi na površinu predmeta koji želimo otisnuti. Odlika tampon tiska je sposobnost da se tiska po vrlo nepravilnim površinama i raznovrsnim materijalima (plastika, drvo, metal, guma i dr.) – elastični tampon koji prenosi boju može vrlo dobro prionuti na iznenađujuće asimetrične i neravne površine. Koristi se za tisak na olovke, upaljače, privjeske, čaše, šalice i ostale promotivne proizvode.

Sitotisak

Sitotisak, jednobojni ili višebojni na papir, tekstil ili  materijale po potrebi. Sitotisak je tehnika propusnoga tiska s mogućnošću tiska na različite materijale. Sitotisak se ostvaruje potiskivanjem boja kroz tiskarsku formu izrađenu od svile različite linijature nategnute na drveni ili aluminijski okvir. Linijatura svile zavisna je od materijala na koji se tiska i boje kojom se tiska.
Otisak je izrazito stabilan. Sitotisak se najčešće upotrebljava za  tisak na majice, torbe, rokovnike, kišobrane i ostale promotivne artikle.

Reljefni tisak

Reljefni tisak, često poznat kao „blindruck“ spada u tehniku visokog tiska.
Kao i foliotisak često se koristi za oplemenjivanje proizvoda, no svoju je primjenu pronašao i u tisku Braillove abecede na proizvodima za slijepe.

Foliotisak

Foliotisak je zapravo jedna od doradnih tehnika tiska kojom se folija pod pritiskom zagrijanih metalnih klišea prenosi na papir. Najčešće se koristi kod izrade korica knjiga, etiketa, ambalaže, mapa, posjetnica, ulaznica i ostalih grafičkih proizvoda.
Folije svojim efektima daju poseban izgled proizvoda, a mogu se aplicirati na papir, sa i bez premaza papir, sintetski papir, specijalne – ekskluzivne, strukturne papire, plastificirane papire…

 

Odgovori